Σε απόγνωση οι καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος

Στα ύψη οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης και βενζίνης

Ποιες οι τιμές σε βενζινάδικα Καρπενησίου και Αγράφων

Συνεχής άνοδος σημειώνεται στις τιμές των πρατηρίων υγρών καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα, με τους πρατηριούχους αλλά και τους πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν οικονομικά, καθώς ραγδαία είναι η αύξηση των τροφίμων και των τιμολογίων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι τιμές όλων των καυσίμων κίνησης, αλλά και πετρελαίου θέρμανσης ανεβαίνουν, οδηγώντας τους πολίτες στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, ώστε να ζεσταθούν, ενώ οι πρατηριούχοι ζητούν τη μείωση των φόρων για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Στο 1,20 ευρώ το λίτρο κυμαίνεται η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πανελλαδικά. Όμως στη νησιωτική Ελλάδα και στις απομακρυσμένες περιοχές η τιμή του λίτρου ξεπερνάει κατά πολύ τα 2 ευρώ το λίτρο.

Αναφορικά με την Ευρυτανία οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης αγγίζει το 1,30 ενώ βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης έχουν εκτοξευθεί. Η γενική εικόνα που παρατηρείται σε όλα τα πρατήρια του Νομού είναι ότι παρά το χιονιά και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν φέτος, οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζουν οι πολίτες είναι με το σταγονόμετρο λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή του λίτρου. Μπορεί η Κυβέρνηση να χορήγησε σε περισσότερους πολίτες φέτος σε σχέση με πέρυσι επίδομα πετρελαίου, το οποίο έφτανε τα 300 ευρώ, ώστε να συμβάλλει στα έξοδα του νοικοκυριού, αλλά αυτό δε φαίνεται να απέδωσε αρκετά, καθότι οι ανάγκες των πολιτών πλέον είναι μεγάλες. Τι δηλώνουν όμως οι πρατηριούχοι του Δήμου Καρπενησίου και Αγράφων για τις τιμές πετρελαίου θέρμανσης, βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, καθώς και για την αγοραστική κίνηση τη φετινή χρονιά. Ο Ευρυτανικός Παλμός μίλησε ενδεικτικά με πέντε πρατηριούχους από όλο το νομό για το θέμα.

Δηλώσεις πρατηριούχων Ευρυτανίας

Πρατήριο BP Τσιώνης Σπύρος – Καρπενήσι

«Η αμόλυβδη σήμερα ανέρχεται στο 1,955, το πετρέλαιο κινήσεως 1,675 και 1,32 το πετρέλαιο θερμάνσεως. Οι τιμές είναι πάρα πολύ ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι. Είναι τουλάχιστον 20% με 30% ανεβασμένες. Η αγοραστική κίνηση έχει επηρεαστεί διότι ο πελάτης πλέον έχει περιορίσει τις βόλτες του, δεν κινείται κάνει μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις. Δυστυχώς οι παγωνιές οδήγησαν τους πολίτες να καταναλώσουν πετρέλαιο κυρίως τον τελευταίο μήνα. Δειλά – δειλά και σε μικρές ποσότητες γίνεται πλέον η αγορά πετρελαίου, μέχρι εκεί που μπορεί ο καθένας να πληρώσει. Υπάρχει μείωση στη αγοραστική κίνηση, αλλά αν κάποιος ζεσταίνεται μόνο με πετρέλαιο θέρμανσης αναγκάζεται να πληρώνει. Θα μπορούσαν όμως οι υπεύθυνοι να κατεβάσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που έχουν πρόβλημα, αλλά δε βλέπουμε κάποια κίνηση, ούτε προσωρινά».

Πρατήριο SHELL Ντότσικας Γιώργος – Καρπενήσι

«Η απλή αμόλυβδη έχει 1,938, το πετρέλαιο κίνησης έχει 1,658 και το πετρέλαιο θέρμανσης 1,32. Η αγοραστική κίνηση σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε λόγω λοκντάουν. Για την ώρα πιστεύω κινούνται οι πολίτες. Η μείωση που έχει σημειωθεί στην αγορά πετρελαίου είναι μικρή. Ο κόσμος προσπαθεί να κάνει οικονομία από αλλού για να βάλει πετρέλαιο και μέχρι στιγμής ανταποκρίνεται».

Πρατήριο ΕΚΟ Νικόπουλος Κώστας – Καρπενήσι

«Το πετρέλαιο κίνησης ανέρχεται στα 1,685, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,32 και η βενζίνη στο 1,95. Η αγοραστική κίνηση είναι μειωμένη κατά 80% σε σχέση με πέρυσι που υπήρχε λοκντάουν. Πέρυσι όμως το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν στα 0,70 λεπτά και όχι στο 1,30 όπως φέτος. Είναι πολύ μεγάλες οι αυξήσεις. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο αν κατεβεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Αν δεν μειωθεί, που δε θα μειωθεί, διότι είναι κύριο έσοδο του κράτους και σβήνει τον προϋπολογισμό δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποια αλλαγή».

Πρατήριο ΕΛΙΝ Μάκκας Γιάννης – Κρυονέρι

«Η απλή αμόλυβδη ανέρχεται στα 1,885, η αμόλυβδη crystal ανέρχεται στα 1,937, σούπερ αμόλυβδη 2,033, πετρέλαιο κίνησης 1,63 και πετρέλαιο θέρμανσης 1,285. Ο κόσμος δεν αγοράζει. Τα πρατήρια σβήνουν κάθε μέρα εδώ στα χωριά. Οι περισσότεροι καίνε ξύλα και ο κόσμος εδώ είναι πιο φτωχός. Για να ζεσταθεί κάποιος στην περιοχή εδώ πρέπει να κάψει 1.000 ευρώ πετρέλαιο. Ο τζίρος έχει πέσει σημαντικά. Οι τιμές από τέλος του έτους έχουν ανέβει τουλάχιστον 10 λεπτά. Η Κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τους φόρους. Η Δυτική Ευρυτανία θα σβήσει αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Πρατήριο ΕΚΟ Αθανασία Γκιόλια – Γρανίτσα

«Η τιμή βενζίνης είναι στα 1,957, το πετρέλαιο θέρμανσης 1,321 και το πετρέλαιο κίνησης 1,686. Η αγοραστική κίνηση είναι αρκετά μειωμένη. Σχεδόν απαγορευτική για τους καταναλωτές. Όσοι βάζουν πετρέλαιο βάζουν γύρω στα 100 με 150 λίτρα, τα απολύτως απαραίτητα. Κοιτάνε να καλύψουν ίσα ίσα τις επιδοτήσεις τους. Δεν συγκρίνεται με πέρυσι. Και στη βενζίνη επίσης μειωμένη είναι η κίνηση γιατί ο κόσμος κάνει μόνο τις πολύ απαραίτητες μετακινήσεις για να μειώσουν την κατανάλωση. Η μόνη λύση είναι να πέσουν οι τιμές, είτε να μειωθεί ο φόρος, είτε να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος, διότι αν συνεχίσουν οι τιμές αυτές θα είναι απαγορευτικές για τους καταναλωτές».

333% αυξημένο το ρεύμα φέτος

Φουσκωμένοι οι λογαριασμοί – σε απόγνωση οι πολίτες

Τεράστια είναι η αύξηση που έχει σημειωθεί σε όλα τα προϊόντα και αγαθά, με πρωτοπόρο το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κόσμος πλέον δυσανασχετεί και η Κυβέρνηση από την πλευρά της να μην προβαίνει σε καμία ελάφρυνση. Η υψηλότερη μάλιστα μέση τιμή καταγράφηκε στις 26 Ιανουαρίου (293,79 ευρώ), ο Ιανουάριος «έκλεισε» με τη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να διαμορφώνεται στα 227,30 ευρώ κατά μέσο. Συγκεκριμένα την ίδια εποχή πέρυσι η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν μόλις 52,52 ευρώ/ MWh κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μέσα σε αυτό το 12μηνο έχει κάνει άλμα 332,78%. Οι μισθοί παραμένουν σταθεροί, ενώ η ακρίβεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο οδηγώντας τους πολίτες σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα δυσβάσταχτα αυτά ποσά που καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα.

Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην ορεινή Ευρυτανία φέρνουν σε πραγματική απόγνωση τους καταναλωτές, ειδικά τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι βλέπουν υπέρογκα ποσά σε κάθε λογαριασμό. Ενδεικτικά κτηνοτρόφος μικρής σχετικά μονάδας στο Ραπτόπουλο καλείται να πληρώσει 400 ευρώ το μήνα για ρεύμα στο στάβλο του, μόνο και άλλα τόσα στο σπίτι. Μικροί επιχειρηματίες στα χωριά των Αγράφων τους τελευταίους μήνες καλούνται να πληρώσουν 3.500 – 5.000 ευρώ ρεύμα σε εποχή που δεν έχουν ψυγεία και καταψύκτες σε λειτουργία!

Οι πολίτες αρχίζουν να βγαίνουν εκτός ορίων με πολλούς να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες χρεώσεις και να απειλούνται καθημερινά με διακοπή ηλεκτροδότησης.

Συζητήσεις για αύξηση επιδότησης

Ο Κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας είναι να ανεβάσει τον πήχη της επιδότησης στο 75%, αλλά με την εισαγωγή κλαδικών κριτηρίων, έτσι ώστε το βάρος της κρατικής ενίσχυσης να πέσει στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, που επιβαρύνονται περισσότερο. Η έγκριση του σχεδίου, όπως και τα κριτήρια, που θα εφαρμοστούν, είναι υπό συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.