Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Στερεά

3206

Περιφερειακό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στο Ευπάλιο, τη Δευτέρα 28-1-19, σχετικά με τις πλημμύρες και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από τις  ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών. Πολλές ήταν οι περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα όπως ο Δήμος Μαντουδίου-  Λίμνης- Αγ. Άννας και ο Δήμος Ιστιαίας- Αιδηψού, καθώς και  ζημιές στο Δήμο Λοκρών, το Σπερχειό, το Λήλαντα, στην Κωπαϊδα, στο Δομοκό. Ερώτηση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για  την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, για ακόμα μια φορά. Ζητά επίσης, απαντήσεις για τα μέτρα που παίρνει η περιφερειακή αρχή για αποκατάσταση των ζημιών, για το αν υπάρχει σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων, έργων υποδομής που χρειάζεται να ξεκινήσουν άμεσα, αφού τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν τεράστια.

Ο Περιφερειάρχης, κ. Μπακογιάννης αποχώρησε από τη συνεδρίαση και ο αναπληρωτής περιφερειάρχης, κ. Σπανός (αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας) δεν έδωσε καμία απάντηση στο ερώτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία  αναφέρει χαρακτηριστικά: ‘’Για άλλη μια φορά, όταν έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας σταμάτησαν και τα μηχανήματα και οι εργασίες αποκατάστασης….Στην Ιστιαία, το γεφύρι στο ρέμα ΑΒΓΑΡΙΑΣ που στις 29-9-18 έπαθε ζημιές, στις 6-2-19, με τις βροχές, έπεσε τελείως, φράζοντας την κοίτη του ρέματος.Ακόμα και σήμερα, που είναι σε εξέλιξη νέα κακοκαιρία, τα προβλήματα επιδεινώνονται.

Η άμεση ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αντιδιαβρωτικά έργα, μέτρα αντιπυρικής προστασίας, έργα αντισεισμικής θωράκισης, έργα που, εκτός των άλλων,  δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, δεν είναι προτεραιότητα της πολιτικής που πασχίζει για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό. Για τη δική τους πολιτική, τα έργα αυτά δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα»….Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός.’’

Τέλος, έκκληση προς την Περιφερειακή αρχή απευθύνει η Λαϊκή Συσπείρωση να απαντήσει τι θα κάνει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες αλλά και τα μέτρα που έχει λάβει για την προστασία της ζωής του λαού, της λαϊκής κατοικίας και δραστηριότητας,  της αγροτικής παραγωγής,  τις αποζημιώσεις των πληγέντων αλλά και τον προσδιορισμό των αναγκαίων έργων και έργων υποδομής για την πολιτική προστασία, ιεράρχηση και χρηματοδότηση για την άμεση υλοποίησή τους.