Εκφράστε δυναμικότερα την άποψή σας για τις πολιτικές που επηρεάζουν τη ζωή σας…’ με αυτή τη φράση η Ευρωπαϊκή Ένωση, προτρέπει τους Ευρωπαίους πολίτες –και μάλιστα τους νέους- να συμμετέχουν ενεργά στον κοινό πολιτικό βίο. Όπως διάβασα χθες στη σελίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών είναι ένας μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση της ΕΕ, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νέους νόμους. Μόλις μια πρωτοβουλία συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές, η Επιτροπή θα αποφασίσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί.
Διαβάζοντας λοιπόν την είδηση για αυτή την καταπληκτική πρωτοβουλία, άρχισα να συλλογίζομαι ότι τα πράγματα στην πολιτική παγκοσμίως αλλάζουν με απίστευτες ταχύτητες, αν δεν έχουν ήδη αλλάξει και εμείς ακόμη συζητάμε, αν μπορεί ένα μέσο ενημέρωσης να κάνει ελεύθερο ρεπορτάζ, αποτυπώνοντας ειδήσεις που αφορούν τη μικρή μας κοινωνία, δίνοντας πάντα χώρο για αντίλογο και δημιουργικό διάλογο, ενώ το μόνο που ζητά είναι σεβασμό και αξιοπρέπεια από τους εμπλεκόμενους, χωρίς χαρακτηρισμούς, ύβρεις, προσβολές κλπ.
Η απάντηση που έλαβα τις τελευταίες ημέρες ήταν κάτι πολύ περισσότερο από συγκινητική, ήταν σθεναρή. Η απάντηση που λάβαμε ως μέσο ενημέρωσης της Ευρυτανίας που ασχολείται όμως τόσο με την περιφέρεια όσο και με τις όμορες περιοχές, ήταν ότι όχι μόνο μπορεί να κάνει ελεύθερα και απρόσκοπτα τη δουλειά της μια εβδομαδιαία εφημερίδα, αλλά είναι και επιτακτική ανάγκη να συμβαίνει αυτό, τουλάχιστον από ένα μέσο.
Τα μηνύματα, οι επιστολές και τα τηλεφωνήματα που λάβαμε για συμπαράσταση για την αγωγή προς τον Ευρυτανικό Παλμό κι εμένα προσωπικά, ξεπέρασαν κάθε τρελή μας φαντασία. Το πιο σημαντικό όμως για μας είναι ότι επικοινώνησαν μαζί μας άνθρωποι από κάθε πολιτική παράταξη, οποιουδήποτε ‘χρωματισμού’ –αν υπάρχει κάτι τέτοιο ακόμη – από διάφορα σημεία της Ελλάδας, από τον πιο απλό αναγνώστη μας μέχρι τον πιο επιφανή συμπατριώτη ή μη, για να μας δηλώσουν την παρουσία τους δίπλα μας και τη στήριξή τους όσο και αν τραβήξει μια τέτοια υπόθεση. Για να μας δηλώσουν απερίφραστα, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος ότι είναι πρωτάκουστο να διώκεται ένα μέσο ενημέρωσης, όπως είναι ”Ο Ευρυτανικός” Παλμός, που έχει αποδείξει μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που τον έχουμε στα χέρια μας, ότι και αμερόληπτος είναι και την πολυφωνία στηρίζει με κάθε τρόπο.
Το ευχαριστώ είναι πραγματικά λίγο μπροστά στην τόσο μεγάλη και πρωτοφανή εκδήλωση αγάπης, συμπαράστασης και ενδιαφέροντος. Όχι γιατί το παίρνω προσωπικά ή συναισθηματικά, αλλά όταν δημόσια και χωρίς να τους νοιάζουν τυχόν συνέπειες, άνθρωποι που σε γνωρίζουν πολύ λίγο ή μόνο από τη δουλειά σου, εκφράζουν τη στήριξή τους είναι σπουδαίο πράγμα. Είναι σπουδαίο πράγμα για την ελευθεροτυπία, για τη μικρή μας κοινωνία, για την ισότητα και την αλληλεγγύη. Είναι η δύναμη που παίρνουμε όχι μόνο ως άλλη μια τοπική εφημερίδα, αλλά ως δύο γυναίκες που αγωνιζόμαστε καθημερινά να διατηρήσουμε και να μεγαλώσουμε μια επιχείρηση με έδρα ένα μικρό χωριό των Αγράφων, το οποίο παρά τις συνεχείς οχλήσεις ούτε καν σύνδεση ίντερνετ δεν έχει, σε μια περιφέρεια που πεθαίνει με γοργούς ρυθμούς. Δύο γυναίκες που όλο αυτό το διάστημα παράλληλα γεννάμε παιδιά και τα μεγαλώνουμε, δύο γυναίκες που το πείσμα μας κάνει να μην εγκαταλείπουμε ακόμη και όταν η μία χειρουργούνταν με καρκίνο, η άλλη ήταν στην αίθουσα αναμονής με τον φορητό υπολογιστή και ‘έκλεινε’ σελίδες του υπό έκδοση φύλλου, γιατί ήταν Τρίτη και το θεωρήσαμε κακό να μη βγάλουμε εφημερίδα… Όχι για άλλο λόγο, δεν θα χανόταν και ο κόσμος να μην τυπώσουμε μια φορά, αλλά γιατί έχουμε μάθει και ξέρουμε σε όλη μας τη ζωή, να αγωνιζόμαστε μέχρι τελικής πτώσης. Γιατί τίποτε δεν μας χαρίστηκε, αλλά το διεκδικούμε διαρκώς με πολύ κόστος.
Οπότε, με βαθιά επίγνωση και χωρίς συναισθηματισμούς συνεχίζουμε, έναν αγώνα ενημέρωσης που στην αρχή ήταν άνισος και βαρύς, αλλά όσο πάει και γίνεται σαν τραγούδι ή μάλλον σαν ποίημα αγάπης του Ελύτη…
Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα
Εκδότρια