Η Περιφερειακή Αρχή Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει ότι συνεχίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με τον αθλητικό τουρισμό και τον πολιτισμό για τον Νομό Ευρυτανίας, τις οποίες πραγματοποιεί με την έγκριση έργων και δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 186.640 €.

Μετά από σχετικές προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού και τις εισηγήσεις του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την αξιοποίηση των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος στον τομέα του Αθλητισμού, αλλά και την εξασφάλιση της λειτουργίας και την περεταίρω ενίσχυση του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, του διαδραστικού Μουσείου που λειτουργεί η Περιφέρεια στο Καρπενήσι.
Συγκεκριμένα:

  1. Δράσεις ανάπτυξης και αναβάθμισης του Αθλητικού Τουρισμού στον Νομό Ευρυτανίας, προϋπολογισμού 106.640 €.
    Με την συγκεκριμένη δράση, εγκαθιδρύεται μια μόνιμη συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και τον Δήμο Καρπενησίου σε βάθος 5ετίας, ώστε να καταστεί το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησιού το Εθνικό Προπονητικό Κέντρο για την Εθνική ομάδα των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, και το Καρπενήσι και η Ευρυτανία το «ΣΠΙΤΙ» της Εθνικής Ομάδας του ΣΕΓΑΣ.
    Όπως τονίζει η περιφερειακή αρχή, η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο την ανάπτυξη και αναβάθμιση του αθλητισμού σε τοπικό επίπεδο αλλά και του αθλητικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας. Προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκεται η ανάπτυξη συνεργειών της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, του Δήμου Καρπενησίου και του ΣΕΓΑΣ με τη συμμετοχή φορέων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τους παρακάτω ειδικότερους στόχους:
    • την προώθηση της Ευρυτανίας ως ασφαλούς αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού 12 μήνες τον χρόνο, με την στήριξη και την προώθηση των δρομικών αγώνων της περιοχής από τον ΣΕΓΑΣ
    • την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που σχετίζονται με τη σύσταση και λειτουργία ενός εθνικού προπονητικού κέντρου αναφοράς, ως σταθερής βάσης για την προετοιμασία των Ελλήνων πρωταθλητών μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων,
    • την συμβολή στην ανάπτυξη υποδομών και αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και αγώνων τοπικής, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας,
    • την ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμού και προώθηση του αθλητικού πνεύματος μέσα από πρωτοβουλίες που συσπειρώνουν τη νεολαία και αναδεικνύουν τον αθλητισμό και το «ευ αγωνίζεσθε».
    Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα
  2. Επιχορήγηση ΟΠΑΣΤΕ για την υποστήριξη και λειτουργία του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, προϋπολογισμού 80.000 €.
    Με την συγκεκριμένη δράση εξασφαλίζεται και ενισχύεται η λειτουργία του διαδραστικού Μουσείου, του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ) που λειτουργεί ανελλιπώς από τον Απρίλιο του 2019 με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό και για την επόμενη διετία θα αναζητηθεί ανάδοχος για την καθημερινή λειτουργία του Μουσείου, για την λειτουργία των θεματικών εργαστηρίων, για την τακτική διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων ιστορίας και πολιτισμού και για την δημιουργία και προώθηση σχετικού ενημερωτικού υλικού.
    Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι το ΚΙΠΕ θα συνεχίσει να επιτελεί τους τρείς βασικούς τους σκοπούς, ήτοι:
    • να παρουσιάζει με καινοτόμο και βιωματικό τρόπο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας τόσο στον επισκέπτη όσο και στον κάτοικο της περιοχής
    • να συνεχίσει λειτουργεί, ως το κεντρικό μουσείο της Ευρυτανίας στην πρωτεύουσα του Νομού, σας προπομπός και για τα υπόλοιπα μουσεία και πολιτιστικά μνημεία της Ευρυτανίας
    • να υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να εξερευνήσουν την ιστορία, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και με την χρήση μουσειοβαλίτσας.

Οι ανωτέρω δράσεις χρηματοδοτούνται από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Με αφορμή την έγκριση των χρηματοδοτήσεων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε: «Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να υλοποιήσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, πραγματοποιώντας αναγκαία έργα και απαραίτητες δράσεις για την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας. Πρόκειται για έργα και δράσεις, τα οποία αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας, απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις του Τουρισμού και του Πολιτισμού και αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ευρυτανίας, ειδικά στον αθλητισμό και στον αθλητικό τουρισμό. Πολύτιμοι σύμμαχοι μας, σε ότι αφορά τον αθλητισμό και τον αθλητικό τουρισμό, είναι ο ΣΕΓΑΣ, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Έχουμε οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας, με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας».

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός ανέφερε τα εξής: «Η δύσκολη συγκυρία των καιρών δεν σταματά την υλοποίηση δράσεων για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής μας. Καταρχήν με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την λειτουργία του Μουσείου μας, συνεχίζουμε τις στοχευμένες ενέργειες για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Ευρυτανίας μας, και της σύνδεσης τους με το σύγχρονο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας. Το ΚΙΠΕ είναι ένα σύγχρονο μουσείο «Ευρυτανικής Περηφάνειας» που μας εκπλήσσει ευχάριστα όλους και μας κάνει υπερήφανους με την άρτια λειτουργία του. Σημαντική όμως στο νέο αυτό τεχνικό μας πρόγραμμα, είναι και η συνεργασία που χτίζεται εδώ και καιρό με τον ΣΕΓΑΣ και που με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Σε συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που υπογράψαμε με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με τον Υφυπουργό μας τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με τον Περιφερειάρχη μας κ. Φάνη Σπανό, και με τον Δήμαρχο κ. Νίκο Σουλιώτη, εδώ και καιρό, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, χτίζουμε μεθοδικά συνεργασίες με τις εθνικές μας ομοσπονδίες. Στο πλαίσιο αυτό εξέχουσα είναι η συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, η οποία είναι σε βάθος πενταετίας και αφενός έχει ως στόχο να κάνει το Καρπενήσι και την Ευρυτανία το «Σπίτι» της Εθνικής Ομάδας των μεσαίων κα μεγάλων αποστάσεων του ΣΕΓΑΣ και το προπονητικό κέντρο Καρπενησίου Εθνικό Προπονητικό Κέντρο και αφετέρου να καθιερώσει την περιοχή μας σαν προορισμό για δρομικά δρώμενα με την σκέπη του ΣΕΓΑΣ αλλά και να προωθήσει τα αθλητικά ιδεώδη στην περιοχή μας με προτεραιότητα στα σχολεία μας. Για την συνεργασία αυτή η οποία χτίζεται μεθοδικά εδώ και καιρό θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κ. Σοφία Σακοράφα, τον αντιπρόεδρο κ. Κώστα Κεντέρη, τον ομοσπονδιακό προπονητή κ. Δημήτρη Θεοδωρίδη και φυσικά τον Δήμο Καρπενησίου και τον Δήμαρχο κ. Ν. Σουλιώτη για την παραχώρηση των αθλητικών χώρων και την συμμετοχή στην συνεργασία, λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».