Η εισαγγελέας που στέλνει στο σχολείο μικρούς Ρομά

1557

Σε προσωπική υπόθεση μετέτρεψε την μάχη κατά της σχολικής διαρροής στο νομό Ροδόπης η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνα Μελισσάρη, δείχνοντας να κερδίζει μετά από πέντε χρόνια το στοίχημα.
«Κυρία ευχαριστούμε για όλα» είπε ο 15χρονος Ομάρ τρέχοντας στην αγκαλιά της Εισαγγελέως βλέποντάς την να περνά την αυλή του 12ου δημοτικού Κομοτηνής για να τους αποχαιρετήσει, μία μέρα μετά τον αγιασμό των σχολείων και λίγο πριν αποχωρήσει η ίδια με μετάθεση για το Πρωτοδικείο Σερρών.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν στις δικαστικές αίθουσες της Κομοτηνής πριν πέντε χρόνια. Ο Ομάρ βρέθηκε μπροστά στην Εισαγγελέα προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις, μάταια, όμως, για μια κλοπή που είχε κάνει με άλλους φίλους του Ρομά στην πόλη της Κομοτηνής ένα βράδυ. «Με κοιτούσε και τον κοιτούσα στα μάτια. Τον ρωτούσα. Αλλά δεν καταλάβαινε, ούτε τι του έλεγα, ούτε και την διαδικασία, η οποία εξελισσόταν εκείνο το απόγευμα. Αργότερα δυσφόρησε, ψέλλισε κάτι στα τούρκικα και άρχισε να κάνει φασαρία. Δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση», θυμάται πέντε χρόνια μετά η Εισαγγελέας Ροδόπης, Κωνσταντίνα Μελισσάρη. Τελικά το δικαστήριο αναβλήθηκε, όπως και αρκετά δικαστήρια ανηλίκων που ακολούθησαν με κατηγορουμένους μικρούς μουσουλμάνους Ρομά από τους οικισμούς «ΑλάνΚουγιού» και «Ήφαιστος», οι οποίοι απέχουν λίγα λεπτά από το κέντρο της Κομοτηνής.
«Εκεί συνειδητοποίησα ότι αυτά τα παιδιά δεν μιλούν, ούτε καταλαβαίνουν ελληνικά. Είναι όμως Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα φορολογηθούν, θα τους καλέσουν για να υπηρετήσουν στον στρατό και η Πολιτεία δεν είχε μπει στην διαδικασία να τους μάθει την γλώσσα εν έτει 2014. Παραβιάζονταν ένα θεμελιώδες δικαίωμά τους. Δεν καταλάβαιναν για ποιο λόγο τους κατηγορούσαν, ούτε και μπορούσαν να απολογηθούν» δήλωσε στο «Έθνος της Κυριακής», η κ. Μελισσάρη.
Έκτοτε η εισαγγελέας άνοιξε το κεφάλαιο της σχολικής διαρροής και μετέτρεψε την υπόθεση επιστροφής των Ρομά στα θρανία, σε προσωπικό στοίχημα, καταφέρνοντας να την περιορίσει από 30% σε ένα ποσοστό 10% σε όλο το νομό Ροδόπης την τελευταία πενταετία. Ενδεικτικό είναι ότι στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του οικισμού Ρομά «Ήφαιστος» η συμμετοχή των μαθητών αυξήθηκε από το 2014 πάνω από 30% και από 94 παιδιά στις σχολικές αίθουσες κάθισαν φέτος περίπου 130 μαθητές. Τριάντα πέντε παιδιά μάλιστα από το συγκεκριμένο σχολείο συμμετείχαν πέρσι για πρώτη φορά στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, κάνοντας ακόμη ένα βήμα για να ενσωματωθούν με το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας στην Κομοτηνή. «Δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι δικαιωμένη. Κάνω το καθήκον μου και τίποτα παραπάνω. Τα όποια αποτελέσματα θα τα δούμε τα επόμενα χρόνια. Έγινε όμως η αρχή και τα παιδιά αυτά επιστρέφουν στο σχολείο» είπε η κ. Μελισσάρη.

Στις λαϊκές και τα παζάρια
Το πρόβλημα της σχολικής διαρροής ξεκινά από τις πιο μικρές τάξεις και αυξάνεται ιλιγγιωδώς στην Ε΄ και στην ΣΤ΄ δημοτικού, ενώ πιο έντονα εμφανίζεται το φαινόμενο στα κορίτσια σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Μαρίνο Κωνσταντινίδη. Πολλά από αυτά- αν και ανήλικα- είτε παντρεύονται, είτε «δίνουν λόγο», και εγκαταλείπουν το σχολείο. Οι περισσότεροι ανήλικοι Ρομά ακολουθούν τους γονείς τους στα παζάρια.
Οι γονείς ισχυρίζονται …άγνοια

Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή στάθηκε και η νεαρή δικηγόρος, Ντιτέμ Αλίτσογλου, από την μειονότητα, η οποία ανέλαβε από το 2015 να κάνει μεταφράσεις για λογαριασμό των ανήλικων Ρομά στο δικαστήριο. «Τα περισσότερα παιδιά έχουν πρόβλημα και στην επικοινωνία στα τούρκικα. Οι πιο πολύ γονείς ισχυρίζονταν στα δικαστήρια ότι βγαίνει το παιδί από το σπίτι για να πάει σχολείο και μετά μαθαίνουν από τις απουσίες ότι δεν πήγαινε. Εντύπωση μου έκανε στο ακροατήριο ότι είναι πολύ χαλαροί, άνετοι. Δεν αγχώνονται καθόλου όταν γίνεται η συνεδρίαση. Σαν να μην έχουν κάνει κάτι κακό», είπε η κ.Αλίτσογλου και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι δεν συνέχιζαν το σχολείο γιατί δεν το ξεκινούσαν νωρίς».
(πηγή: ethnos.gr)