Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, περίπου 13 χρόνια, ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνω την Πρωτοχρονιά για να δώσω ώθηση σε ολόκληρο το νέο έτος είναι διαλογισμός. Βέβαια διαλογισμό δεν κάνω μια φορά το χρόνο και τέλος, κάνω σχεδόν κάθε μέρα όλο το χρόνο. Για την ακρίβεια ακολουθώ έναν μικρό διαλογισμό με τον οποίο ευλογείς όλα τα πλάσματα της Γης με φως και αγάπη. Ο διαλογισμός είναι το μεγάλο μου στήριγμα στις αρρώστιες μου, στα άγχη μου, στις χαρές μου, στις επιθέσεις που δέχομαι και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μου. Είναι ο τρόπος να επικοινωνήσω με το σύμπαν και τον εαυτό μου. Είναι ένας από τους δρόμους να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.
Θα μπορούσα να αναλύσω για την τεχνική που ακολουθώ και μου έχει αλλάξει τη ζωή όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν θα το κάνω τώρα. Θα παραθέσω όμως το τι έχουν δείξει οι επιστημονικές μελέτες για το διαλογισμό.

Μια επιστημονικά ελεγχόμενη μελέτη που διενεργήθηκε από Γερμανούς ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάσσελ έδειξε ότι ενώ η θωρακική περιοχή ενός μέσου ανθρώπου εκπέμπει μόνο 20 φωτόνια φωτός ανά δευτερόλεπτο, κάποιος που διαλογίζεται στο κέντρο της καρδιάς του και στέλνει αγάπη και φως σε άλλους εκπέμπει ένα εκπληκτικό 100,000 φωτόνια το δευτερόλεπτο. Δηλαδή 5000 φορές περισσότερο από το μέσο ανθρώπινο ον. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι όταν αυτά τα φωτόνια εγχύονται με τρυφερή και θεραπευτική πρόθεση, η συχνότητα και η δόνηση τους αυξάνεται σε σημείο που μπορούν κυριολεκτικά να αλλάξουν την ύλη, την θεραπευτική ασθένεια και να μεταμορφώσουν αρνητικά γεγονότα.
Η Καρδιά επίσης Αγαπά, αισθάνεται, σκέφτεται και θυμάται και επικοινωνεί με άλλες Καρδιές. Αποθηκεύει πληροφορίες και συνέχεια με κάθε ρυθμό παλμούς αυτές τις πληροφορίες μέσω του σώματος. Είναι πολύ περισσότερο από αυτό που θα πίστευε η σύγχρονη επιστήμη. Είναι επίσης μια αντλία που αντλεί την κυτταρική συμφωνία που είναι η ίδια η ουσία της ύπαρξης σου και είναι μια μαγνητική και ακτινοβολούμενη δίνη και η αληθινή πηγή της ανθρώπινης δύναμης.

Επίσης διαβάζουμε στο iatronet.gr «Μια μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές το περασμένο έτος από το Κέντρο Ευημερίας και Επιτυχίας στην Εκπαίδευση στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι που ασκούσαν υπερβατικό διαλογισμό ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο άγχος στην εργασία από τους συνομηλίκους που δεν διαλογίζονται.
Μια προηγούμενη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2017, αποκαλύπτει ότι ο διαλογισμός – παράλληλα με άλλες παρεμβάσεις του νου και του σώματος – συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα του μορίου «πυρηνικός παράγοντας κάπα Β», που επηρεάζει τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.
Η ομάδα που διεξήγαγε αυτή την έρευνα εξηγεί ότι το σώμα μας τυπικά παράγει αυτό το μόριο ως απόκριση στο στρες και ότι, με τη σειρά του, ενεργοποιεί μια σειρά μορίων που ονομάζονται «κυτοκίνες», μερικά από τα οποία είναι προ- κυτοκίνες και μερικά από τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη.
Η υψηλή δραστηριότητα των κυτοκινών συμβάλλει σε πολλά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, του καρκίνου και της κατάθλιψης.
“Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη για την υγεία από τη γιόγκα ή τον διαλογισμό, αλλά αυτό που ίσως δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι αυτά τα οφέλη ξεκινούν σε μοριακό επίπεδο και μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο γενετικός μας κώδικας δουλεύει “, λέει η επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Ivana Buric, από το Πανεπιστήμιο του Coventry στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Άλλες ενδείξεις, που αποκαλύφθηκαν επίσης το 2017, δείχνουν ότι ο διαλογισμός, παράλληλα με τη γιόγκα, προάγει την αντοχή στο στρες αυξάνοντας τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο, μια πρωτεΐνη που προστατεύει την υγεία των νευρικών κυττάρων και βοηθά στη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών.
Ομοίως, η πρόσφατη έρευνα – που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Evidence-Based Mental Health» (BMJ Journal), δείχνει ότι ο διαλογισμός είναι εξίσου αποτελεσματική με τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του χρόνιου πόνου που συνδέονται με καταστάσεις όπως η ινομυαλγία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα .
Μια μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της εμψύχωσης στις γυναίκες που παρουσίασαν κατάθλιψη, άγχος και μεταβολές της διάθεσης μετά την εμμηνόπαυση.
«Ο διαλογισμός, όταν ασκείται τακτικά, μπορεί να αλλάξει τη σύνδεση των νευρώνων στον εγκέφαλο», δήλωσε στο MNT ο δρ. Sanam Hafeez, αδειούχος ψυχολόγος στη Νέα Υόρκη.
«Οι μελέτες δείχνουν ότι η εξάσκηση διαλογισμού ακόμη και 20 λεπτά την ημέρα για μερικές εβδομάδες είναι ήδη αρκετή για να αρχίσει το άτομο να βιώνει τα οφέλη», εξήγησε.»
Ας διαλογιστούμε λοιπόν, αυτή τη νέα χρονιά για να αλλάξει ουσιαστικά η ζωή μας και να έχουμε μια πραγματικά καλή χρονιά. Εμπρός, καλά μου φωτόνια!