Παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, το πολιτικό παρασκήνιο και οι εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα, άλλα μαρτυρούν. Παρακολουθώντας τους διάφορους πολιτικούς στις ενημερωτικές εκπομπές αλλά και τους τοπικούς, συχνά αναρωτιέμαι τι δουλειά μπορεί να κάνει αυτός ο άνθρωπος αν δεν ξαναβγει στις εκλογές;

Η απάντηση ήρθε προ ημερών όταν διάβασα στο newsbeast.gr, άρθρο για το πόσο έχουν εργαστεί οι πολιτικοί αρχηγοί μας. Στο άρθρο αναφέρεται ένα μικρό εργασιακό βιογραφικό όλων σχεδόν των πολιτικών αρχηγών αλλά εδώ παραθέτουμε τους εξής (λόγω χώρου):

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει τη διττή ιδιότητα του πολιτικού επιστήμονα και του οικονομολόγου. Αφού αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1986 και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, έκανε μεταπτυχιακό πάνω στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Στάνφορντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ (ΜΒΑ), επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολούθως απασχολήθηκε επί περίπου μια δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Ειδικότερα, διετέλεσε οικονομικός αναλυτής για λίγους μήνες στην Chase Investment Bank από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 1992 (θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο πρωθυπουργός στη χώρα μας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης), ακολούθως από τον επόμενο μήνα μεταπήδησε στο υποκατάστημα του Λονδίνου της αμερικανικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey & Company όπου έκανε για περίπου 60 ημέρες την πρακτική του άσκηση και ακολούθως εργάστηκε ως σύμβουλός της από το 1995 έως το 1997 και με την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, αφού αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό λύκειο Αμπελοκήπων, εισήχθη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απ’ όπου πήρε το πτυχίο του το έτος 2000, σε ηλικία 26 ετών. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους γίνεται μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχοντας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ακολούθως απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολεοδομία – Χωροταξία, από το ίδιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έχοντας επαγγελματικές καταβολές στον τομέα των κατασκευών, καθώς ο πατέρας του Παύλος ήταν επίσης πολιτικός μηχανικός και ιδιοκτήτης των κατασκευαστικών εταιρειών Ηρακλής ΑΤΕ (μαζί με τον αδελφό του και θείο του τέως πρωθυπουργό, Ηρακλή) και «ΑΤΕ Τσίπρας».

Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2006 εισέρχεται και ο ίδιος στον χώρο, συστήνοντας ομόρρυθμη τεχνική εταιρεία με τον ξάδερφό του μηχανολόγο – μηχανικό Γιώργο Τσίπρα, υπό την ονομασία «Τ & Τ Τεχνική Ο.Ε.», από την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε λίγο καιρό αργότερα. Να σημειωθεί ότι και ο πρώην συνέταιρός του και συγγενής αποχώρησε από την εταιρεία όταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, καθώς ανέλαβε ρόλο σε νευραλγικούς τομείς της κυβέρνησης ενώ σήμερα είναι βουλευτής.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά,αρχικά φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και εν συνεχεία σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1987. Ένα χρόνο πριν αποφοιτήσει, το 1986, διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 51 ετών, θέμα για το οποίο έχει δεχθεί κατά καιρούς έντονη κριτική.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο τον Ιούνη του 1973, έδωσε εξετάσεις και πέτυχε στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου της Αθήνας. Σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει δώσει στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπου του Κ.Κ.Ε., «σπούδαζε δουλεύοντας παράλληλα σε διάφορες δουλειές, για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών». Με τον ερχομό του στην Αθήνα, πιάνει επαφή με την παράνομη Οργάνωση της ΚΝΕ, συμμετέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και οργανώνεται στην αντι-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ το Δεκέμβρη του 1973, «δουλεύοντας στην παρανομία μέχρι τη μεταπολίτευση, το καλοκαίρι του 1974». Γίνεται μέλος του ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1974 και το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, με απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ «στέλνεται για κομματική δουλειά στην Οργάνωση της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας ως μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ». Μετά το 15ο συνέδριο τον Μάιο του 1996 εκλέγεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου και αναλαμβάνει διευθυντής της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», χρέωση την οποία είχε για μια ολόκληρη δεκαετία.»(πηγή: newsbeast.gr)

Μου λύθηκε η απορία. Αναμένω με σιγουριά πια τις εκλογές…

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια