Οι ιστορίες για κρυμμένους θησαυρούς αλλά και η οικονομική κρίση  φαίνεται να αυξάνει τις περιπτώσεις λαθρανασκαφών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στη Φθιώτιδα. Από τις περιοχές που έχουν μπει από χρόνια στο στόχαστρο των «κυνηγών θησαυρών» είναι τα χωριά του Δομοκού κυρίως το Βαρδαλή, η Μελιταία και το Νέο Μοναστήρι.

Εξοπλισμένοι είτε με σκαπτικά μηχανήματα είτε με ανιχνευτές μετάλλων οι σύγχρονοι «Ιντιάνα Τζόουνς» δρουν νύχτα και επωφελούμενοι την ανεπάρκεια αστυνομικής δύναμης πραγματοποιούν λαθρανασκαφές.

Μια τέτοια λαθρανασκαφή -πιθανόν με ανιχνευτή μετάλλου  -είχαμε πρόσφατα στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας στο Βαρδαλή Δομοκού. Όπως εκτιμά κάτοικος της περιοχής που έστειλε και τις φωτογραφίες, προφανώς ο «κυνηγός του θησαυρού του Βάρδα Αλή» να χτύπησε με τον ανιχνευτή μετάλλων σε κάποιο αντικείμενο και έσκαψε στο σημείο. Στο Δομοκό πάντως παρατηρούνται συχνά παράνομες ανασκαφές που  «η ανέχεια του κόσμου αλλά και η έλλειψη αστυνόμευσης» όπως μας λέει, θα εντείνουν το φαινόμενο. (πηγή: ilamia.gr)