Καθένας μας περνά μεγάλο μέρος της ζωή του στην εργασία, είτε είναι σε κάποιο γραφείο είτε εξ αποστάσεως. Πολλές φορές ξεκινά κανείς να εργάζεται σε έναν κλάδο θεωρώντας, ότι θα απασχοληθεί στη δουλειά των ονείρων του. Σύντομα, και αυτό δε συμβαίνει σπάνια, διαπιστώνει κανείς, ότι έκρινε εσφαλμένα. Υπάρχουν κι εκείνοι, που ξεκίνησαν μια δουλειά χωρίς να έχουν ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες. Στη συνέχεια όμως ανακάλυψαν, ότι η εργασία αυτή θα τους οδηγούσε στη λεωφόρο των επιτυχιών. Είναι σημαντικό, όποια κι είναι η εργασία ενός ανθρώπου, να αισθάνεται ότι θα τον οδηγήσει στην επαγγελματική καταξίωση. Χωρίς αυτό το κίνητρο στην καθημερινή εργασία, θα υπάρξουν αναπόφευκτα επιβλαβείς επιπτώσεις. 

Τι είναι απαραίτητο για την επαγγελματική καταξίωση;

Η απάντηση στο τι συνιστά επαγγελματική επιτυχία είναι υποκειμενική. Δεν έχουν όλοι την ίδια αντίληψη για το τι συνιστά επιτυχία. Η ιδανική δουλειά είναι αυτή που κάνει έναν άνθρωπο χαρούμενο και ευχαριστημένο. Εάν κάποιος απολαμβάνει να σηκώνεται το πρωί για να πάει στη δουλειά του, το πιθανότερο είναι, ότι βρήκε την ιδανική εργασία. Καθένας ξεχωριστά είναι σε θέση να ορίσει ποια είναι η ιδανική εργασία για τον ίδιο.

Ο λόγος είναι, ότι απλούστατα κάθε άνθρωπος θέτει διαφορετικές παραμέτρους σε προτεραιότητα. Κάποιοι αισθάνονται, ότι τα κατάφεραν όταν έχουν υψηλές απολαβές και άλλοι, όταν κατακτήσουν τον τίτλο, που επιθυμούν. Όταν όλα έχουν κατακτηθεί, αυτό που μένει και καθορίζει την επιτυχία είναι η εσωτερική ικανοποίηση, που αντλεί κανείς από τη δουλειά του.

3 παράγοντες επιτυχίας σε όλες τις θέσεις εργασίας

Για όλες τις θέσεις εργασίας υπάρχουν 3 παράγοντες, που προάγουν τη γενική αίσθηση εργασιακής «ευεξίας».

  • Η επίτευξη των στόχων στη δουλειά
  • Η εκτίμηση που τρέφουν οι προϊστάμενοι για τον εργαζόμενο
  • Η συνεισφορά στην εργασία

Τι μπορεί να αναχαιτίσει την επαγγελματική σας ανέλιξη

Τα πράγματα που μπορούν να αναχαιτίσουν την καριέρα σας, είναι πράγματα που σας κάνουν δυστυχισμένους. Αν τρομοκρατείστε στην ιδέα, ότι πρέπει να πάτε στη δουλειά σας και πιέζεστε να το κάνετε αυτό, σίγουρα δε ζείτε το όνειρό σας. Η εργασία είναι πολύ περισσότερα από μόχθο και χρήμα. Προκειμένου να διαπιστώσετε, αν είστε σε κάποια εργασία, που σας φοβίζει, θέστε στον εαυτό σας τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Φοβάστε ή ενθουσιάζεστε, όταν ξεκινάτε να πάτε στη δουλειά; Φυσικά θα υπάρξουν και κακές ημέρες ή μέρες, που θα είστε εξαντλημένοι. Το ερώτημα όμως είναι, ποια είναι η γενικότερη στάση σας απέναντι στη δουλειά σας;
  • Αισθάνεστε πλήρεις ή κενοί εκτελώντας τα εργασιακά σας καθήκοντα;
  • Απολαμβάνετε να δουλεύετε;
  • Σας αρέσει το εργασιακό σας περιβάλλον;
  • Πόσο καλά τα πηγαίνετε με τους συναδέλφους στη δουλειά; Μερικές φορές οι άνθρωποι αγαπούν τη δουλειά τους, αλλά το περιβάλλον την καθιστά ανυπόφορη. 

Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα θα είστε σε θέση να γνωρίζετε αν είστε στην ιδανική δουλειά για εσάς ή όχι.

Μια κακή δουλειά ωθεί στην εύρεση εργασίας

Αν είστε σε μια δουλειά, που δεν σας αρέσει, η αναζήτηση για εύρεση εργασίας είναι μονόδρομος αργά ή γρήγορα. Κάνοντας κάτι με το οποίο δεν είστε ευχαριστημένος ή που σας δυσαρεστεί, θα επηρεάσει και τη γενικότερη ευεξία σας. Τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά στους ακόλουθους 3 τομείς:

Σωματικά 

Οι βαθύτατα απογοητευμένοι άνθρωποι, που δεσμεύονται σε εργασίες, οι οποίες δεν τους ικανοποιούν θα εκδηλώσουν και σωματικά συμπτώματα. Άλλωστε είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ότι ο άνθρωπος τείνει να σωματικοποιεί δυσάρεστα συναισθήματα. Έντονοι πονοκέφαλοι, πιάσιμο στον λαιμό και τη μέση, καθώς και στομαχικές διαταραχές είναι μερικά από αυτά τα συμπτώματα. 

Συναισθηματικά 

Κάθε φορά που κάποιος δεν κάνει κάτι που τον ευχαριστεί, υποφέρει και συναισθηματικά. Το να κάνει κάποιος μια εργασία που απεχθάνεται, δημιουργεί την αίσθηση, ότι ο χρόνος κυλά και οι ευκαιρίες χάνονται. Κατάθλιψη κι εσωτερική σύγκρουση για το αν θα πρέπει να φύγει ή να μείνει κανείς, είναι αναπόφευκτες. Αυτή η ενδογενής διαμάχη δεν είναι ότι καλύτερο για την ψυχική υγεία. Απότοκο αυτής είναι άγχος, κατάθλιψη, ευθιξία και δυσκολία συγκέντρωσης. Το ίδιο συμβαίνει ακόμη κι όταν δεν είναι το εργασιακό αντικείμενο το πρόβλημα, αλλά το εργασιακό περιβάλλον.

Κοινωνικά

Η παραμονή σε δυσάρεστες εργασιακές συνθήκες, έχουν σαν αποτέλεσμα επίδραση και στην κοινωνική σας ζωή. Οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται μετά τα ωράρια εργασίας. Όταν όμως νιώθουν ψυχικά εξουθενωμένοι μετά τη δουλειά, προφανώς δεν έχουν τη διάθεση για κοινωνικές εκδηλώσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο κοινωνικός απομονωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Μήπως ήρθε η ώρα να πληκτρολογήσετε… find a job;

Παρατηρείτε αυτά ή κάποια από αυτά τα συμπτώματα κι εσείς; Μήπως ασυναίσθητα τα δάκτυλά σας πληκτρολογούν τη φράση find a job, αντί άλλης αναζήτησης, που κανονικά θα κάνατε για τη δουλειά σας; Μάλλον έχει έρθει η ώρα της αλλαγής και για εσάς. Προτού όμως πάρετε μια τόσο σημαντική απόφαση, σταθείτε και αναλογιστείτε τα εξής:

  • Πως ορίζετε την επαγγελματική επιτυχία;
  • Κατονομάστε 3 πράγματα με τα οποία είστε εσείς ευτυχείς στη δουλειά σας
  • Τι είναι αυτά που σας δυσαρεστούν σε μια δουλειά και τι πρέπει να έχετε οπωσδήποτε για να είστε πλήρεις;
  • Έχετε κάποια προκαθορισμένα κριτήρια ως προς το εργασιακό περιβάλλον;

Όταν δώσετε επαρκείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, θα ξέρετε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας.