Τις τελευταίες μέρες σε παγκόσμιο επίπεδο συζητείται ως το κυρίαρχο επίκαιρο γεγονός η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί,  με προσωπική απόφαση και εντολή του απρόβλεπτου Πλανητάρχη Ντόναλντ Τράμπ. Για πολλούς μέχρι την ημέρα της δολοφονίας του, απαρατήρητος ήταν ο Ιρανός Στρατηγός, το δεξί χέρι του  ανώτατου Ιρανού αξιωματούχου, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Γιός εργάτη ο Σουλεϊμανί  από το χωριό Κανάτ Μάλεκ  της νότιας  περιοχής του Ιράν, Κερμάν. Σε ηλικία 12 ετών μπήκε στη βιοπάλη. 20χρονος στα 1980 βρέθηκε αρχηγός ομάδας εθελοντών, νεαρών ανδρών στον πόλεμο με το Ιράκ να μάχεται στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κουζεστάν. Η ομάδα αυτή μεγάλωσε και μετατράπηκε σε ταξιαρχία, η οποία υπάρχει σήμερα ως μεγάλη στρατιωτική μονάδα. Αφού ανέβηκε στην ιεραρχία του Ιρακινού στρατού, ο Σουλεϊμανί τοποθετήθηκε το 1997 στη θέση του επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, η οποία είναι υπεύθυνη για στρατιωτικές επιχειρήσεις των Φρουρών της Ισλαμικής επανάστασης στο εξωτερικό. ‘Ήταν διαρκώς έτοιμος για πόλεμο, πιστεύοντας πως η εχθρότητα ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ δεν θα επουλωθεί ποτέ. Αφ’ ότου ο Τραμπ απέσυρε την χώρα του από την πυρηνική συμφωνία το Μάιο του 2018 και απείλησε το Ιράν με στρατιωτική δράση, ο Σουλεϊμανί ανέλαβε να του απαντήσει : “Τράμπ τζογαδόρε! Σου λέω ότι είμαστε κοντά σου σε μέρη, που δεν μπορείς καν να φανταστείς. Είμαστε ένα μαρτυρικό έθνος. Εγώ και η Δύναμη Κουντς μπορούν να σε νικήσουν. Δεν υπάρχει ούτε μια νύχτα, που να μην κοιμόμαστε χωρίς να σκεφτόμαστε πως θα σε καταστρέψουμε”. Η απάντηση Τραμπ δεν άργησε να έρθει. Ενημερωμένος από τις Μυστικές  υπηρεσίες του πώς, “ο Ιρανός Στρατηγός προετοίμαζε σχέδια επιθέσεων σε Αμερικανούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή” αποφάσισε προσωπικά και χωρίς καμία συνεννόηση να δώσει λύση στο θέμα.

Ο θάνατος του Σουλεϊμανί πραγματοποιήθηκε από ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροπλάνο, το οποίο έπληξε δυο οχήματα που τον μετέφεραν από οδό πρόσβασης στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Η συμμετοχή εκατομμυρίων Ιρανών στην κηδεία του ήρωα Στρατηγού τους, φανερώνει πως αυτός εδώ και καιρό θεωρούνταν σύμβολο των φιλοδοξιών της χώρας στην περιοχή, με ελάχιστους αντιφρονούντες. Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ είπε πως ο θάνατος του Σουλεϊμανί ήταν “πικρός” για το Ιράν, αλλά υποσχέθηκε εκδίκηση, η οποία θα τον καταστήσει “πιο πικρό” για τις ΗΠΑ. Από δω και μπρός οι συνέπειες φαντάζουν απρόβλεπτες… Αύξηση τιμής του πετρελαίου ήδη στο 4%. Αντίποινα και πώς; Οι φιλοϊρανικές οργανώσεις θα αναλάβουν δράση; Εκτός από τα μέχρι τώρα κτυπήματα με ιρανικούς πυραύλους, των τριών  αμερικανικών στόχων στη Βαγδάτη (χωρίς θύματα) και του Ουκρανικού μπόινγκ με τα 176 θύματα στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης (κατά λάθος;), θα συνεχιστούν τα τέτοιου είδους κτυπήματα; Πόλεμος; Ένα χάος; Ή θα καθίσουν με τους Αμερικανούς σε τραπέζι συζητήσεων; ..Αληθινά, δεν ξέρει τίποτα κανείς..!

΄

                                                                Κώστας Μπουμπουρής

                                                          Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                                   (k.boubouris@yahoo.gr)