Σήμερα γιορτάζουν οι άγγελοι. Για την ακρίβεια εμείς έχουμε συμφωνήσει να τους γιορτάζουμε στις 8 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, γιατί οι άγγελοι γιορτάζουν κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Οι άγγελοι είναι τα άυλα πλάσματα που βρίσκονται στην υπηρεσία του Θεού πρώτα και έπειτα του ανθρώπου. Έτσι κι αλλιώς το όνομα άγγελος στα αρχαία ελληνικά σημαίνει αγγελιοφόρος. Αυτή η ονομασία έχει διατηρηθεί μέσα στους αιώνες για να υποδηλώσει ότι αυτά τα πλάσματα φέρνουν το μήνυμα του Θεού στους ανθρώπους.

Στη χριστιανική παράδοση, εκτός από τα «εννέα τάγματα» των αγγέλων, γνωρίζουμε ως αρχαγγέλους τους Μιχαήλ και Γαβριήλ και τους Ραφαήλ και Ουριήλ.

Κάθε άγγελος έχει μια συμβολική αναπαράσταση:

Μιχαήλ (Michael) στην εβραϊκή γλώσσα σημαίνει «Ποιος είναι σαν το Θεό;» ή «Αυτός που είναι όμοιος με τον Θεό». Ο άγιος αρχάγγελος Μιχαήλ, εικονίζεται από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια ως στρατιωτικός διοικητής, ο οποίος κρατά στο δεξί του χέρι το δόρυ με το οποίο επιτίθεται στον Εωσφόρο, και στο αριστερό του χέρι ένα πράσινο κλαδί φοίνικα. Από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ ζητάμε προστασία.

Γαβριήλ (Gabriel) σημαίνει «άνθρωπος του Θεού». Είναι ο προάγγελος των μυστηρίων του Θεού, ειδικά της Ενανθρώπισης του Χριστού και όλων των άλλων μυστηρίων που σχετίζονται με αυτό. Είναι ο Αρχάγγελος της αγάπης. Απεικονίζεται ως εξής: στο δεξί του χέρι, κρατάει ένα φανάρι με ένα αναμμένο δαδί στο εσωτερικό, και στο αριστερό του χέρι, έναν καθρέφτη πράσινου ίασπι. Από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ζητάμε βοήθεια σε θέματα αγάπης αλλά και τεκνοποιίας.

Ραφαήλ (Raphael) σημαίνει «θεραπεία του Θεού» ή «ο Θεός θεραπεύει». Ο άγγελος εμφανίζεται στο βιβλίο του Τωβίτ, στην Παλ. Διαθήκη. Απεικονίζεται κρατώντας ένα αλαβάστρινο βάζο με φάρμακα στο αριστερό του χέρι [ή ένα κουτί, όπως οι άγιοι γιατροί]. Στον Αρχάγγελο Ραφαήλ προστρέχουμε όταν χρειαζόμαστε θεραπεία.

Ουριήλ (Uriel) σημαίνει «Φωτιά του Θεού» ή «Φως του Θεού». Εμφανίζεται στο παλαιοδιαθηκικό απόκρυφο Γ΄ Έσδρα (εξωβιβλικό), αλλά και σε όραμα του αγίου Νήφωνα. Απεικονίζεται κρατώντας μια φλόγα στο αριστερό του χέρι. Από τον Αρχάγγελο Ουριήλ ζητάμε τη διαφώτιση του Θεού και απαντήσεις σε ό,τι μας ταλανίζει.

Οι άγγελοι όμως, δεν συναντώνται μόνο στο Χριστιανισμό. Τους συναντάμε σχεδόν σε όλες τις παραδόσεις του κόσμου με διαφορετικές ονομασίες και μορφές, αλλά αυτό που πάντα παρατηρείται σε όλες τις θρησκείες είναι ότι είναι πλάσματα του φωτός που δεν μπορούν μεν οι άνθρωποι συνήθως να τα δουν, αλλά βρίσκονται συνεχώς δίπλα τους ως ακούραστοι βοηθοί. Υπάρχουν άγγελοι για όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και βοηθούν πάντα όταν τους ζητηθεί.

Όλοι μας κάποια στιγμή – αν όχι κάθε στιγμή – επικαλούμαστε τους αγγέλους για θεραπεία, για προστασία, για υποστήριξη, για διαφώτιση κλπ. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το πώς είμαστε εμείς απέναντι στους αγγέλους, γιατί τα πλάσματα αυτά είναι πλάσματα του φωτός και έχουν υψηλή δόνηση, είναι ‘καθαρά’ και ‘ευγενή’, δηλαδή. Όταν εμείς βρισκόμαστε σε χαμηλή δόνηση, είμαστε ‘βρώμικοι’ στην ψυχή μας αλλά και στη συμπεριφορά μας, δεν μπορούμε να τους καλέσουμε εύκολα και να μας βοηθήσουν, όχι γιατί δεν θέλουν αλλά δεν μπορούν να πλησιάσουν αυτές τις χαμηλές ενέργειες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αγγελιοφόροι του Θεού είναι πάντα δίπλα μας και περιμένουν να τους ζητήσουμε τη βοήθειά τους με ταπεινότητα και πίστη!

Ελένη-Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια