Τις τελευταίες μέρες είναι στην κορυφή της επικαιρότητας η αστυνομική βία από την μία και οι κακουργηματικές επιθέσεις των κουκουλοφόρων κατά των αστυνομικών από την άλλη. Σχόλια, ποια βία είναι μεγαλύτερη ή χειρότερη δεν χωράνε, αφού η καταχρηστική  βία δεν  διαχωρίζεται ούτε χρωματίζεται.

Χρειάζεται όμως, ο απλός πολίτης να γνωρίζει από ποια Αστυνομία προστατεύεται, αλλά και τι είδους Αστυνομία επιθυμεί. Μέσα σ’ αυτή την συγκυρία των δυσάρεστων γεγονότων πρέπει να διευκρινιστεί ποια είναι η διαφορά του Αστυφύλακα και του Ειδικού Φρουρού, που και οι δυο συνυπηρετούν ισοδύναμα στην ΕΛ.ΑΣ. Και οι δυο κατηγορίες συμπεριλαμβάνονται στον όρο «Αστυνομικός». Αμφότεροι εκτελούν τα ίδια αστυνομικά καθήκοντα, ομοιόμορφη στολή, ίδια όπλα, αλλά με τεράστιες ουσιαστικές διαφορές.

Από το 1995 οι Αστυνομικές σχολές είναι στο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Τριετής η φοίτησή τους στην Αστυνομική Ακαδημία και εξέρχονται ως ανακριτικοί υπάλληλοι. Είναι πράγματι ένας αδιάβλητος τρόπος εισαγωγής που έλκει από την κοινωνία  μορφωμένα παιδιά, αξιόλογα με πολύ καλή βαθμολογία, που πρέπει να συνδυάζεται με την κατάλληλη εκπαίδευση. Είναι μια αποτελεσματική διαδικασία αναβάθμισης του υπηρεσιακού επαγγελματικού στάτους του αστυνομικού προσωπικού, την οποία αποδέχτηκε το ίδιο το Σώμα, αλλά και η ελληνική κοινωνία. Φάνηκε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού συνολικά των αστυνομικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

Από το 2003 καθιερώθηκε η εισαγωγή Ειδικών Φρουρών που εντάσσονται στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. Ο διαγωνισμός πρόσληψης δεν γίνεται από τον ΑΣΕΠ, παρά μόνο εποπτεύεται ως διαδικασία. Η μοριοδότηση των υποψηφίων που έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία, είναι αν έχουν υπηρετήσει ως έφεδροι αξιωματικοί, σε Ειδικές Δυνάμεις, στην Προεδρική Φρουρά, πτυχιούχοι των Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ, γνώση ξένων γλωσσών, χωρίς μοριοδότηση των πτυχιούχων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας. Μετά από μια λίγων μηνών εκπαίδευση οι εν λόγω Ειδικοί Φρουροί, εξέρχονται και μπαίνουν στην πρώτη γραμμή αστυνόμευσης, πεζής ή εποχούμενης ως κανονικοί αστυνομικοί. Το 2012 αυτές οι προσλήψεις σταμάτησαν και τις επανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης το 2019 για λόγους που γνωρίζει ο ίδιος και η κυβερνώσα παράταξή του. Με την τελευταία πρόσληψη των 1.488 Ειδικών Φρουρών παρατηρήθηκε το φαινόμενο με μια εκπαίδευση λίγων εβδομάδων, να βγουν στο δρόμο ως κανονικοί αστυνομικοί για αστυνόμευση. Το 80% απ’ αυτούς εντάχθηκαν στις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΡΑΣΗ. Μ’ αυτό τον τρόπο δυστυχώς εξυφαίνεται ο τρόπος επαναστρατικοποίησης της Αστυνομίας με άτομα ανεκπαίδευτα και χωρίς να είναι ανακριτικοί υπάλληλοι. Προτεραιότητά τους η κατά κάποιο τρόπο στρατιωτική πειθαρχεία και πολλές φορές ο υπερβάλλων ζήλος και η βίαιη συμπεριφορά. Ο Αστυνομικός όμως δεν κάνει πόλεμο με κανέναν, πέρα από τις προκλήσεις που δέχεται από τις στρατιές των  κουκουλοφόρων και των μπαχαλάκηδων. Δεν είναι αυτό το κριτήριο, για να είσαι καλός αστυνομικός. Για να καταφύγεις στη βία είναι το τελευταίο εργαλείο, το ποιο δυνατό εργαλείο είναι η φρόνηση και το μυαλό !

                                            Κώστας Μπουμπουρής

                                        Αστυν.Δ/ντής ε.α.- Συγγραφέας

                                            (k.boubouris@yahoo.gr)