Με αλληλεγγύη αποφάσισε να αντιμετωπίσει την τραγική καταστροφή ο Φοίβος Δεληβοριάς  για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται στον βυθισμένο θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος μετέτρεψε τη συναυλία του στο Φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων» σε αφορμή για βοήθεια.

Σε ανάρτησή του ανακοινώνει ότι αντί να ακυρώσει τη συναυλία, όπως ήταν η αρχική σκέψη, τελικά, «συναυλία να γίνει αφορμή να μαζέψουμε νερό, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, powerbanks και ό,τι άλλο αντέχει και χρειάζεται.».
«Δεν πρόκειται ούτε για πράξη ανωτερότητας, ούτε -προς θεού- για φιλανθρωπία. Στη θέση των ανθρώπων που τώρα πλήττονται θα είμαστε αύριο εμείς. Πρόκειται για δράση, με τα μικρά όπλα που διαθέτουμε, εφόσον την μπορούμε. Και την προτιμούμε χίλιες φορές από την παραίτηση και την αδράνεια – κι εμείς και τα τραγούδια που μας ένωσαν» τονίζει ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Κωπηλατώντας κι εγώ στα νερά της απελπισίας και του θυμού, με το ίδιο ανήμπορο πληκτρολόγιο που έχετε κι εσείς μπροστά σας, σκέφτηκα πολύ μήπως θα έπρεπε να ακυρώσω τη συναυλία της Δευτέρας, δείχνοντας έτσι τη συμπαράστασή μου σ’ εκείνους που δεν πνίγονται μόνο στον θυμό, σ’ εκείνους που έχουν άμεση ανάγκη.

Θα μπορούσε να γίνει κι έτσι.

Μέρα άλλη μπορεί να βρεθεί, το κάναμε άλλωστε και με αφορμή το ναυάγιο της Πύλου – χτες, σχεδόν.

Και μετά σκέφτηκα, τι είδους ευαισθησία είναι αυτή; Η δουλειά που κάνουμε δεν έχει ανάγκη μεσίστιες σημαίες για να δείξει ότι είναι καθημερινά μέσα στους άλλους. Είναι σπουδαίο που μόνο οι καλλιτέχνες δείχνουν να απολογούνται για την εγκληματική ανευθυνότητα των ιθυνόντων. Έχουμε όμως κι άλλα όπλα στην τέχνη αυτή του ενός για τον άλλον.

Ζήτησα λοιπόν από τους συνεργάτες μου στην Prospero, στη Zuma Communications και από τους αγαπητούς ανθρώπους του Φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων» η συναυλία να γίνει αφορμή να μαζέψουμε νερό, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, powerbanks και ό,τι άλλο αντέχει και χρειάζεται.

Εμείς -πέρα από τη δική μας οικονομική και υλική συνεισφορά- θα αναλάβουμε με δικά μας έξοδα τη συγκέντρωση, τη φύλαξη, τη μεταφορά και την παράδοση. Ως τη Δευτέρα θα σας πούμε όλες τις λεπτομέρειες και θα σας δώσουμε όλες τις οδηγίες.

Δεν πρόκειται ούτε για πράξη ανωτερότητας, ούτε -προς θεού- για φιλανθρωπία. Στη θέση των ανθρώπων που τώρα πλήττονται θα είμαστε αύριο εμείς. Πρόκειται για δράση, με τα μικρά όπλα που διαθέτουμε, εφόσον την μπορούμε. Και την προτιμούμε χίλιες φορές από την παραίτηση και την αδράνεια – κι εμείς και τα τραγούδια που μας ένωσαν».

Όπως πάντα εύστοχος ο Φοίβος Δεληβοριάς, δίνει την αφορμή για δράση. Γιατί όλοι μας είμαστε συμμέτοχοι σε μια τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια και κορυφώνεται τα τελευταία. Ας σηκωθούμε όλοι από τους καναπέδες και τις δακρύβρεχτες αναρτήσεις και ας δράσουμε.

Τι να κάνουμε; Για αρχή να διαθέσουμε το χρόνο μας, τα χρήματά μας, τα πράγματά μας για τους ανθρώπους που χρειάζονται τη στήριξη και τη βοήθειά μας, να δείξουμε αλληλεγγύη.

Το άλλο όμως που πρέπει να κάνουμε και είναι το πιο σημαντικό, είναι να μην ψηφίσουμε πάλι τα ίδια πρόσωπα που στηρίζουν το ίδιο σύστημα εδώ και πολλές δεκαετίες. Να καταλάβουμε ότι έχουμε δύναμη, ότι αντιδρώντας μπορεί και να αλλάξει κάτι, ότι αν συνεχίσουμε να καθόμαστε απαθείς την επόμενη φορά θα είμαστε εμείς που θα πνιγόμαστε, καιγόμαστε, προπηλακιζόμαστε…

Την εμετική εικόνα των υποψηφίων στους Αγιασμούς των σχολείων με τις μεγαλοστομίες και το γλυκανάλατο ύφος καλοντυμένου αρπακτικού, δεν θα ήθελα να την ξαναδώ ποτέ. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει…