Χωρίς ισολογισμούς από το 2007

Παραιτήθηκε ο εκκαθαριστής της επιχείρησης

Η εισήγηση – φωτιά Μπερμπερή

Σε διαδικασία εκκαθάρισης έχει τεθεί η αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας με την  επωνυμία «Εταιρεία Αγροτικής Ανάπτυξης ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο  «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.». Η αιφνίδια όμως παραίτηση του Ορκωτού Ελεγκτή που είχε οριστεί πέρυσι με σχετική απόφαση του ΠΣ Στερεάς, κ. Κώστα Νιφορόπουλου ως κατάλληλο πρόσωπο που είχε την γνώση των στοιχείων και των δεδομένων της εταιρείας, με ποσό αμοιβής του 9.600€ και με συνολικό χρόνο ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης το ένα έτος, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός σε εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς της προηγούμενης εβδομάδας, τόνισε την αναγκαία αντικατάσταση λόγω της παραίτησης του εκκαθαριστή για προσωπικούς λόγους, ώστε  να  ολοκληρωθούν τα αναγκαία μητρώα της εταιρείας και να διασφαλιστεί η περιουσία της. Δεν ήταν όμως λίγοι οι σύμβουλοι οι οποίοι θέλησαν να ενημερωθούν διεξοδικότερα για το θέμα, καθώς η εξέλιξη αυτή εγείρει πολλά ερωτήματα.

Η Ευρυτανία Α.Ε. και οι λόγοι εκκαθάρισης

Η Ευρυτανία ΑΕ ιδρύθηκε το 1978, με κύριο μέτοχο την κρατική τότε Αγροτική τράπεζα και επ’ αγαθών διακηρύξεων, για την ανάπτυξη της Ευρυτανίας. Να θυμίσουμε ότι από το 2018 είχε ανατεθεί από την Π.Ε. Ευρυτανίας σε ορκωτό ελεγκτή να υποβάλλει έκθεση στην οποία θα αναφέρονται η εκτίμηση της αξίας της εταιρείας «Ευρυτανία Α.Ε», η επισκόπηση των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας, η εκτίμηση της αξίας της εταιρείας «Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου Α.Ε», η οποία ήταν θυγατρική της «Ευρυτανία Α.Ε», η επισκόπηση των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας «Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου Α.Ε», με ημερομηνία εκτιμήσεως όλων των παραπάνω τις 30 Σεπτεμβρίου 2018. Επιπλέον η εν λόγω εκκαθάριση συμπεριελάμβανε και την εκτίμηση της αξίας των παρακάτω ακινήτων της Εταιρείας «Ευρυτανία Α.Ε»: – κτήριο στην είσοδο του Καρπενησίου, αναπτυγμένο σε οικόπεδο εκτός σχεδίου 10.667,35 τ.μ., – συμμετοχή στην εταιρεία με την επωνυμία «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Α.Ε.» – ιδιόκτητο οικόπεδο (παραχώρηση από το Δημόσιο) και κτήριο εμβαδού περίπου 2.314,17 τ.μ. στο Χιονοδρομικό Κέντρο, – δύο ποτιστικούς αγρούς στη θέση Ρογγάκια στο Κρυονέρι και – αγροτεμάχιο στη θέση Πηγαδούλα Τριποτάμου Ευρυτανίας στο οποίο υφίσταται αγροτική αποθήκη -λοιπές Συμμετοχές.

Συνολικά τέσσερις (4) εκθέσεις εκτίμησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ», μέρος της οποίας έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στην εταιρεία «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΑΕ» υποβλήθηκαν από τον προαναφερόμενο ορκωτό λογιστή στις 22 Φεβρουαρίου 2019.

Το Μάρτιο του 2019, ο τότε Περιφερειάρχης, κ. Κων/νος Π. Μπακογιάννης, πρότεινε να εξαντληθεί κάθε νόμιμο μέσο για την διαλεύκανση των εκκρεμοτήτων και του πώς η εταιρεία «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ» έφθασε στο σημείο αυτό. Πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από όλους.

Αρνητική η καθαρή θέση της «Ευρυτανίας Α.Ε.»

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση είναι ότι η «Ευρυτανία Α.Ε» έχει υποχρέωση προς το «Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», καθώς και οφειλή προς τον εγγυητή του δανείου Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, συνολικού ποσού 7.072.094,84 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί την αρνητική Καθαρή Θέση της Εταιρείας (ποσού ευρώ -6.854.565,40 στην οποία περιλαμβάνεται και η τελική αρνητική καθαρή θέση της εταιρείας Χ.Κ.Κ. ΑΕ). Να σημειωθεί ότι η έως τώρα, αλλά και μελλοντική απαίτηση της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, ως εγγυητής του Δανείου, δύσκολα θα ανακτηθεί, έστω και σε ένα σημαντικό ποσό. Χωρίς την υποχρέωση αυτή η Καθαρή Θέση της Εταιρείας διαμορφώνεται στο ποσό των 217.529,44 ευρώ (θετικό), δηλαδή οι υπόλοιπες υποχρεώσεις υπερκαλύπτονται από την αξία των περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ακινήτων, όπως αυτά αποτιμήθηκαν από ειδική πραγματογνώμονα/πιστοποιημένη εκτιμήτρια.

Πολλά τα προβλήματα. Χωρίς ισολογισμούς από το 2007

Όπως αναλυτικά αναφέρει στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο το Μάρτιο του 2019 ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, η πορεία των εταιρειών αυτών δεν υπήρξε επιτυχής. Συγκεκριμένα: (α) η εταιρεία «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.», που αφορά κυρίως η παρούσα, δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς από το έτος 2007 έως σήμερα, (β) υπάρχουν οφειλές της εταιρίας προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους και τρίτους που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της και την υλοποίηση των σκοπών της άνευ της εισροής μεγάλων χρηματικών ποσών στα ταμεία της εταιρίας, τα οποία είναι αδύνατο να εξασφαλισθούν πολλώ μάλλον αφού δεν το επιτρέπει ο νόμος, (γ) η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας δεν επαρκεί για να καλύψει τις υποχρεώσεις και τα χρέη της, πολλώ δε μάλλον για να διασφαλίσει τη λειτουργία της, (δ) έχει προ πολλού δαπανηθεί το σύνολο του καταβεβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου, οι δε ζημίες της είναι πολλαπλάσιες του κεφαλαίου τούτου, (ε) η λύση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου είναι ουσιαστικά και νομικά αδύνατη γιατί ο μέχρι πρότινος κύριος μέτοχος (η «Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας») αδυνατεί να συμμετάσχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε πιθανή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και σε κάθε περίπτωση μια τέτοια συνεισφορά από πλευράς της Περιφέρειας δεν θα μπορούσε να ξεπερνά το ήμισυ του ποσού της συνολικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τη διάταξη του β΄ εδαφίου της παραγράφου 9 του άρθρου 194 του Ν. 3852/2010 και πάντως η αύξηση του Μ.Κ. δεν μπορεί να διατεθεί για την κάλυψη υποχρεώσεων και (στ) να σημειωθεί ότι η εταιρεία από την 30.06.2013 μέχρι πρότινος στερούνταν διοίκησης και δεν ήταν δυνατόν να εξευρεθούν πρόσωπα να αναλάβουν τη διοίκησή της, δεδομένου ότι με την εκλογή τους υπέχουν και προσωπική ευθύνη από την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και τυχόν άλλων οφειλών της εταιρείας (άρθρο 50 του Ν. 4174/2013 και άρθρο 31 του Ν. 4321/2015). Η πρόσφατα διορισθείσα διοίκηση, που αποτελείται κυρίως από Περιφερειακούς Συμβούλους, αποδέχθηκε τον διορισμό της για να οδηγήσει την εταιρεία στην εκκαθάριση που επιδιώκεται με την παρούσα εισήγηση.

Ο ορισμός νέου Ορκωτού Ελεγκτή

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τασιός στην εισήγησή του στο Π.Σ. Στερεάς Ελλάδος αναφέρθηκε στην αντικατάσταση του διορισθέντος Ορκωτού Ελεγκτή με την απόφαση του Π.Σ. εκκαθαριστή Κων/νου Νιφορόπουλου και τον ορισμό νέου ως εκκαθαριστή της εταιρείας κ. Γεώργιο Γκουτζέλη του Κυριάκου. Αποφασίστηκε μάλιστα η παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης της αναπτυξιακής εταιρείας της Περιφέρειας με το διακριτικό τίτλο «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.» κατά οκτώ (8) μήνες με αμοιβή που ανέρχεται στο ποσό των 6.400 ευρώ πλέον ΦΠΑ, καθώς ο προηγούμενος Ορκωτός Ελεγκτής δεν ολοκλήρωσε τους 12 μήνες που είχαν οριστεί. Στο συμβούλιο επισημάνθηκε μάλιστα η ανάγκη ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης έτσι ώστε να κλείσει οριστικά η εταιρεία, να περιέλθουν και τυπικά τα περιουσιακά της στοιχεία στην Περιφέρεια και να καταστεί δυνατή η τακτοποίηση των πάσης φύσεως εκκρεμοτήτων  μεταξύ των οποίων και η εξόφληση των υποχρεώσεων της εταιρείας.

Μπερμπερής: «Ευρυτανία Α.Ε.: ακραίο δείγμα κακοδιαχείρισης»

Στην πορεία της «Ευρυτανία Α.Ε.»  αναφέρθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Ευρυτανίας της αντιπολιτευτικής παράταξης “Στερεά Υπεροχής” κ. Μωυσής Μπερμπερής στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο ίδιος χαρακτήρισε την πορεία της ως «…ακραίο δείγμα κακοδιαχείρισης και πελατειακών σχέσεων. Ενσάρκωσε όλες τις παθογένειες του μεταπολιτευτικού κράτους λειτουργώντας θεωρητικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια,ουσιαστικά όμως με ότι στρεβλό και από το ιδιωτικό και από το δημόσιο» καθώς και «φυτώριο Δημάρχων, Νομαρχών, Βουλευτών και άλλων κομματικών παραγόντων». Αναφορά έκανε και στις δύο θυγατρικές εταιρείες που απέκτησε η «Ευρυτανία Α.Ε.» η μία εκ των οποίων το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου και η άλλη η ΠΥΒΕ ΑΕ, εργοστάσιο με προοπτική την παραγωγή καύσιμης μπρικέτας, αναφέροντας γι’ αυτό επί λέξει: «είναι το μοναδικό εργοστάσιο στον πλανήτη που δεν έβγαλε ούτε 5 δράμια παραγωγής. Σ’ αυτό το κτήριο σήμερα σταλίζουν τα πρόβατα της Βούλπης». Ο κ. Μπερμπερής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ομάδα ανθρώπων που ανέλαβε την εν λόγω εταιρεία για την οποία επεσήμανε τα εξής: «Αυτή η ομάδα σωτηρίας το 2008 τσαλακώνοντας κάθε έννοια μικρό ή μακροοικονομίας πήρε δάνειο 5 εκατ. απ’ το Ταμείο Παρακαταθηκών για να πληρώσει δεδουλευμένα και προμηθευτές και στη συνέχεια ουσιαστικά να κλείσει την επιχείρηση και με τα ψάρια στη λίμνη, μια απ’ τις δραστηριότητες της εταιρείας, να πεθαίνουν από την έλλειψη τροφής. Δάνειο που πληρώνει σήμερα η ΠΕ Ευρυτανίας και θα πληρώνει για πολλά χρόνια ακόμη». Κλείνοντας ο περιφερειακός σύμβουλος έθεσε τις εξής ερωτήσεις: «1. Πότε επιτελούς αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών εκκαθάρισης της επιχείρησης? 2. Υπάρχει μια κατ’ αρχήν εκτίμηση κόστους για το οριστικό της κλείσιμο ? 3. Τι γίνεται με τους εργαζόμενους της εταιρείας, που θεωρητικά εξακολουθούν να παραμένουν ενεργοί; Θα πάρουν τις αντιστοιχούσες αποζημιώσεις τους ως απολυόμενοι ? Αναφορικά με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου και ως θυγατρική της Ευρυτανίας ΑΕ προφανέστατα, σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε τη μεγάλη σπουδαιότητα του κέντρου για την τοπική οικονομία και όχι μόνο. Θα θέλαμε όμως μια εικόνα της διοικητικής κατάστασης καθώς και των οικονομικών στοιχείων της εταιρίας και με βάση ποια τεχνοοικονομικά κριτήρια πορεύεται η επιχείρηση. Για τις επενδύσεις που σήμερα εκεί υλοποιούνται ή και προγραμματίζονται, καθώς και μια εκτίμηση για τις προοπτικές βιωσιμότητας αυτής.»

Τασιός: «…η εκκαθάριση θα δώσει οριστική επίλυση… εξασφαλίζοντας την περιουσία της Περιφέρειας»

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό, μας δήλωσε τα εξής:

«Αντικαθιστώντας τον εκκαθαριστή που για προσωπικούς λόγους δεν μπορεί να
συνεχίσει, και αφού τον ευχαριστήσω για την μέχρι στιγμής εργασία του,
θα ήθελα τα τονίσω ότι με την λήψη της παρούσας απόφασης συνεχίζουμε
απρόσκοπτα στην διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης της Ευρυτανίας Α.Ε,
δίνοντας οριστική επίλυση σε ένα θέμα που απασχολεί επί χρόνια τον Νομό
μας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την περιουσία της Περιφέρειας και της
Ευρυτανίας. Όσο για τα ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση, έχουν όλα απαντηθεί στην απόφαση του Μαρτίου του 2019, όπου αναλύεται όλη η εικόνα και το ιστορικό της επιχείρησης.»