Την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, οι περιφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Κων/νος Αποστολόπουλος και Δασικής Πολιτικής- Κτηνοτροφίας – Χωρικού Σχεδιασμού και Προστατευομένων Περιοχών Κατερίνα Καλαντζή, συμμετείχαν σε ημερίδα διαβούλευσης της 2ης Αναθεώρησης Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) για το Υδατικό Διαμέρισμα Ανατολικής Στερεάς, που διοργανώθηκε από την Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Λαμία.
Για την επίτευξη της άριστης και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων, απαιτείται η κατάρτιση και εφαρμογή ειδικών σχεδίων σε επίπεδο ΛΑΠ. Αυτά τα Σχέδια Διαχείρισης περιγράφονται αναλυτικά στο Άρθρο 13, Παράρτημα VII, της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, Προγράμματα Μέτρων για την προστασία και αποκατάσταση των υδάτων.
Καθώς τα Σχέδια Διαχείρισης αναθεωρούνται και ενημερώνονται ανά εξαετία, έχουν καταρτισθεί, εγκριθεί και υποβληθεί στην Ε.Ε. τα πρώτα ΣΔΛΑΠ όλων των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας για την περίοδο (2009-2015), καθώς και η 1η Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ όλων των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας για την περίοδο (2015-2021). Με την καθυστέρηση που υπήρξε λόγω της πανδημίας, αυτή την στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση και παράλληλη εκπόνηση η 2η Αναθεώρηση Διαχείρισης, η οποία αφορά και το Υδατικό Διαμέρισμα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, που περιλαμβάνει ολόκληρους τους Νομούς, Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, μεγάλα τμήματα των Νομών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και μικρά τμήματα των Νομών Αττικής (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%), ήτοι το μεγαλύτερο τμήμα διοικητικής ευθύνης της ΠΣΤΕ.
Οι δύο περιφερειάρχες συμμετείχαν καθ΄όλη την διάρκεια της συζήτησης, κάνοντας ουσιαστικές παρεμβάσεις καθώς η διαχείριση του νερού αποτελεί πεδίο ειδικού προβληματισμού τόσο για τους τομείς της αγροτικής πολιτικής, όσο και για τους τομείς της κτηνοτροφίας και των προστατευόμενων περιοχών.

Η κ. Καλαντζή με το πέρας της συζήτησης, διαπίστωσε την αναγκαιότητα της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων και με την ευκαιρία συνεχάρη τους φορείς της διοργάνωσης για την άρτια προσέγγιση του θέματος, τόσο επιστημονικά όσο και διοικητικά. Παράλληλα κάνει έκκληση και προς τους επιστημονικούς φορείς και επαγγελματίες της ΠΣΤΕ, να ενημερωθούν και να συμμετέχουν με προτάσεις στο προσχέδιο της 2ης Αναθεώρησης που έχει δοθεί προς δημόσια διαβούλευση, καθώς η δυνατότητα αυτή τους δίδεται μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΝ

Αντίστοιχη συζήτηση και ενημέρωση διοργανώνεται, από την Γεν. Δνση Υδάτων του ΥΠΕΝ και την Sympraxis Team, στο Μεσολόγγι την προσεχή Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, και θα αφορά στο Υδατικό Διαμέρισμα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, στο οποίο περιλαμβάνονται ολόκληρη η Ευρυτανία και το μεγαλύτερο τμήμα της Φωκίδας.