Σε πολιτικό αναβρασμό βρίσκονται τα κόμματα και οι υποψήφιοί τους λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση.

Στην Ευρυτανία, όλη την προηγούμενη εβδομάδα αλλά εκμεταλλευόμενοι και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, οι υποψήφιοι ‘όργωσαν’ κυριολεκτικά τα χωριά του νομού, προκειμένου να συναντήσουν από κοντά τους ψηφοφόρους και να επικοινωνήσουν τα προγράμματα του κόμματός τους και τους προσωπικούς τους στόχους.

Οι πιο δυναμικοί στη διεκδίκηση της ψήφου αλλά και στην επικοινωνία με την εκλογική βάση, μέχρι στιγμής είναι η υποψήφια Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία η ιατρός Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου που κυριολεκτικά έχει επισκεφθεί κάθε χωριό και συνοικισμό της Ευρυτανίας προκειμένου να γνωρίσει και να μιλήσει από κοντά με τους ψηφοφόρους καθώς και η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τους τρεις υποψηφίους της Μαρία Βεντούρη, Μωυσή Μπερμπερή και Νίκο Λαθύρη να περιοδεύουν μαζί σε ολόκληρο το νομό, με κορυφαία στιγμή την προεκλογική συγκέντρωση στη Γρανίτσα, όπου παρουσίασαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ για την Ευρυτανία, μετά από τις μικρές περιοδείες τους, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στο νομό, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι βουλευτές περιοδεύουν με πιο υποτονικούς ρυθμούς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι τώρα το προεκλογικό κλίμα δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες αναμετρήσεις και ίσως δίνει το στίγμα μιας καινούριας σελίδας στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ετοιμάζουν τις κεντρικές προεκλογικές τους συγκεντρώσεις στο Καρπενήσι σε λίγες μέρες.

Πόσοι και ποιοι ψηφίζουν

Πάνω από 9.813.595 πολίτες αναμένεται να ρίξουν την ψήφο τους στις κάλπες την Κυριακή 21 Μαΐου 2023, με σκοπό να αναδείξουν τους νέους βουλευτές της χώρας. Από αυτούς οι 5.050.331 (51,46%) είναι γυναίκες και 4.763.264 (48,54%) είναι άνδρες.

Οι φετινές όμως εκλογές έχουν διαφορές από τις προηγούμενες καθώς στους ψηφοφόρους θα συμπεριληφθούν νέα άτομα κάτω των 20 ετών, ενώ θα εφαρμοστεί και το σύστημα της απλής αναλογικής που θα ισχύσει. Συγκεκριμένα για πρώτη φορά θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές 2023 οι νέοι ηλικίας 17 έως 20 ετών. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τους νέους που γεννήθηκαν μεταξύ 2003 και 2006, οι οποίοι συνολικά ανέρχονται στους 438.595.

Η άλλη μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες εκλογές είναι το εκλογικό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί στις επερχόμενες κάλπες: η απλή αναλογική. Μπορεί η απλή αναλογική που θα ισχύσει την 21η Μαΐου να μην είναι «καθαρή» απλή αναλογική -καθώς διατηρήθηκε το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή- όμως περιπλέκει το πολιτικό σκηνικό. Με την απλή αναλογική οι έδρες που θα καταλάβει κάθε κόμμα καθορίζονται με το ποσοστό που συγκεντρώνει στην επικράτεια. Ουσιαστικά η απλή αναλογική θα σήμαινε ότι αν ένα κόμμα στις εκλογές πάρει, για παράδειγμα, 20% τότε θα κερδίσει 60 έδρες από τις 300. Ομοίως, αν έπιανε 1% θα έπαιρνε τρεις έδρες. Στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, όμως  θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα της απλής αναλογικής με όριο 3%, ενώ τα κόμματα που δε θα αγγίξουν το 3% θα μείνουν εκτός βουλής. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση την 21η Μαΐου θα πρέπει το κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων να έχουν ποσοστό από 45% και άνω (έως και 48% ή και 49%), ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. 

Εάν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση και οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές, στις 2 Ιουλίου, θα ψηφίσουμε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2020. Σε αυτή την περίπτωση το πρώτο κόμμα, εφόσον λάβει ποσοστό άνω του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 έδρες που αυξάνονται ανάλογα με το ποσοστό, με ανώτατο όριο τις 50 έδρες εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Κανονικά θα συμμετάσχει στις κάλπες της 21ης Μαΐου το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασίου Κανελλόπουλου, που είχε ηγηθεί για λίγες ημέρες του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη – που όπως αναμενόταν δεν έλαβε το απαιτούμενο «πράσινο φως», όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκεπτικό πίσω από το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη το θέλει να λειτουργεί ως συνέχεια της Χρυσής Αυγής, ενώ υπάρχουν και ομοιότητες σε επίπεδο προσώπων.

