Δωρεάν χωράφια παραχωρεί το Κράτος

2389

Πάνω από 200.000 στρέμματα για αγροτική εκμετάλλευση

Έναντι ετήσιου συμβολικού τιμήματος έως 5 ευρώ ανά στρέμμα θα παραχωρηθούν από την εαρινή καλλιεργητική περίοδο, πάνω από 200.000 στρέμματα δημόσιας αγροτικής γης σε ανέργους, κατ’ επάγγελμα αγρότες ή όσους ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε νέους απόφοιτους Γεωτεχνικών Σχολών.
Πρόκειται για εκτάσεις που ανήκουν κατά κυριότητα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες θα αναδιανεμηθούν βάσει σχετικής απόφασης του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη, με την οποία ενεργοποιείται ουσιαστικά ο νόμος του 2012. Στόχος είναι η φτηνή παραγωγική γη, η ενίσχυση των νέων ανθρώπων της περιφέρειας αλλά και η καταπολέμηση του φαινομένου της επινοικίασης δημόσιας γης από παραχωρησιούχους που δεν κατοικούσαν καν στην περιοχή σε καλλιεργητές με δικαιώματα.
Πλέον και ύστερα από μικρή παράταση που δόθηκε για τη χειμερινή καλλιεργητική περίοδο, οι εκτάσεις θα αναδιανεμηθούν. Σύμφωνα με το Έθνος, θα αναδιανεμηθούν 207.449 στρέμματα σε 13 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα βάσει μοριοδότησης και κοινωνικών κριτηρίων. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου, με στόχο σε συνεργασία με τις περιφέρειες, να ξεκινήσει το συντομότερο η υποδοχή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων.
Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη Θεσπρωτία, στην Ηλεία, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη και στην Ημαθία. Η μέγιστη έκταση που θα παραχωρηθεί ανά δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο) είναι 100 στρέμματα, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης συζητείται να είναι από 5-25 χρόνια.