Γερμανοεβραίος φιλόσοφος ο Γκύντερ Άντερς, γεννημένος στο Μπρέσλαου της Πολωνίας. Μαθητής του  Χούσερλ , του Χάιντεγκερ και βοηθός του Μάξ Σέλλερ. Φυσικό για την εποχή του να γνωρίσει τη μοίρα των Γερμανοεβραίων διανοουμένων. Διωκόμενος για τις ιδέες του από το ναζιστικό καθεστώς  κατέφυγε το 1933 στο Παρίσι, το 1936 στη Νέα Υόρκη και το 1950 επέστρεψε μόνιμα στην Ευρώπη (Βιέννη). Ασχολήθηκε και έγραψε για το πρόβλημα της ηθικής ύπαρξης του ανθρώπου στην εποχή της τεχνολογίας και  για τον αγώνα κατά του ναζισμού. Το έργο του εμπεριέχει φιλοσοφία, πολιτικό και αισθητικό δοκίμιο, πεζογραφία και ποίηση. Σε ένα από τα πολλά βιβλία-συγγράμματά του, στο “Die Antiquiertheit des Menchen”,1956, συγκεντρώνονται τα περισσότερα κείμενά του. Από την μετάφραση  του Αντώνη Καραβασίλη από τη γαλλική έκδοση, (2002), αξίζει να παραθέσουμε ένα προφητικό απόσπασμα για τον ξεπεσμό και τις ζοφερές στιγμές που ζούμε σήμερα :

   “…Για να καταπνιγεί κάθε εξέγερση πριν ακόμη προλάβει να εκδηλωθεί δεν απαιτούνται βίαια μέσα. Οι χιτλερικές μέθοδοι είναι ξεπερασμένες. Αρκεί να δημιουργηθούν εξαρτήσεις τόσο ισχυρές, ώστε η ιδέα και μόνο της εξέγερσης να μην έρχεται στο μυαλό κανενός… Θα χρησιμοποιείται η πειθώ και όχι η ωμή βία. Θα προβάλλονται μαζικά , μέσω της τηλεόρασης, ψυχαγωγικά προγράμματα, που θα κολακεύουν πρωτίστως το συναίσθημα και τα ένστικτα. Το πνεύμα θα απασχολείται με ό,τι ελαφρύ, ασήμαντο και παιδαριώδες. Σε ένα περιβάλλον ακατάσχετης φλυαρίας με αδιάκοπη μουσική υπόκρουση η ανάπτυξη  της σκέψης θα παρεμποδίζεται. Το σεξ θα τεθεί στην πρώτη γραμμή των ανθρωπίνων ενδιαφερόντων-δεν υπάρχει καλύτερο κοινωνικό ηρεμιστικό!

Γενικά, θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να αποβάλλουν τη σοβαρότητα από την ύπαρξη, να γελοιοποιήσουν τα υψηλά ιδανικά, να καλλιεργήσουν μια διαρκή απολογία της ελαφρότητας, έτσι ώστε η διαφημιστική εφορία να γίνει μοντέλο της ανθρώπινης ευτυχίας και της ελευθερίας.

 …Ό,τι αποκοιμίζει τη διαύγεια  του μαζικού ανθρώπου είναι κοινωνικά ωφέλιμο, ό,τι απειλεί να τον αφυπνίσει πρέπει να διακωμωδηθεί, να καταπνιγεί, να καταπολεμηθεί.

Κάθε θεωρία που θα αμφισβητεί το σύστημα πρέπει να καταδικάζεται ως ανατρεπτική και τρομοκρατική, το ίδιο κι εκείνοι που την υποστηρίζουν…”

Και όμως ο διανοούμενος Γκύντερ στα 1956 περιέγραφε την σημερινή “κοινωνία της τηλεόρασης”. Μια κοινωνία με συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα πολιτισμού και παιδείας, η οποία σχεδόν  διαμορφώνεται, ειδικά οι νέοι, από τα ισχυρά μέσα ενημέρωσης με κυρίαρχη την τηλεόραση..!

                                                       Κώστας Μπουμπουρής

                                                     Αστυν. Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                          (k.boubouris@yahoo.gr)