Η παράταξη «Στερεά …Υπεροχής», υπηρετώντας με συνέπεια τη θεσμική της ευθύνη, συνεχίζει να συμβάλλει, με προτάσεις και θέσεις, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες κι αναγκαίες δράσεις, προς ανακούφιση των συμπολιτών μας.
Όσα ζητήματα τέθηκαν, στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειάς μας, έγιναν αποδεκτά και έτυχαν θετικής αντιμετώπισης, από την Περιφερειακή Αρχή.
Η Περιφερειακή Αρχή δεσμεύτηκε για υλοποίησή τους, ύστερα από συνεξέταση με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τα θέματα που τέθηκαν, ως έκτακτα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής,
στις 14-04-2020, πολύ συνοπτικά, είναι τα παρακάτω:
I. Στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού, προτάθηκαν:
Περιφερειακό Κέντρο δειγματοληψιών .
Ένας μηχανισμός που θα μπορεί να εξυπηρετεί τους πολίτες και κατ’ οίκον.
Στελέχωση όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων με Ιατρό Εργασίας, ο οποίος την περίοδο της κρίσης θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Ενίσχυση και στελέχωση των Διευθύνσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας , με στόχο την κοινωνική υποστήριξη ευπαθών ομάδων, την ενημέρωση για την αντιμετώπιση των ασθενειών και συναφείς δράσεις.
Πρόσληψη σε επιπλέον ειδικότητες, κατά περίπτωση, όπως επόπτες υγείας για τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επόπτες λαϊκών αγορών για τον έλεγχο των μέτρων στις λαϊκές αγορές.

II. Στο πλαίσιο δράσεων νέας ΣΧΕΣΗΣ ΠΟΛΙΤΗ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, προτάθηκαν:
Επέκταση της ψηφιοποίησης, στη σχέση πολίτη – Περιφερειών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η υποχρέωση παρουσίας σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο.
Χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων, για σύνδεση όλων των κτιρίων των Περιφερειών με οπτικές ίνες.
Ενίσχυση της εξ’ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασίας).
Αναστολή έως τις 31-12-2020 της καταβολής μισθωμάτων προς την Περιφέρεια, από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που μισθώνουν για επαγγελματική χρήση ακίνητα της και η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού. Ρύθμιση για την καταβολή των μισθωμάτων, σε περίοδο 24 μηνών, μετά την αναστολή καταβολής.
Αναστολή της καταβολής του ημερήσιου τέλους παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών από τον Μάρτιο του 2020 και μετά και για όσο διαρκεί η κρίση.
Πρόβλεψη ενός έκτακτου προγράμματος προμηθειών, με χρηματοδότηση από την Κεντρική Κυβέρνηση, για την προμήθεια των προβλεπόμενων Μέτρων Ατομικής Προστασίας, αναλωσίμων και λοιπών υλικών, για τη διευκόλυνση της λειτουργίας τους καθώς και για την παροχή υπηρεσιών απολύμανσης.

III. Σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή του ΕΣΠΑ.
Αποδείχθηκε κοινός τόπος, η κάθετη αντίθεση, σύσσωμης της Αυτοδιοίκησης, στη μονομερή κι αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία, ενταγμένα έργα ΕΣΠΑ 8 δις. που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει, αναστέλλονται.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί, με τόσο προκλητικά κι αυταρχικό τρόπο την Αυτοδιοίκηση και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας.
Τα έργα αυτά αφορούν τόσο την Αυτοδιοίκηση, περιφερειακά- επιχειρησιακά προγράμματα
(ΠΕΠ 2014-2020) όσο και τομεακές δράσεις.
Ελπίζουμε και αναμένουμε τη σθεναρή στάση της ΕΝ.Π.Ε., που θα αναγκάσει την αναθεώρηση της συγκεκριμένης κυβερνητικής απόφασης.