Μια αποκαλυπτική συνέντευξη της Ελληνίδας καθηγήτριας Βιοηθικής και συμβούλου του ΠΟΥ, Έφης Βαγενά, στην Κατερίνα Ι. Ανέστη και στο iefimerida, διάβασα χθες και η σκέψη ότι οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας παύουν να είναι φαντασίες, επιβεβαιώνεται. Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολύ μεγάλη συνέντευξη διαβάζουμε ότι είναι η ώρα της ψηφιακής τεχνολογίας να αναλάβει έναν ρόλο για την προστασία των πολιτών, μέσα από ειδικές εφαρμογές που προσαρμόζονται στα τηλέφωνα -ήδη Αυστραλία, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα τα υιοθέτησαν – και τις επόμενες μέρες ακολουθούν Ελβετία, Βρετανία, Γερμανία. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιες είναι αυτές οι ψηφιακές τεχνολογίες που βοηθούν στον εντοπισμό των κρουσμάτων και στη μείωση της διάδοσης του ιού;

Η πιο δημοφιλής -τουλάχιστον σε επίπεδο συζητήσεων αυτή τη στιγμή- είναι αυτή που θα βοηθήσει την ιχνηλάτηση επαφών, το λεγόμενο contact tracing. Πρέπει να σας πω ότι η ιχνηλάτηση επαφών είναι μια παλιά μέθοδος διαχείρισης επιδημιών: όταν υπάρχει ένας ασθενής που είναι επιβεβαιωμένα θετικός σε έναν ιό, τότε πολύ μεθοδικά οι αρχές δημοσίας υγείας εντοπίζουν τις κοντινές επαφές του…

Κάποιος που κινείται ευρέως σε μέσα μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια, σχολεία, είναι σχεδόν αδύνατο να ξέρει με πόσον κόσμο ήρθε σε επαφή. Δεδομένου  ότι ο ιός μεταδίδεται σχετικά γρήγορα άρα οι επαφές είναι σε κίνδυνο μετάδοσης σύντομα, η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αυτών των επαφών. Ο ΠΟΥ μας δίνει πάνω από 15 λεπτά επαφή σε απόσταση μικρότερη από δυο μέτρα. Είναι το καλύτερο που μπορούμε να πούμε σε αυτή τη φάση για την αποφυγή εξάπλωσης. Αν λοιπόν πάτε σουπερμάρκετ ή μπείτε στο τρένο θα είστε ανάμεσα σε άγνωστους ανθρώπους που δεν θα μπορείτε να τους ενημερώσετε αν νοσήσετε προκειμένου να εξεταστούν ή να μπουν σε καραντίνα. Οπότε εδώ αναλαμβάνει ουσιαστικά την ενημέρωση αυτή η εφαρμογή ανίχνευσης επαφών.

Με ποιον τρόπο γίνεται αυτό; Πώς λειτουργεί η εφαρμογή;

Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες υπό κατασκευή. Αναφέρω ως παράδειγμα το app που χρησιμοποιεί bluetooth για το λεγόμενο proximity tracing (ιχνηλάτηση προσέγγισης). Kατεβάζουμε αυτό το app, αυτή την εφαρμογή στα κινητά μας τηλέφωνα, έχοντας ανοιχτό το bluetooth μας. Eστω λοιπόν ότι εγώ κυκλοφορώ χωρίς να ξέρω ότι είμαι άρρωστη. Το bluetooth του τηλεφώνου μου θα επικοινωνήσει με τα bluetοοth όλων των άλλων γύρω μου που είναι σε συγκεκριμένη απόσταση (λιγότερο από δύο μέτρα και πάνω από  15 λεπτά, προς το παρόν) και έχουν επίσης το ίδιο app. Στο μοντέλο που συζητάμε στην Ευρώπη, τα δυο τηλέφωνα δεν ξέρουν ποιος είναι o άλλος.  Δημιουργείται μια εφήμερη ψηφιακή ταυτότητα για κάθε τηλέφωνο και ξέρουμε ότι βρίσκονταν σε συγκεκριμένη απόσταση. Αν λοιπόν μετά από δυο μέρες η μία από αυτές τις ταυτότητες βρεθεί ότι ανήκει σε άτομο που έχει νοσήσει από κορωνοϊό, θα μπορούσε να βάλει στην εφαρμογή την ένδειξη ότι είναι θετική στον ιό και να το επιβεβαιώσει και το σχετικό κέντρο υγείας. Με το που θα γίνει αυτό, το τηλέφωνό του κρούσματος θα εξετάσει τις επαφές που είχε κάνει με τις άλλες ψηφιακές ταυτότητες τις προηγούμενες δύο μέρες με τα κριτήρια που είπαμε. Ολοι οι άλλοι θα λάβουν ένα μήνυμα που θα λέει ότι έχετε έρθει σε επαφή που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Το σύστημα που συζητάμε στην Ευρώπη δεν επιτρέπει να ξέρουμε ποιος είναι αυτός, ούτε πού ακριβώς βρεθήκαμε κοντά του. Η ιδέα του συστήματος είναι να μην καταγραφούν στοιχεία που μπορούν να κάνουν ευάλωτη την αξία της ιδιωτικότητας… Στην Ευρώπη βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός και πίεση για να χρησιμοποιηθούν αυτά τα app, αλλά από τη άλλη υπάρχει και έντονη συζήτηση και ανησυχία για θέματα προστασίας της ελεύθερης βούλησης και της ιδιωτικότητας… Ελπίζουμε όλοι, ότι θα υπάρχει ημερομηνία λήξης αν γίνει κάτι τέτοιο. Η ανησυχία στους δικούς μου κύκλους είναι αυτό που θα συμβεί τους επόμενους μήνες να μην μας γίνει πάγια κατάσταση. Αν βάζατε έναν τίτλο σε όλο αυτό, ποιος θα ήταν; Ότι αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι μέρος ενός πειράματος. Και η ψηφιακή διάσταση για την οποία συζητάμε είναι ένα τεράστιο πείραμα. (Πηγή: iefimerida.gr)

Οπότε ας ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για τη νέα επιστημονική και τεχνολογική πραγματικότητα και όχι φαντασία. Το ερώτημα ένα. Ποια είναι η νέα Ηθική ή καλύτερα Βιοηθική;

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια