Η πολυαναμενόμενη δίκη της αγωγής του Βουλευτή Ευρυτανίας κατά του Ευρυτανικού Παλμού πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Καρπενησίου.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και της εξέτασης των μαρτύρων και από τις δύο πλευρές, δύο πράγματα σκεφτόμουν πολύ έντονα όσο παρακολουθούσα τα τεκταινόμενα, τα οποία και είναι η βαθιά ουσία.

Το πρώτο και πασιφανές είναι ότι στο αστικό αυτό δικαστήριο δεν δικάζονταν δυο πολίτες που έχουν διαφορές, αλλά ο μοναδικός Βουλευτής και μία εκ των δύο εφημερίδων ενός πολύ μικρού τόπου όπως είναι η Ευρυτανία.

Τα υπόλοιπα τα αφήνω στην κρίση του Δικαστηρίου και δεν θα επεκταθώ περαιτέρω. Η σκέψη μου όμως δεν μπορούσε να πάει στο γεγονός ότι δικάζεται το δικαίωμα του τύπου ελεύθερα να θέτει ερωτήματα, να παραθέτει πληροφορίες, να ενημερώνει τους αναγνώστες και να αναφέρεται στους πολιτικούς που κυβερνούν τον τόπο μας, χωρίς βέβαια να προσβάλλει κανέναν. Δικάζεται ουσιαστικά η ελευθεροτυπία και μάλιστα σε έναν τόσο μικρό τόπο που όλοι γνωριζόμαστε καλά και θα έπρεπε να είμαστε μια γροθιά ενωμένοι για το κοινό καλό του έρημου πια νομού μας.

Το δεύτερο που επίσης αποτελεί κύριο άξονα της υπόθεσης είναι ότι η αγωγή στρέφεται προσωπικά κατά της εκδότριας του Παλμού, δηλαδή της γράφουσας. Στρέφεται κατά μιας γυναίκας 41 ετών που εδώ και 15 χρόνια έχει επιστρέψει στην Ευρυτανία και τα περισσότερα ζει και δουλεύει στα Άγραφα, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει νοσήσει δύο φορές από καρκίνο και καθημερινά παλεύει με τους πόνους, τις αγωνίες, τους ακρωτηριασμούς ενός διπλά καρκινοπαθούς.

Μάλιστα την εποχή που έλαβα στα χέρια μου την πρώτη πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά χρονικά αγωγή, μόλις είχα αρχίσει να συνέρχομαι από το σοκ της διπλής μαστεκτομής και τους κύκλους χημειοθεραπειών που είχα ακολουθήσει για αρκετούς μήνες. Γεγονότα γνωστά από όλους όσους με γνωρίζουν ή διαβάζουν την εφημερίδα μας, μιας και αποστολή μου ήταν από την αρχή των περιπετειών υγείας μου και της οικογένειάς μου, η ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα του καρκίνου.

Αυτή τη δεύτερη σκέψη μου την ώρα που γινόταν η δίκη, ήρθε να συμπληρώσει η απογευματινή επίσκεψή μου στον ογκολόγο μου ο οποίος με ‘μάλωσε’ γιατί καθυστερώ το επείγον για την περίπτωσή μου χειρουργείο αφαίρεσης κι άλλων οργάνων και η απόγνωσή του όταν του είπα για τη δικαστική μου περιπέτεια και τα χιλιάδες ευρώ που αυτή μου κόστισε.   

Όσο για την πρώτη σκέψη μου, την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, του κόμματος στο οποίο ανήκει και ο Βουλευτής, κατά την επίσκεψή του στην Αμερική.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, Georgetown University, ρωτήθηκε για την πρόσφατη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα και απάντησε ως εξής:

Ο δημοσιογράφος, David Ignatius που αρθογραφεί στην Washington Post ρώτησε τον Πρωθυπουργό: «Θέλω να μιλήσουμε λίγο για θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Παγκόσμιος Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index) κατέταξε την Ελλάδα στη χαμηλότερη θέση ανάμεσα στην ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου, παίρνοντας τη θέση της Βουλγαρίας. Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα στοιχεία σας προβληματίζουν. Πείτε μας γιατί συνέβη αυτό και τι κάνετε για αυτό».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε μεταξύ άλλων: «Αρχικά αν αναφέρεστε σε έκθεση από μία γαλλική ΜΚΟ, εγώ… διαφωνώ με τον πιο εμφατικό τρόπο με τα συμπεράσματα και τη μεθοδολογία της. Είμαστε μια ελεύθερη δημοκρατία και αν δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα θα συνειδητοποιήσετε ότι οι περισσότερες είναι κριτικές απέναντι σε όσα κάνουμε. Είναι μία χώρα που ο καθένας μπορεί να δημοσιεύει οτιδήποτε και όχι απλά να μην καταδιώκεται, αλλά έχει και απόλυτη ελευθερία να εκφράζει την άποψή του. Διαφωνώ ουσιαστικά με αυτές τις εκτιμήσεις και αν απλά δείτε τι γίνεται στο τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης της Ελλάδας, θα δείτε ότι υποστηρίζεται ο ισχυρισμός μου».