Γράφει ο: Δημήτρης Μαντέκας

                Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευρυτανίας

Στην υπερ 3ετή διακυβέρνηση της ΝΔ ο επικεφαλής πρωθυπουργός μέχρι και θαυματοποιός έγινε. Όταν είσαι Μωυσής άλλωστε όλα τα καταφέρνεις, ακόμη και θαύματα μπορείς να κάνεις!  

Η διακωμώδηση της σημερινής κατάστασης είναι εύπεπτη αν δεν ήταν τόσο σοβαρή. Είναι πολλά και θα χρειαζόμασταν σελίδες, για αυτό πρέπει να περάσουμε έστω και με επιγραμματικές αναφορές στη θλιβερή σήμερα πραγματικότητα.

Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη και η κυβέρνησή του:

-Έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια στην ακρίβεια.

Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 12% το 2022 και θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Για τα χαμηλά εισοδήματα η αγοραστική δύναμη έχει πληγεί ακόμα πιο βαθιά. Οι τραγικές αυξήσεις των βασικών και αναγκαίων αγαθών, στα είδη διατροφής και την ενέργεια πλήττει κυρίως τα μικρά εισοδήματα. Το εισόδημα των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων συρρικνώνεται δραματικά.

 -Έχει ευθύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν έχουμε από τους χαμηλότερους μισθούς σε ολόκληρη την Ευρώπη και είμαστε η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη με χαμηλότερο βασικό μισθό από το 2010, όταν ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, νομοθετούν αντίστοιχες αυξήσεις.

-Έχει ευθύνη όταν για την ηλεκτρική ενέργεια είμαστε στις τρεις ακριβότερες χώρες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα μας καταγράφει πανευρωπαϊκά ρεκόρ ακρίβειας στις τιμές καυσίμων και ενέργειας, με την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και με την αύξηση της εξάρτησης της Ελλάδας από το φυσικό αέριο λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη μειώνει την έκθεσή της.

-Έχει φέρει την Ελλάδα στην κορυφή ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. σε απώλειες ανθρώπινων ζωών εξαιτίας της πανδημίας. Και είναι ένοχη για την υγειονομική τραγωδία που ζει η χώρα

Καταστροφική η διαχείριση της πανδημίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά δύο φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε απώλειες αναλογικά με τους κατοίκους. Μιλάμε για πολιτική επιλογή. Με βάση τις επίσημες μελέτες το 40% των απωλειών θα είχαν αποφευχθεί αν είχε ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά αντί για ενίσχυση μειώνει τους πόρους και το προσωπικό ΕΣΥ.

-Επίσης είναι η πολιτική της απολύτως υπεύθυνη για την εξέλιξη:

Των βασικών μεγεθών της οικονομίας που εξελίχθηκαν με δραματικό τρόπο με σοβαρές επιπτώσεις για ολόκληρη την κοινωνία και με σοβαρές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Ενδεικτικά: Αύξηση δημοσίου χρέους, μείωση ΑΕΠ, εμφάνιση υψηλού  πληθωρισμού, με πρωτοφανές ρεκόρ 30ετίας.

Οδηγούμαστε σε κλιμάκωση ραγδαίας κοινωνικής κρίσης και είναι επιλογή του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να μην στηρίξει το εισόδημα του μισθωτού, του εργαζόμενου, του μικρομεσαίου επαγγελματία.

Είναι ο πρωθυπουργός που συνολικά έχει οικοδομήσει μια δική του πραγματικότητα. Στηρίζει μόνο τους ισχυρούς και λεηλατεί την κοινωνία. Εκτός του πλήθους των προσωνυμίων που του έχουν αποδώσει οι διάφοροι αυλοκόλακες, ο ίδιος μάλλον προτιμά να εμφανίζεται ως Λουδοβίκος 14ος, αν και όπως φαίνεται θα έχει την τύχη του Λουδοβίκου του 16ου. Οι πολίτες σύντομα πρέπει να βάλουν τέλος στη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική διακυβέρνηση του.