Η Ελληνο-γαλλική φιλία, επί … Μακρόν

3862

Την χώρα μας με τη Γαλλία συνδέουν μακρόχρονες βαθιές ιστορικές, πολιτιστικές και πολιτικές σχέσεις και μια στενή διπλωματική συνεργασία. Το σύνθημα “Ελλάς-Γαλλία- συμμαχία”, ηχεί ακόμη στα αυτιά των Ελλήνων και προέρχεται από την πολιτική και διπλωματική υποστήριξη από την Γαλλία που παρείχε στην χώρα μας κατά την επάνοδο της Δημοκρατίας το 1974. Κι αυτά βέβαια όταν στο τιμόνι της Γαλλίας ήταν πολιτικοί όπως ο Ντε Γκολ και ο Μιτεράν και η χώρα τους ήταν ισάξια με την γειτονική Γερμανία, που και οι δυο πρωτοστάτησαν στην δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης. Λίγο αργότερα από την ανικανότητα ίσως των Γάλλων προέδρων η δύναμη της χώρας καταρρακώθηκε και τα ηνία πήρε η Γερμανία και φτάσαμε σήμερα στην αυταρχική παντοδυναμία των Μέρκελ-Σόιμπλε.

Με την πρόσφατη ανάληψη της Γαλλικής προεδρίας από τον Εμμανουέλ Μακρόν τα πράγματα φαίνεται ν’ αλλάζουν. Την ανύψωση του κύρους της χώρας του δηλώνει και επιχειρεί ο νέος Πρόεδρος, ούτως ώστε η Γαλλία να ξαναγίνει η μεγάλη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίσκεψη Μακρόν την περασμένη βδομάδα στη χώρα μας σηματοδότησε σημαντικές εξελίξεις και έστειλε συγκεκριμένα μηνύματα στην Ευρώπη και προσωπικά στην Γερμανίδα Καγκελάριο για μια άλλη Ευρώπη. Η σημαντική αυτή επίσκεψη με ολόκληρο το επιτελείο του αναδεικνύει την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Γάλλων επιχειρηματιών αποκαλύπτει συγχρόνως ότι η εμπιστοσύνη επανέρχεται προς τη χώρα. Επί πλέον η εν λόγω επίσκεψη αποτελεί ένα πρόσθετο ενισχυτικό παράγοντα της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας κατά την τρίτη αξιολόγηση.

Η ομιλία του υψηλού επισκέπτη στην Πνύκα ήταν ιστορική. Το ότι ξεκίνησε την ομιλία του στα Ελληνικά, αυτό καταγοήτευσε τους Έλληνες. Οι αναφορές του  για την Αθηναϊκή Δημοκρατία του Περικλή του έδωσε το έναυσμα να κάνει λόγο για την Δημοκρατική Ευρώπη, το σπίτι των λαών, όπου η πολιτική και οι πολιτικοί πρέπει να υπερισχύουν των μηχανισμών, των γραφειοκρατών των Βρυξελλών και βεβαίως των επικυρίαρχων Γερμανών. Το φαινόμενο που ζει σήμερα η Ευρώπη, δηλαδή η παρακμή στη λειτουργία της, ο μαρασμός του αρχικού οράματος των ιδρυτών και η αποξένωση από τους λαούς, είναι αποτέλεσμα, κατά τον Εμμανουέλ Μακρόν, από το γεγονός ότι ,“η παλαιά τάξη διαλύεται. Και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η νέα τάξη που θα μπει στη θέση της, αν αφήσουμε τα πράγματα να ακολουθήσουν το δρόμο τους και χωρίς δημοκρατικές παρεμβάσεις”. Ζήτησε από τους ομολόγους του Ευρωπαίους την ένωση των δυνάμεών τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της οικονομικής κρίσης, της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας.

Τέλος φάνηκε ότι αναπτύσσεται μια στενή ειλικρινής φιλία μεταξύ των δύο συνομηλίκων ηγετών Ελλάδας και Γαλλίας, Αλέξη Τσίπρα και Εμμανουέλ Μακρόν κι όχι μια λυκοφιλία, όπως συμβαίνει συνήθως μεταξύ των ηγετών της διεθνούς σκηνής. Όμως τίποτε δεν είναι τυχαίο, αφού και οι δύο ακολούθησαν την ίδια πορεία, μέχρι να φτάσουν στην κορυφή. Η επιτυχία τους είναι προσωπική, αφού ξεκίνησαν τον αγώνα τους χωρίς την στήριξη μεγάλων κομμάτων. Αυτή η νέα η Ελληνο-γαλλική φιλία ας ελπίσουμε ότι κάτι καλό θα φέρει στις δυο χώρες και στην Ευρώπη γενικότερα..!

 

                                                                                     Κώστας Μπουμπουρής

                                                                                 Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                                                       (k.boubouris@yahoo.gr)