Όπως είναι γνωστό η Πανευρυτανική Ένωση από το 2019 ξεκίνησε μια προσπάθεια καταρτισμού ενός άρτιου προγράμματος εορτασμού της επετείου της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, ενόψει της συμπλήρωσης διακοσίων (200) χρόνων από την έναρξή της Επανάστασης του 1821. Μάλιστα σε σχετικές ανακοινώσεις τονίστηκε προς τούτο  η ανάγκη   της συμμετοχής όλων των φορέων.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καλοκαιριού έγινε συνάντηση μελών του Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης (του Γραμματέα Κ. Παπαδοπούλου και του Ταμία Ανδ. Ζούκα) στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Άρ. Τασιού, και μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της σύγκλησης σύσκεψης αρχών και φορέων για τον δέοντα κοινό προγραμματισμό. Όμως  δεν κατέστη δυνατόν λόγω, προφανώς,  της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση αρχών και φορέων στις 26-2-2021. Η Ένωσή εκπροσωπήθηκε από τον Γεν. Γραμματέα του Δ.Σ. κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο και κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα με προτάσεις μας προς τον Δήμο Καρπενησίου σχετικές με τον εξαγγελθέντα  προγραμματισμό δράσεών του. Το υπόμνημα αυτό κοινοποιήθηκε και στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Οι προτάσεις της Ένωσης για αντίστοιχες δράσεις για το Δήμο Αγράφων, θα υποβληθούν μετά την κατάρτιση του σχετικού προγράμματος από τον Δήμο αυτόν  και ύστερα από σχετική συνεννόηση.

Η Πανευρυτανική Ένωση, παράλληλα, προχώρησε στον προγραμματισμό και την υλοποίηση ιδίου προγράμματος δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  •  Έκδοση Εγχειριδίου προς χρήση μαθητών, εκπαιδευτικών και φιλίστορων με θέμα: «Η Ευρυτανία στον Ιερόν Αγώνα του 1821». Έχει ήδη, σχεδόν,  τελειώσει η συγγραφή του παραπάνω εγχειριδίου από τους Κ. Α. Παπαδόπουλο και Αθανάσιο Δ. Σταμάτη και βρίσκεται στη φάση της εικονογράφησης, την οποία ανέλαβε ο γνωστός Ευρυτάνας ζωγράφος κ. Γιώργος Νικολακόπουλος, ο οποίος είναι πεπειραμένος προς τούτο, αφού έχει εικονογραφήσει και σχολικά εγχειρίδια του Δημοτικού Σχολείου.
  •  Έκδοση βιβλίου του Κ. Α. Παπαδοπούλου, με θέμα:  «Έτσι ύμνησαν τον Μάρκο Μπότσαρη…». Βρίσκεται ήδη στο τυπογραφείο.  
  • Έκθεση βιβλίων σχετικών με τον Αγώνα του ’21. Ήδη, εκατοντάδες βιβλία, σχετικά με το ’21 βρίσκονται ταξινομημένα σε ράφια της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης Δομνίστας, μερικά εκ των οποίων έχουν συγγραφεί από Ευρυτάνες. Η έκθεση αυτή  μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλους χώρους εντός και εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.
  • Έκθεση πινάκων (αντιγράφων) και άλλων έργων τέχνης (φωτογραφιών ανδριάντων, προτομών, μνημείων κ.λπ.) σχετικών με το 1821.
  • Έκθεση αντικειμένων και, κυρίως, εγγράφων Ευρυτάνων αγωνιστών του 1821.
  • Το επόμενο τεύχος του περιοδικού μας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» θα είναι αφιερωματικό στην σχετική  παράδοση των χωριών μας και το ’21. Ήδη προς τούτο έχει συγκεντρωθεί αρκετή ύλη και γίνεται έκκληση σε όσους γνωρίζουν ό,τιδήποτε σχετικό  για το χωριό τους ή και την ευρύτερη περιοχή τους,  να το καταθέσουν στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού μας μέχρι το τέλος Μαρτίου τρέχοντος έτους.    
  • Έκδοση ιδιαίτερου τόμου για τον Κατσαντώνη, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις εισηγήσεις,   της σχετικής με τον ήρωα θεματικής ενότητας του 3ήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου μας  στα Άγραφα, κατά μήνα Αύγουστο του 2008, και οι οποίες περιλαμβάνονται  στον Α΄ τόμο των πρακτικών του παραπάνω συνεδρίου (σελ. 453-568). Στον τόμο αυτόν θα προστεθούν και φωτογραφίες των υπαρχόντων  μνημείων του ήρωα αυτού στην Ευρυτανία, σκίτσα του ήρωα κ.ά.
  • Μνήμη Πάνου Βασιλείου. Όπως είναι γνωστό, ο αείμνηστος Πάνος Βασιλείου υπήρξε ο κατεξοχήν συγγραφέας πολλών ιστορικών βιβλίων για τη γενέθλια γη μας, πολλά από τα οποία αναφέρονται και στον Αγώνα   της Εθνεγερσίας μας. Εξετάζεται η περίπτωση πραγματοποίησης  ημερίδας με θέμα  την ανάδειξη του έργου του Πάνου Βασιλείου, του σχετικού με την Ευρυτανία κατά την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821.
  • Ήδη κυκλοφορήθηκε μικρό ημερολόγιο τσέπης εικονίζοντα τον Μάρκο Μπότσαρη  καιμε φόντο την μάχη του Κεφαλοβρύσου.  
  • Η Πανευρυτανική Ένωση, τέλος, μπορεί να αναλάβει την έκδοση σχετικού λευκώματος με θέμα την Ευρυτανία και το 1821.  Η πρόταση αυτή έγινε  από την κ. Νάνσυ Ντζιώρα, κατά την τηλεδιάσκεψη της 26-2-2021.
  • Τέλος, εξετάζεται η περίπτωση πραγματοποίησης του προαναγγελθέντος  Συνεδρίου από το 2019 ακόμα, κατά τα τέλη του έτους, εφόσον οι συνθήκες από την πανδημία του κορωνοϊού το επιτρέψουν.