Ευρεία νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, αναβρασμός στα υπόλοιπα κόμματα

1388

Τα αποτελέσματα των προχθεσινών εκλογών για την Ευρωβουλή, έδωσαν την ολική κυριαρχία στην Ν.Δ. με 9,3 μονάδες έναντι του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Είναι παρατηρημένο βέβαια, πως κανένα κυβερνητικό κόμμα, που διαχειρίζεται μνημόνια δεν κερδίζει εκλογές. Επίσης, μέχρι τώρα στα ελληνικά χρονικά δεν υπήρχε τέτοια διαφορά στις Ευρωεκλογές. Το ευρωπαϊκό διακύβευμα αυτών των εκλογών βέβαια είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς, των Πράσινων (κόμματα προοδευτικών τάσεων) και των Φιλελεύθερων με τις νέες νίκες για τους, Λεπέν, Σαλβίνι και Φάρατζ. Οι χαμηλές “πτήσεις” της Αριστεράς καθ’ όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια  κι αυτές είναι εμφανείς.

Εσωτερικά, μπροστά σ’ αυτό το καθαρό αποτύπωμα της κάλπης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πήρε τολμηρή και ξεκάθαρη απόφαση για πρόωρες εκλογές. Έκανε γνωστό, πως αμέσως μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει να κηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε επίσημα. Είναι πολλά τα μηνύματα των προχθεσινών ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα ολοκληρωθούν την επόμενη Κυριακή. Παρά την ξεκάθαρη νίκη της Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ με το αποτέλεσμα που πήρε, 24%, κατάφερε να παραμείνει ο βασικός εκφραστής του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου. Το ΚΙΝΑΛ που πήρε τελικά την τρίτη θέση, μπροστά από το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή έμεινε μακράν του διψήφιου αριθμού μονάδων που περίμενε (7,2%) και τα υπόλοιπα μικρά κόμματα να εξανεμισθούν. Έκπληξη θεωρείται η είσοδος στην Ευρωβουλή του κόμματος “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου, που διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στην Ακροδεξιά.

Προσωπικά, τα αίτια της ήττας του κυβερνώντος κόμματος, μπορεί να συνοψισθούν περιληπτικά στις παρακάτω παρατηρήσεις:

Όλα τα κυβερνώντα κόμματα που διαχειρίζοναι μνημόνια δεν κερδίζουν εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, αφού παρέλαβε το 2015 μια χρεοκοπημένη χώρα και παρά τις αντιξοότητες και υποχωρήσεις, την έβγαλε από τον εφιάλτη των μνημονίων. Φυσικά το πολιτικό κόστος ήταν βαρύ, γιατί μπορεί η χώρα να κατάφερε να βγει στις αγορές, αλλά οι πληγές στην κοινωνία δεν κλείνουν αυτόματα. Δυο εκατομμύρια πολίτες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα χρέη, στον φαύλο κύκλο των οφειλών, στις εφορίες και τα δημόσια ταμεία. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε το χρόνο μέσα από τολμηρές πρωτοβουλίες, να αλλάξει ριζικά το κλίμα στην κοινωνία, με απέναντί του να έχει τον ανελέητο πόλεμο της διαπλοκής.

     “Επιτρέπεται να πέσεις, οφείλεις να σηκωθείς”, έλεγε ο Κομφούκιος. Αυτό είναι μια προτροπή προς τους χαμένους απ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Και φυσικά θα πρέπει οι κομματικοί μηχανισμοί άμεσα να κάνουν αποτίμηση του αποτελέσματος. Αυτό ισχύει και για την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ της γενέτειρας, της Ευρυτανίας, για τις απανωτές βαριές τοπικές ήττες. Καιρός να προβληματιστούν ιδιαίτερα και ν’ ακούσουν τις ανησυχίες των μελών της, της κοινωνίας και των νέων στους οποίους υπάρχει μεγάλο έλλειμμα. Καιρός για ανασύνταξη, για τις 7 Ιουλίου είναι ίσως πολύ αργά, αλλά για αργότερα οπωσδήποτε..! 

                                                            Κώστας Μπουμπουρής

                                                       Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                           (k.boubouris@yahoo.gr)