Στην έναρξη του προγράμματος συνεργασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα για την κατάρτιση στελεχών και εκπαιδευτικών κυρίως της επαγγελματικής, αλλά και γενικής εκπαίδευσης, από όλη την Στερεά Ελλάδα, παραστάθηκαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας Κώστας Γαλάνης. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 5-7 Μαΐου 2023 στο ξενοδοχείο «Κύμη Παλλάς», με τη συμμετοχή 50 εκπαιδευομένων

Την επίσημη έναρξη του προγράμματος έκαναν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και η Διευθύντρια Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ Μαρκέλλα Καράγιωργα. Μετά τους χαιρετισμούς, ομιλίες πραγματοποίησαν η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ελένη Μπενιάτα, που συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία  του προγράμματος, τονίζοντας την σημαντικότητα των θεματικών ενοτήτων της εν λόγω επιμόρφωσης για το σύνολο της σχολικής κοινότητας.

Ακολούθως, μίλησαν  οι δύο Αμερικανίδες βραβευμένες καθηγήτριες και στελέχη του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ για την καινοτομία και την συμπερίληψη κ.κ. Juelke και Forcucci, οι οποίες και ήταν υπεύθυνες για το ολοήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σαββάτου. Εισηγητές την Κυριακή ήταν η Δρ. Β. Κουσκουνά,  Καθηγήτρια Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ και ο Δρ. Γ. Σακκάς, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΜΕΑ, του Υπουργείου  Προστασίας του Πολίτη. 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στην πόλη της Κύμης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας Κώστας Γαλάνης δήλωσε: «Με την ομάδα Παιδείας, αξιοποιώντας την πολύ καλή σχέση με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, διοργανώνουμε διαδοχικά επιμορφωτικά προγράμματα, ένα εκ των οποίων αυτό της Κύμης, συντελώντας στον εμπλουτισμό και την διεύρυνση των γνώσεων, απόψεων και αντιλήψεων των Εκπαιδευτικών μας, της επαγγελματικής και γενικής εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας»