‘Αβάσιμη’ και δεύτερη αγωγή Κοντογεώργου

Μετά την απορριπτική απόφαση της αγωγής του πρώην Βουλευτή Ευρυτανίας, Κώστα Κοντογεώργου, εναντίον της εφημερίδας μας και την δικαίωσή μας στον άνισο αυτό δικαστικό αγώνα, μια νέα απορριπτική απόφαση έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια ποινικοποίησης της ελευθερίας του λόγου και της άσκησης κριτικής όσο ήταν βουλευτής του νομού μας. 

Ως αβάσιμη κρίθηκε και απορρίφθηκε από το πρωτοδικείο Αθηνών η Αγωγή του κ. Κοντογεώργου κατά του πρώην Βουλευτή κ. Θωμά Κώτσια. Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι δεν υπήρξε προσβολή της τιμής και της υπόληψης του κ. Κοντογεώργου, όπως ισχυριζόταν στην αγωγή, αλλά πολιτική αντιπαράθεση απόψεων των δύο ανδρών με εκατέρωθεν κριτική. 

Θυμίζουμε ότι η διαφωνία τους προέκυψε τον Οκτώβριο του 2019 για το θέμα της ενδεχόμενης μεταφοράς προσφύγων, κυρίως παιδιών και γυναικών, στα πλαίσια αποσυμφόρησης των κέντρων υποδοχής όπως είχε αποδεχτεί και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αφού προέκυψε η ανάγκη μεταφοράς και διασποράς τους στην ηπειρωτική χώρα. Με αφορμή το θέμα αυτό, ένα πολιτικό και κοινωνικό θέμα εξελίχθηκε σε δημόσια αντιπαράθεση που οδήγησε τον πρ. Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργο να καταθέσει αγωγή κατά του πρώην πολιτικού του αντιπάλου, ο οποίος απάντησε με τη σειρά του με αγωγή. Συγκεκριμένα, ο κ. Κώτσιας σε άρθρο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέκρινε τον κ. Κοντογεώργο για ρατσιστικά στερεότυπα και ξενοφοβικές απόψεις ισχυριζόμενος ότι δεν απειλείται ο τόπος μας από τα παιδιά που θα φιλοξενούνταν για ένα διάστημα στο Καρπενήσι, αλλά από την πολιτική του κ. Κοντογεώργου. Ένα χρόνο μετά ο πρ. Βουλευτής κατέθεσε αγωγή κατά του κ. Κώτσια, ζητώντας την ποινική του δίωξη και αποζημίωση 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Η υπόθεση εκδικάστηκε πέρυσι τον Ιούνιο και πριν λίγες μέρες εκδόθηκε η απορριπτική απόφαση.

Ο Ευρυτανικός Παλμός μίλησε με τον κ. Κώτσια, ο οποίος δήλωσε:

«Η ποινικοποίηση των πολιτικών διαφορών από τον πρώην βουλευτή του Νομού μας κ. Κοντογεώργο έπεσε στο κενό. Η επιλογή του να καταθέσει εναντίον μου αγωγή, ζητώντας  την ποινική μου δίωξη και το ποσό των 50.000 για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη του, κρίθηκε από το δικαστήριο αβάσιμη και η αγωγή του απορρίφτηκε.

Θυμίζω ότι τον Οκτώβρη 2019 με άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασκούσα κριτική στον πρώην βουλευτή  που πρωτοστατούσε να μην φιλοξενηθούν στον τόπο μας προσφυγόπουλα από την κόλαση τότε της Μόριας στην Μυτιλήνη που οι συνθήκες εξέθεταν την χώρα μας διεθνώς και ήταν ανάγκη να αποσυμφορηθεί και να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που βεβαίως έγινε και μεταφέρθηκαν πρόσφυγες σε διάφορες περιοχές, το ίδιο τουριστικές, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τα μέρη που φιλοξενήθηκαν. Χαρακτήρισα τις ενέργειες του και τις δηλώσεις του, ρατσιστικές, ξενοφοβικές και ισχυρίστηκα ότι πραγματική απειλή για τον τόπο μας είναι η πολιτική του για το νομό μας και οι αντιδραστικές του απόψεις και όχι τα προσφυγόπουλα που έδειχνε σαν απειλή ο κ. Κοντογεώργος.

Τέλος, με αφορμή την τραγωδία που εξελίσσεται στη Θεσσαλία, το θέμα πρόσφυγες και το πως μπορεί κανείς μέσα σε λίγες ώρες να βρεθεί από το σπίτι του σε μια βάρκα με την οικογένεια του για να επιβιώσει και να καταλήξει, έστω και προσωρινά, σε κέντρα υποδοχής προσφύγων μέσα στην ίδια του τη χώρα, πρέπει να μας προβληματίσει.

Όσο για την βιομηχανία αγωγών του κ. Κοντογιώργου όπου  απορρίπτονται σαν αβάσιμες η μια μετά την άλλη, ας μάθει έστω και τώρα, ότι άλλο πράγμα η προσβολή της τιμής και της υπόληψής που βεβαίως προστατεύουν τα δικαστήρια και άλλο η απλή επίκληση τους για να σέρνει στα δικαστήρια όσους διαφωνούν δημόσια μαζί του».