Πολλές είναι οι καταστάσεις και οι στιγμές που χρειάζεται να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε καθημερινή βάση. Ακόμη περισσότερες είναι οι φορές όμως που δεν τη δείχνουμε δυστυχώς ή κι αν υπάρξει κάποιος που σταθεί αλληλέγγυος στο διπλανό του κατακρίνεται.

Τρανταχτό παράδειγμα, το στιγμιότυπο ανθρωπιάς, που διαβάζουμε στη lifo.gr, με μια εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού να αγκαλιάζει παρηγορητικά έναν Σενεγαλέζο, λίγες στιγμές μετά την άφιξή του στη Θέουτα

 Η εικόνα έγινε viral, προκαλώντας κυρίως συγκίνηση, αλλά και οργή μεταξύ των ακροδεξιών Ισπανών. Σύντομα, η Λούνα Ρέγες έγινε στόχος στα social media λεκτικής κακοποίησης από υποστηρικτές του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, αλλά και άλλους εξαγριωμένους πολίτες από την άφιξη 8.000 μεταναστών στον ισπανικό αυτό θύλακα στις βόρειες ακτές του Μαρόκου. 

 «Είδαν πως ο φίλος μου ήταν μαύρος και δεν σταμάτησαν να με προσβάλουν και να λένε φρικτά, ρατσιστικά πράγματα σε μένα» παραδέχτηκε στο ισπανικό δίκτυο RTVE η 20χρονη που συμμετέχει εθελοντικά στη δράση του Ερυθρού Σταυρού από τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των σπουδών της.

Ωστόσο, ο καταιγισμός κακοποιητικού λόγου δεν έμεινε αναπάντητος. Μηνύματα συμπαράστασης, ευγνωμοσύνης και ελπίδας με το χάσταγκ #GraciasLuna κατέκλυσαν το διαδίκτυο. 

 «Δεν θα επιτρέψουμε στο μίσος να νικήσει» επιμένει η Ρίτα Μαέστρε, δημοτική σύμβουλος στο δήμο Μαδρίτης. «Αυτοί που βλέπουν αυτήν την αγκαλιά ως σύμβολο μιας καλύτερης Ισπανίας υπερτερούν των άλλων». 

 Η Ρέγες περιέγραψε την αγκαλιά της σε έναν άνθρωπο που βρισκόταν σε ανάγκη, ως «το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο». Δεν συγκράτησε το όνομα του άνδρα, ωστόσο, είδε πως παρέπαιε από την εξάντληση και του έδωσε νερό. 

«Έκλαιγε, του έτεινα το χέρι μου και με αγκάλιασε. Με κρατούσε σφικτά. Αυτή η αγκαλιά ήταν η δική του σανίδα σωτηρίας» περιγράφει η 20χρονη που δεν είδε ποτέ ξανά τον Σενεγαλέζο φίλο της, ενώ η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της πως ενδεχομένως ήταν από τους 5.600 ανθρώπους που προωθήθηκαν ξανά στο Μαρόκο, το Twitter κατακλύστηκε από σχόλια συμπαράστασης καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και αξιωματούχων της κυβέρνησης. 

«Ευχαριστούμε Λούνα που εκπροσωπείς τις καλύτερες αξίες της κοινωνίας μας» είπε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νάντια Καλβίνιο ενώ η συνάδελφός της στο Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ σχολίασε: «Κάτι παραπάνω από μια φωτογραφία. Σύμβολο ελπίδας και αλληλεγγύης». 

Τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει λοιπόν η συγκεκριμένη κοπέλα; Θα έπρεπε να αφήσει έναν ‘αδερφό’ της που έκλαιγε κι έτρεμε, από τον τρόμο και τη φρίκη που έζησε, χωρίς βοήθεια; Κατακρίθηκε γιατί έκανε το προφανές, το αυτονόητο όταν καταλαβαίνεις ή υποψιάζεσαι πώς μπορεί να νιώθει εκείνη τη στιγμή αυτός ο άνθρωπος. Η διαφορά της εθελόντριας με όλους εμάς τους καλοβαλμένους και φιλήσυχους πολίτες, είναι ότι η κοπέλα αυτή αντί να πίνει καφέδες στις καφετέριες και να βγάζει selfie, ήταν εθελόντρια στον Ερυθρό Σταυρό και βρέθηκε στην καρδιά των γεγονότων γιατί ήθελε να βοηθήσει τους συνανθρώπους της με οποιονδήποτε τρόπο.

Και μπορεί να μην γίνεται όλοι μας να τρέχουμε στις εθελοντικές οργανώσεις για να βοηθήσουμε και να δείξουμε αλληλεγγύη, μπορούμε όμως να σώσουμε τα νεογέννητα γατάκια  από τον κάδο σκουπιδιών, τα οποία πετάχτηκαν με τον ομφάλιο λώρο ακόμη στα σκουπίδια. Κάτι που έκανε ο Νίκος μέσα στα άγρια μεσάνυχτα κάπου στο Καρπενήσι, που όχι μόνο τα έβγαλε από τον κάδο αλλά τα πήρε μέσα στη νύχτα στο σπίτι του, τα καθάρισε, τα τάισε και τα κοίμισε μήπως και μπορέσουν να επιβιώσουν…

Για αυτόν που τα πέταξε, δεν υπάρχουν λόγια.

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια