Από την αρχή της πανδημίας, όποτε οι δραστηριοποιούμενες στην ενοικίαση αυτοκινήτου επιχειρήσεις, πούλησαν οχήματα του στόλου τους, δημιουργήθηκε μια πρωτοφανής έλλειψη στον κλάδο. Σαν αποτέλεσμα η υπηρεσία αυτή, που κάποτε ήταν πολύ οικονομικός και εύκολος τρόπος να ταξιδέψεις, αλλά και να κάνεις κράτηση, είδε τις τιμές της να εκτοξεύονται. Όταν κανείς σχεδιάζει να κάνει ένα ταξίδι, η τυπική διαδικασία που συνήθως ακολουθεί είναι να κλείσει πρώτα εισιτήρια για το αεροπλάνο και στη συνέχεια τη διαμονή. Στο τέλος και σαν την τελευταία λεπτομέρεια ενός ταξιδιού μεριμνούσε κανείς για την ενοικίαση οχήματος.

Τα πράγματα όμως δε λειτουργούν πλέον έτσι. Προτού η ζήτηση ξεκινήσει να αυξάνεται, κάτι που συμβαίνει κατά την περίοδο των γιορτών και των διακοπών, κάντε μια κράτηση για ενοικίαση αυτοκινήτου. Στη συνέχεια προχωρήστε στις αντίστοιχες κρατήσεις πτήσεων και καταλύματος, ώστε να έχετε ευελιξία με τις ημερομηνίες. Ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ερευνήσετε τα διάφορα προγράμματα επιβράβευσης πιστών πελατών ή ειδικών προσφορών για μέλη. Συνήθως οι εταιρείες παρέχουν οφέλη και σημαντικές εκπτώσεις με αυτά, οπότε αξίζει να τους δώσετε μια ευκαιρία. Τέλος μπορεί να σας συμφέρει να στραφείτε στις υπηρεσίες car sharing, όπως λειτουργούν και οι αντίστοιχες υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατοικίας.

Η χρήσιμη πληροφορία εκ των έσω

Τα προαναφερθέντα είναι γνωστά λίγο σε πολύ, όταν μιλάμε για ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι μια πληροφορία από τους ειδικούς, που μπορεί να σας γλιτώσει έως και 30% από τον διαθέσιμο για ενοικίαση οχήματος προϋπολογισμό σας. Ιδού πως μπορεί να γίνει αυτό με την τακτική, που ακολούθησε ένας σύμβουλος ταξιδίων:

Προγραμμάτιζε το ταξίδι του περίπου 6 μήνες νωρίτερα. Έκλεισα τα εισιτήρια για την πτήση του και την ίδια στιγμή έκανε την κράτηση για ενοικίαση αυτοκινήτου. Μια βδομάδα αργότερα έλεγξε ξανά τις τιμές στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων και είχαν πέσει. Ακύρωσε την πρώτη του κράτηση κι έκανε μια κράτηση εκ νέου. Σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να μην έχει προπληρώσει κανείς, γιατί διαφορετικά πληρώνει ρήτρα ακύρωσης. Ήταν δε αρκετά συνετός, ώστε να βάλει υπενθύμιση ξανά με σκοπό να ελέγχει τις τιμές μια φορά κάθε εβδομάδα.

Ο ίδιος εξηγεί: «Έβαζα υπενθύμιση στο ημερολόγιο, ώστε να ελέγχω αν έπεσαν οι τιμές, κάθε Δευτέρα πρωί για τους επόμενους 5 μήνες. Μέχρι να έρθει η στιγμή του ταξιδιού είχα αλλάξει την κράτησή μου συνολικά 5 φορές». Όλη η διαδικασία διαρκούσε δύο λεπτά περίπου. Άξιζε όμως; Λοιπόν, για τις δύο μέρες, που διαρκούσε η κράτησή του, έριξε την τιμή της κράτησης στα 112€ από 165€, δηλαδή σημείωσε πτώση 30%. Επιπρόσθετα στη χαμηλή αυτή τιμή κατάφερε να βρει ένα πιο ευρύχωρο αμάξι μεγαλύτερης κατηγορίας. Ο ίδιος σημειώνει, ότι αν είχε κάνει κράτηση για μια εβδομάδα θα είχε διασφαλίσει 175€.

Η κατάλληλη νοοτροπία για την ενοικίαση αυτοκινήτου Αθήνα

Η λογική πίσω από τη στρατηγική του ταξιδιωτικού συμβούλου είναι, ότι όσο νωρίτερα κάνει κάποιος κράτηση για ενοικίαση αυτοκινήτου Αθήνα, μπορεί να είναι βέβαιος, ότι θα βγει κερδισμένος. Εάν μετά την πραγματοποιηθείσα κράτηση, οι τιμές ανέβουν κι άλλο, θα έχει κλείσει στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Εάν πέσουν, δεδομένου ότι δε θα έχει προπληρώσει, μπορεί να ακυρώσει και να κάνει εκ νέου κράτηση στη χαμηλότερη τιμή.

Άλλες ιδέες που μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα

  1. Αποφύγετε τις επιπρόσθετες χρεώσεις

GPS, ραδιόφωνο, παιδικό κάθισμα, δεύτερος οδηγός είναι κάποιες από τις χρεώσεις, που μπορεί να φουσκώσουν τον λογαριασμό σας στην ενοικίαση αυτοκινήτου. Όσον αφορά στην πλοήγηση, όλα τα σύγχρονα κινητά έχουν την αντίστοιχη εφαρμογή, ενώ ως προς το παιδικό κάθισμα, δείτε αν μπορείτε να ταξιδέψετε με το δικό σας. Τέλος φτιάξτε τη δική σας λίστα μουσικής, ώστε τα αγαπημένα σας κομμάτια να σας συνοδεύουν στο ταξίδι σας.

  • Μη βιαστείτε να πάρετε ασφάλιση

Λίγο πριν υπογράψετε τη σύμβασή σας με την εταιρεία ενοικίασης, θα σας προτείνουν να πάρετε και ασφάλιση. Προτού καν φτάσετε στον γκισέ της εταιρείας, ελέγξτε τα συμβόλαια της ασφάλειας του δικού σας αυτοκινήτου, της ασφάλειας ζωής, αλλά και τις περιπτώσεις στις οποίες η πιστωτική σας κάρτα σας καλύπτει. Πολλά από αυτά για τα οποία η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου σας χρεώνει με ξεχωριστή ασφάλιση καλύπτονται ήδη από τα προαναφερθέντα συμβόλαιά σας. Ενημερωθείτε ενδελεχώς.

  • Ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη: Ενημερωθείτε για τις τιμές καυσίμων

Πρόκειται για μια νοοτροπία με την οποία οι ξένοι κυρίως επισκέπτες είναι απόλυτα εξοικειωμένη: την αναζήτηση των καλύτερων τιμών. Κάθε φορά που κάποιος ενδιαφέρεται να καταφύγει στην ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη μπορεί να βρει αναζητώντας στο διαδίκτυο τα πρατήρια με τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων ανά περιοχή. Αυτό εξυπηρετεί διττό σκοπό. Καταρχάς θα γεμίσει το ντεπόζιτο σε χαμηλή τιμή. Κατά δευτέρας αν οι εταιρείες σας παραδώσουν ένα όχημα με γεμάτο ντεπόζιτο, δε σας χρεώνουν μόνο το κόστος του καυσίμου, που μπορεί να το προμηθεύτηκαν πιο ακριβά, αλλά επιβάλλουν και μια επιπλέον χρέωση. Η τελευταία έχει να κάνει με το ότι απασχολήθηκε μέρος του προσωπικού τους για τον σκοπό αυτό.