Σημειώνεται πως η απόφαση ελήφθη με ψήφους 9 έναντι 1 – ενώ έρχεται έπειτα και από την δεύτερη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή προκειμένου να μην συμμετέχουν στις εκλογές καταδικασμένοι έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις.

Πενήντα κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι, κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στις εκλογές της 21ης Μαΐου στον Άρειο Πάγο: Πιο συγκεκριμένα εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να μετέχουν στις κάλπες της 21ης Μαΐου 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Αναφορικά με την Ευρυτανία στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν 24.545 ψηφοφόροι, οι οποίοι θα εκλέξουν και την/τον βουλευτή της μοναδικής βουλευτικής έδρας του νομού.

Πώς θα βρείτε πού ψηφίζετε

Μπαίνετε στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma.Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας σας. Ακόμα προσθέτετε τη χρονολογία γέννησή σας. Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

Έλληνες του εξωτερικού

Φέτος για πρώτη φορά θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, οι οποίοι όμως έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους ανέρχεται πάνω από 20.000, από 70 χώρες, οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 80 πόλεις και σε περισσότερα από 90 εκλογικά τμήματα.

Να τονιστεί ότι οι εκλογές στο εξωτερικό δε θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου, όπως στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη θα διεξαχθούν πιθανότατα το Σάββατο 20 Μαΐου και εκτός Ευρώπης την Τετάρτη ή την Πέμπτη, 17 ή 18 Μαΐου. Αυτό θα συμβεί γιατί, ενώ ο πρόεδρος και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής θα κληρωθούν από το κατά τόπους εκλογικό σώμα, ο επόπτης της διαδικασίας σε κάθε εκλογικό τμήμα, θα κληρωθεί από τον Άρειο Πάγο, από το σώμα των δικαστών και των δικηγόρων. Ο επόπτης θα ταξιδέψει από την Ελλάδα στην πόλη και στο τμήμα που θα τεθεί υπό τον έλεγχό του, θα εποπτεύσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας και έπειτα θα τοποθετήσει κλειστά τα ψηφοδέλτια στον ειδικό σάκο και θα τα μεταφέρει στην Ελλάδα, όπου και θα καταμετρηθούν το βράδυ της Κυριακής 21 Μαΐου μαζί με όλα τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια της Επικράτειας. 

«ΠΟΛΕΙΣ ΟΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (*)»

Τα εκλογικά τμήματα της Αιγύπτου βρίσκονται στο Κάιρο, της Αυστραλίας στη

Μελβούρνη και το Σίδνεϋ, της Αυστρίας στη Βιέννη και το Σάλτσμπουργκ, του

Βελγίου στις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα, της Βουλγαρίας στα Σόφια, της

Γαλλίας στο Παρίσι, το Στρασβούργο, τη Νίκαια, τη Νάντη, της Γερμανίας στο

Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Ανόβερο, Άαχεν,

Βούπερταλ, Φρανκφούρτη, Δρέσδη, Νυρεμβέργη, Κολωνία, Μπίλεφελντ,

Ντόρντμουντ και Λουντβικσχάφεν, της Δανίας στην Κοπεγχάγη, της Ελβετίας

στη Βέρνη, Γενεύη και τη Λωζάννη, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο

Αμπού Ντάμπι, του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο, τη Γλασκώβη, το

Μπέρμιγχαμ, Ληντς, Εδιμβούργο, των ΗΠΑ στον Άγιο Φραγκίσκο, την

Ατλάντα, στη Βοστώνη, στο Λος Άντζελες, στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον,

στο Σικάγο, στην Τάμπα, της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο, της Ισπανίας στη

Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, της Ιταλίας στη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Βενετία,

του Καναδά στο Μόντρεαλ και το Τορόντο, του Κατάρ στη Ντόχα, της Κορέας

στη Σεούλ, της Κύπρου στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα και την Πάφο,

της Λιθουανίας στο Βίλνιους και το Κάουνας, του Λουξεμβούργου στο

Λουξεμβούργο, της Μάλτας στη Βαλέτα, της Νορβηγίας στο Όσλο, της Νότιας

Αφρικής στο Γιοχάννεσμπουργκ, της Ολλανδίας στη Χάγη, το Άμστερνταμ, το

Ρότερνταμ, το Αϊντχόφεν, της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη, της Πολωνίας στη

Βαρσοβία, της Πορτογαλίας στη Λισαβόνα, της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι,

της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ, της Σιγκαπούρης στη Σιγκαπούρη, της

Σουηδίας στη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ και το Μάλμε, της Τουρκίας στην

Κωνσταντινούπολη, της Τσεχίας στην Πράγα και της Φινλανδίας στο Ελσίνκι.