«Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ, ο Μάρτυς. Η ταυτότητά του.

 Ο Παλαιοχριστιανικός Ναός του  στο Κλαψί (Κλαυσείον) Ευρυτανίας»

Μετά την πρόσφατη (2022) επανέκδοση του πρώτου βιβλίου του κ. Δημήτρη Φαλλή  «ΚΑΛΛΙΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, Νέα Θεώρηση  της Ιστορίας του», επανεκδόθηκε από την Πανευρυτανική Ένωση, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της,  και το εξαντληθέν  δεύτερο  αξιόλογο πόνημά του    «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ, ο Μάρτυς. Ο Παλαιοχριστιανικός Ναός του Αγίου στο  Κλαψί  (Κλαυσείον) Ευρυτανίας»,  Αθήνα  α’ ‘εκδ. 1999, (σελ. 202),  β΄ έκδ. 2022. Σελ. 224). Η έκδοση αυτή, επαυξημένη, περιλαμβάνει τρία (3) κύρια μέρη.

Στο α΄ μέρος ο συγγραφέας  αναφέρεται  στην ταυτότητα του μάρτυρα  Αγίου Λεωνίδη  και των επτά γυναικών – συνάθλων του (Καλλίδος, Νίκης, Γαλήνης  Χαρίσσης, Νουνεχίας, Βασιλίσσης και Θεοδώρας),  στις πληροφοριακές πηγές (κυρίως τον Πατμιακό Κώδικα 254), στον τόπο καταγωγής τους, στη σύλληψη και στα μαρτύρια των οκτώ (8) αυτών συνάθλων  στην Κορινθία κ.λπ.

Το β΄ μέρος  αναφέρεται διεξοδικά στον Παλαιοχριστιανικό Ναό του Αγίου Λεωνίδη  στο Κλαψί (Κλαυσείον)  και το γ΄ μέρος περιλαμβάνει  την ιερά ακολουθία του ενδόξου αυτού  μάρτυρος  και των επτά γυναικών μαρτύρων –  συνάθλων του, ποιηθείσα από τον δρ.  Χαραλάμπη Μπούσια  και εγκριθείσα από την  Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 Στις τελευταίες σελίδες της επανέκδοσης αυτής  έχουν παρατεθεί, αντί επιλόγου,  κείμενα, τα οποία δικαιώνουν, εν πολλοίς,  τις επίπονες και μακροχρόνιες  ερευνητικές προσπάθειες και θέσεις  του κ. Δημ. Φαλλή, όπως  είναι:

 α) Η εισήγηση της αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κ. Αθανασίας Τσόκα, με θέμα: «Τα νεώτερα δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική  του Αγίου Λεωνίδη», η οποία ανακοινώθηκε  σεμία εντυπωσιακή  εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, στις 15-12-2019, και η οποία είχε ως θέμα την παρουσίαση των  πρόσφατων  σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων  στο χώρο του μοναδικού  αυτού παλαιοχριστιακού ναού της βασιλικής του Αγίου Λεωνίδη Κλαυσίου. Σημειώνεται ότι οι εργασίες αυτές  ξεκίνησαν ύστερα από  γενναία χορηγία των ευεργετών του τόπου μας Ελένης Πουρνάρα – Καρκαζή και Νίκου Δημ. Πουρνάρα.

β) Πρόσφατο άρθρο  του Ορθοδόξου Χριστιανικού Περιοδικού «Ο ΣΩΤΗΡ», Όργανο Ομωνύμου Αδελφότητος Θεολόγων (Έτος 63ο – 15 Απριλίου 2022 – Τεύχος 2263) με θέμα: «Ο Άγιος Μάρτυς Λεωνίδας και η επτάρυθμος αυτού συνοδεία».

γ) Απόσπασμα προλόγου του βιβλίου «Η Αγία Παρθενομάρτυς Γαλήνη», του πρωτοπρεσβυτέρου Ηλία Π. Τσιβίκη.

Η πρώτη έκδοση του τόμου αυτού  περιλαμβάνει εισαγωγικό σημείωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Καρπενησίου κυρού Νικολάου και προλογίζεται από τον αείμνηστο πρωτοπρεσβύτερο – καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Μεταλληνό.

Τέλος, το εξώφυλλο κοσμείται από φωτογραφία τμήματος  ψηφιδωτού από τη βασιλική του Αγίου Λεωνίδη και το οπισθόφυλλο με έγχρωμη εικόνα του Αγίου και  των επτά παρθενομαρτύρων, ενώ οι εσωτερικές σελίδες  περιλαμβάνουν αρκετές  έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες των αγίων, φωτογραφίες  του ναού, καθώς και των αξιόλογων, τελευταίως,  ανασκαφικών ευρημάτων, τα οποία ελπίζουμε πως σύντομα θα αποκτήσουν επισκεψιμότητα.

ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