Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές
Τι αλλάζει στον υπολογισμό μορίων των υποψηφίων και η εμφάνιση της «Ελληνικής PISA»
Στα θρανία τους πρόκειται να επιστρέψουν την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 οι μαθητές από όλες τις σχολικές βαθμίδες, καθώς οι διακοπές του Πάσχα φτάνουν πλέον στο τέλος τους. Η επιστροφή όμως αυτή θα βρει τους μαθητές με διαφορετικά μέτρα, διότι καταργούνται πλέον τα selftest, ενώ παραμένει η μάσκα.
Συγκεκριμένα οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εισέρχονται στα σχολεία χωρίς τεστ, αλλά θα διατηρηθεί το μέτρο της συστηματικής χρήσης μάσκας. Ο έλεγχος για covidστα σχολεία θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα. Στην περίπτωση που ένα παιδί διαγνωστεί με Covid, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με δύο αυτοδιαγνωστικά (σελφ) τεστ στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος. Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Οι αλλαγές στα μόρια και η «ελληνική PISA»
Με νέες αλλαγές θα έρθουν αντιμέτωποι οι φετινοί υποψήφιοι των πανελληνίων, οι οποίοι βρίσκονται σε πυρετό προετοιμασίας, καθώς με την επιστροφή τους έχουν στη διάθεσή τους ακόμη ένα μήνα να ολοκληρώσουν την μελέτη τους. Για πρώτη φορά, οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίστηκαν από τα ίδια τα ΑΕΙ, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε διαφορές στον υπολογισμό των μορίων. Την εμφάνισή τους όμως θα κάνουν και οι νέες εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα ή αλλιώς «ελληνική PISA». Οι διαγνωστικές εξετάσεις, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων που επελέγησαν είναι υποχρεωτική. Η «ελληνική PISA» θα ξεκινήσει με τα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών για 6.000 μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων και 6.000 της Γ’ τάξης των Γυμνασίων. Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές, αλλά τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δε θα προσμετρώνται στους βαθμούς των μαθητών. Να θυμίσουμε ότι η τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα Ημερήσια και Εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια είναι η 20ή Μαΐου, για τα Γυμνάσια η 30ή Μαΐου και για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά η 15η Ιουνίου. Οι εξετάσεις στο Γυμνάσιο θα διεξαχθούν 1-15 Ιουνίου και στο Λύκειο από 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου. Όσον αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για τους μαθητές και μαθήτριες των ΓΕΛ έχουν προγραμματιστεί στις 3-10 Ιουνίου, ενώ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στις 2-17 Ιουνίου.