Ευρεία νίκη της Ν.Δ., αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του χώρου της Κεντροαριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας

1499

Η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Αν και η νίκη της ήταν καθαρή, όπως προβλεπόταν από τις ευρωεκλογές, στην Πειραιώς το βράδυ της Κυριακής υπήρξε μια απότομη προσγείωση. Καθώς, ενώ τα exit polls μιλούσαν για προβάδισμα ακόμα και 12 μονάδων, οι κάλπες έφεραν τη διαφορά στις 8 μονάδες, κάτω δηλαδή από αυτήν των ευρωεκλογών. Το ίδιο βράδυ οι άριστοι της Ν.Δ. δεν μπόρεσαν να κρύψουν το μένος  για την απερχόμενη κυβέρνηση και κορυφαία στελέχη της έδωσαν… ρέστα. “…Αντέξαμε τέσσερα χρόνια αυτούς τους βρωμιάρηδες που ξεπούλησαν τα πάντα και τη Μακεδονία μας. Τώρα να φτιάξει ο Μητσοτάκης  της φυλακές τύπου Γ’ και να τους χώσει όλους μέσα…” κι άλλες τέτοιες απειλητικές, ρεβανσιστικές δηλώσεις. Αυτά βέβαια δηλώθηκαν ερήμην του Κυριάκου Μητσοτάκη, του οποίου οι δηλώσεις έγιναν με σεμνότητα και αυτοσυγκράτηση. Σίγουρα το ύφος του απέχει μακράν του πρώην Νεοδημοκράτη πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του χειρότερου πρωθυπουργού της Μεταπολίτευσης, ο οποίος ούτε καν παρέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο στον αντικαταστάτη του Αλέξη Τσίπρα, τον Γενάρη του 2015. Αντίθετα με τον Αλέξη Τσίπρα, που συνεχάρη, υποδέχτηκε, ενημέρωσε και παρέδωσε το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό θα πει πολιτικός πολιτισμός..!

Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και σημαντικές για την νέα κυβέρνηση. Τα πρώτα δείγματα γραφής πρέπει να φανούν το συντομότερο, όπως δήλωνε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα  υπουργεία που έχουν σχέση με την ασφάλεια, την ανάπτυξη, την ενέργεια και τα δημόσια έργα…οψόμεθα.

Οι προχθεσινές εκλογές έβαλαν τη χώρα σε μια νέα πολιτική εποχή με ένα νέο δικομματικό πολιτικό σύστημα. Με νέες πολιτικές σταθερές, αλλά και με αστάθμητους παράγοντες. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική κέρδισε την εκλογική μάχη. Στο χέρι τώρα της συνολικής πληθυντικής Αριστεράς είναι να κερδίσει τον πόλεμο. Το σχεδόν 32% που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει έναν ακόμη νικητή, τον Αλέξη Τσίπρα. Το κόμμα του οποίου όχι μόνο δεν υπέστη στρατηγική ήττα, όπως περίμεναν οι δημοσκόποι και σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά το συγκεκριμένο ποσοστό τον καθιστά απόλυτο κυρίαρχο της Κεντροαριστεράς και του λύνει τα χέρια να εξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλη προοδευτική παράταξη. Θα το κάνει γιατί είναι ικανός και πρέπει να το κάμει ο Αλέξης Τσίπρας, με το άνοιγμα των Οργανώσεων στην κοινωνία και τους πολίτες και με την σύγκλιση των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων.

Τώρα για το ΚΙΝΑΛ, που μόνο αντιπολιτευτική τακτική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει και συνεχίζει να χειρίζεται, καθηλώθηκε σαν ένα μικρό πλέον κόμμα και θα παλεύει με το ΚΚΕ, τους Βελόπουλους και τους Βαρουφάκηδες ποιος θα παίρνει την πρωτιά. Δεν παραβλέπουμε βέβαια και μια τρίτη επιτυχία του δημοκρατικού και του προοδευτικού κόσμου με τον εξοβελισμό της Χρυσής Αυγής εκτός Βουλής… Αυτά κι ο αγώνας  δεν θα σταματήσει, συνεχίζεται..!

                                                      Κώστας Μπουμπουρής

                                                 Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                    (k.boubouris@yahoo.gr)