Ερώτηση είχε υποβάλλει ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος προς το Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Χατζηδάκης σχετικά με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον». Συγκεκριμένα η ερώτηση του κ. Βελόπουλου αφορούσε την κάλυψη όλης της δαπάνης κατασκευής στέγης, καθώς και τη δαπάνη αδειών δόμησης, όπου απαιτείται. Με αυτόν τον τρόπο όπως ο ίδιος ισχυρίζεται επιτυγχάνεται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων αλλά προστατεύεται και υγεία των πολιτών αλλά και του περιβάλλοντος. Ο κ. Βελόπουλος αναφέρει ότι τουλάχιστον 100 στέγες στον Ξηριά Ευρυτανίας ήταν κατασκευασμένες από ΕΛΕΝΙΤ, υλικό επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών.

Η απάντηση του Υπουργού

Οι απαντήσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος προήλθαν μέσω του Υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά αλλά και μέσω της Προϊσταμένης της Υπηρεσίας κ. Ιωάννας Νάκου, όπου έκαναν γνωστό ότι «για την έναρξη των εργασιών υλοποίησης του έργου, ο Ωφελούμενος οφείλει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες που προβλέπονται.» Επίσης, η ίδια τόνισε ότι «στο Πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή τέσσερεις (4) κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης. Με στόχο την θερμομονωτική προστασία του κτιριακού κελύφους, οι Ωφελούμενοι μπορούν να τοποθετήσουν θερμομόνωση (εξωτερικά ή εσωτερικά) στην επιστέγαση, στην εξωτερική τοιχοποιία, στον φέροντα οργανισμό, καθώς και στην οροφή επάνω από ανοιχτό υπόστυλο χώρο(pilotis) ή από άλλο μη θερμαινόμενο χώρο (π.χ. δάπεδο ισογείου). Στις επιλέξιμες συμπεριλαμβάνονται εργασίες και πάσης φύσεως υλικά μεταξύ άλλων για απαραίτητες επεμβάσεις στη στέγη (π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών).Επίσης  περιλαμβάνεται  το  κόστος  εργασίας  που  γίνεται  στο  πλαίσιο  των επιλέξιμων παρεμβάσεων.

Από τη μεριά του ο Υφυπουργός τονίζει ότι «η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικότητας του Προγράµµατος «Εξοικονόµηση κατ’ οίκον» αποτελεί αντικείµενο εργασίας για τους αρµόδιους φορείς υλοποίησής του».