-Πότε ξεκινούν

– Πώς θα γίνονται τα μαθήματα

– Πώς θα λαμβάνουν υλικό όλες οι βαθμίδες

– Μέχρι 9 Απριλίου και ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις πανελλαδικές

Νέες μεθόδους καλούνται να υιοθετήσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές, ανακαλύπτοντας ένα νέο είδος σύγχρονης εκπαίδευσης, αυτόν της εξ αποστάσεως. Αυτή η νέα μορφή εκπαίδευσης μπαίνει πλέον στη ζωή των μαθητών, λόγω των μέτρων που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση, εξαιτίας της πανδημίας που μαστίζει και τη χώρα μας. Επειδή ήδη έχουν χαθεί πολλές σχολικές ώρες, ενώ παράλληλα παραμένει άγνωστο για το πότε ακριβώς θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να ξεκινήσουν…μάθημα! Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρει ότι οι εγγραφές εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών στο ΠΣΔ μπορούν να συνεχιστούν έως και τη Δευτέρα 06 Απριλίου 2020. Οι εκπαιδευτικοί στο διάστημα αυτό, σε συνεργασία με τους Διευθυντές και την ομάδα ασύγχρονης εκπαίδευσης, προτείνεται να δημιουργούν τα ψηφιακά τμήματα στα οποία θα ενταχθούν οι μαθητές/μαθήτριες και να αναρτούν σχετικό υλικό σε αυτά σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από τις σχετικές πλατφόρμες.

Δημοτικό

Ξεκινώντας από το Δημοτικό σύμφωνα με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ευρυτανίας οι διαδικασίες για μαθήματα και αποστολή εκπαιδευτικού υλικού εξ’ αποστάσεως είναι ήδη σε εξέλιξη. Παρ’ όλα αυτά για όσους μαθητές του Δημοτικού επιθυμούν να ξεκινήσουν η κρατική τηλεόραση ΕΡΤ2 με τίτλο «Μαθαίνουμε από το σπίτι» έχει ήδη πραγματοποιήσει μαθήματα από τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2020. Συγκεκριμένα, καθημερινά στις 10 το πρωί για δύο ώρες πραγματοποιούνται από εκπαιδευτικούς που παραδίδουν τηλε-μαθήματα επανάληψης στη Γλώσσα, στα Μαθηματικά, στις Φυσικές Επιστήμες και στην Ιστορία. Μέσα σε τρεις ημέρες πάνω από 200 εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού αλλά και την παρουσίαση μαθημάτων για τα παιδιά δημοτικού! Τις επόμενες ημέρες τα μαθήματα θα διευρυνθούν και για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ενώ θα εμπλουτιστούν και με άλλα διδακτικά αντικείμενα.

Γυμνάσιο

Τις πρώτες τους ασκήσεις έχουν ήδη λάβει οι μαθητές του Γυμνασίου στα μαθήματα της έκθεσης, της Λογοτεχνίας, των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Βιολογίας και της Γεωγραφίας, ενώ σύντομα θα λάβουν εκπαιδευτικό υλικό και από τα υπόλοιπα μαθήματα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συνδέονται μέσω των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών στο e-class ή στο e-me, από όπου οι εκπαιδευτικοί αναρτούν το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο προμηθεύονται οι μαθητές. Στη συνέχεια υπάρχει και η δυνατότητα διόρθωσής τους από τους διδάσκοντες του κάθε τμήματος. Σύντομα και σε αυτή τη βαθμίδα σύμφωνα με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ευρυτανίας θα προχωρήσουν στη δημιουργία μαθημάτων εξ αποστάσεως με τη σύγχρονη μέθοδο μέσω της εφαρμογής webexcisco σε ώρες που θα ορίσουν οι εκπαιδευτικοί. Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι οι μαθητές να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες επαναλήψεις αλλά και να προχωρήσουν στην ύλη τους.

Λύκειο

Όσον αφορά τις λυκειακές τάξεις εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν ξεκινήσει αρκετές βδομάδες νωρίτερα να πραγματοποιούν μαθήματα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς κρίνεται απαραίτητο να προχωρήσουν στη διδακτέα ύλη, κυρίως για τους μαθητές που φέτος δίνουν πανελλήνιες. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συνδέονται στην εφαρμογή webexcisco και πραγματοποιούν μαθήματα σε καθορισμένες ώρες. Η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και σε πιθανή περικοπή της ύλης. Σχετικά με τις αιτήσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές 2020, αυτές έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 και θα συνεχιστούν έως τις 9 Απριλίου 2020. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται πρώτη φορά μέσω e-mail προκειμένου να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επιδίωξη παραμένει να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες.