Σημαντικά έργα σε

  • Τουρισμό
  • Πολιτική Προστασία
  • Αγροτική Οικονομία
  • Οδοποιία

Η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζοντας τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις για τον Νομό Ευρυτανίας, εγκρίνει νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.187.311,20 €. Η χρηματοδότηση έργων και παρεμβάσεων που έχουν να κάνουν με δράσεις για τον τουρισμό, με δαπάνες για την πολιτική προστασία, με έργα για την αγροτική οικονομία αλλά και με έργα για την βελτίωση του οδικού δικτύου του Νομού αποφασίστηκε στο περασμένο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από σχετικές προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού και τις εισηγήσεις του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού

Δράσεις για τον Τουρισμό: 88.000,00 €

Τα έργα που θα υλοποιηθούν για τον τουρισμό θα είναι 1. «Προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης χαρτογραφημένων μονοπατιών», προϋπολογισμού 23.000,00 €. Το έργο αφορά στην βελτίωση της προσβασιμότητας με παρεμβάσεις στην σήμανση και στην όδευση σε χαρτογραφημένα μονοπάτια του Νομού για την περεταίρω αξιοποίηση και ανάδειξή τους. Με τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών η Περιφέρεια επενδύει σημαντικά στον εναλλακτικό τουρισμό της Ευρυτανίας. 2. «Δρομολόγηση πιλοτικής περιήγησης για τουριστικά σκάφη στη Λίμνη των Κρεμαστών», προϋπολογισμού 15.000,00 €. Με στόχο την συνέχιση των δράσεων και των πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση της Λίμνης των Κρεμαστών προγραμματίζεται για τον μήνα Αύγουστο η καθημερινή περιήγηση με σκάφη σε διάφορα σημεία της Λίμνης, εκτελώντας συγκεκριμένα δρομολόγια (Γέφυρα Τατάρνας – Συβίστα  – Γέφυρα Τατάρνας, και Γέφυρα Τατάρνας – Γεφύρι Μανώλη – Άγιος Γεώργιος (Γεφ Επισκοπής) – Γέφυρα Τατάρνας). 3. «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού – δημιουργία εφαρμογών και σχεδιασμός εκθεμάτων για το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας»,προϋπολογισμού 50.000,00€. Με στόχο την συνεχή επένδυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του διαδραστικού Μουσείου που λειτουργεί σαν Περιφέρεια στο Καρπενήσι προγραμματίζεται η αναβάθμιση του εξοπλισμού στις αίθουσες των εικονικών περιηγήσεων, η δημιουργία νέων εφαρμογών αλλά και ο εμπλουτισμός του Μουσείου με νέα εκθέματα.

Δράσεις Πολιτικής Προστασίας: 234.311,20 €

Για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας θα γίνουν τα εξής έργα: 1. «Κάλυψη επειγουσών αναγκών πυροσβεστικού σώματος» προϋπολογισμού 18.000,00 €. Με την δράση αυτή και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική προγραμματίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού κυρίως με την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια συγκεκριμένων και στοχευμένων λειτουργικών αναγκών. 2«Μίσθωση μηχανημάτων έργου για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις, παγετούς και πλημμύρες χειμερινής περιόδου 2021 στα όρια του Δήμου Καρπενησίου», προϋπολογισμού 74.400,00 €.3«Μίσθωση μηχανημάτων έργου για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις, παγετούς και πλημμύρες χειμερινής περιόδου 2021 στα όρια του Δήμου Αγράφων», προϋπολογισμού 74.201,60 €.4«Προμήθεια Άλατος», προϋπολογισμού 67.709,60 €.

Αγροτική Οικονομία: 538.000 €

Σχετικά με την Αγροτική Οικονομία θα γίνουν τα εξής έργα: 1. «Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας στο Δήμο Αγράφων (Β Φάση)», προϋπολογισμού 268.000,00 €. 2«Συντήτηση αγροτικής οδοποιίας στο Δήμο Καρπενησίου (Β Φάση)», προϋπολογισμού 270.000,00 €. Σε συνεργασία με τους δύο Δήμους του Νομού θα γίνει η χρηματοδότηση από τα κονδύλια της Περιφέρειας έργα για την βελτίωση της Αγροτικής οδοποιίας ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες των κτηνοτρόφων του Νομού τόσο για την πρόσβαση στις σταβλικές εγκαταστάσεις όσο και για την χρήση των ορεινών βοσκοτόπων. 

Έργα Οδοποιίας 1.327.700,00 €

Όσον αφορά τα έργα οδοποιίας αυτά αφορούν1. «Συντήρηση οδοστρώματος εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Ευρυτανίας», προϋπολογισμού 1.200.000,00 €. Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στην υλοποίηση παρεμβάσεων για τη συντήρηση και βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου της Π.Ε. Ευρυτανίας, καθώς και την άμεση επέμβαση για την αντιμετώπιση απροβλέπτων και επειγουσών αναγκών προκειμένου να εξασφαλιστεί η οδική ασφάλεια των συγκοινωνιών.2.«Συντήρηση – κατασκευή τεχνικών οδικού δικτύου Πετράλωνα–Βράχα» προϋπολογισμού 63.000,00 €. Το έργο αφορά σε αποκατάσταση βλαβών και σε σημειακές παρεμβάσεις με την κατασκευή τεχνικών έργων στο οδικό δίκτυο Πετράλωνα – Βράχα.3«Αποκατάσταση βλαβών – κατασκευή τεχνικών Τροβάτο – όρια Νομού», προϋπολογισμού 64.000,00 €. Το έργο αφορά σε αποκατάσταση βλαβών, από τον περασμένο χειμώνα και σε σημειακές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της σύνδεσης των Αγράφων μέσω Τροβάτου με την Καρδίτσα ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση στον όμορο Νομό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Τασιός ανέφερε τα εξής «Με σωστό προγραμματισμό και στοχευμένες παρεμβάσεις αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους και καταφέρνουμε να εντάσσουμε, να χρηματοδοτούμε και να κατασκευάζουμε σημαντικά έργα που απαντούν σε χρόνια προβλήματα της περιοχής, αίροντας την απομόνωση της.[…]. Ξεχωριστές και στοχευμένες στο νέο αυτό τεχνικό πρόγραμμα είναι οι παρεμβάσεις που κάνουμε για τον τουρισμό επενδύοντας στο διαδραστικό μας Μουσείο, στην αξιοποίηση της Λίμνης των Κρεμαστών αλλά και στο δίκτυο των μονοπατιών του Νομού. Επίσης ανταποκρινόμαστε τόσο στις αυξημένες ανάγκες που έχει το οδικό μας δίκτυο όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών».