Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος ζει στους αγώνες της νεολαίας και του λαού ενάντια στην κρατική καταστολή και την τρομοκρατία!

Έκλεισαν κιόλας 12 ολόκληρα χρόνια από το Σάββατο της 6η Δεκέμβρη του 2008 τότε που ο έφηβος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε αναίτια νεκρός από το περίστροφο του δολοφόνου Κορκονέα. Η πολιτική της τρομοκρατίας, της αστυνομικής βίας και της καταστολής που με συνέπεια υπηρετεί εδώ και δεκαετίες η ΝΔ, ήταν αυτή που όπλισε το χέρι του φονιά, του ειδικού φρουρού του “νόμου και της τάξης”. Η γνωστή ρήση του Μητσοτάκη προς τις αστυνομικές δυνάμεις πως “εσείς είστε το κράτος” συνοδεύει διαχρονικά την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, την ωμή και απροκάλυπτη βία με την οποία αντιμετωπίζουν τις λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις.

Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος αποτελεί, μαζί με τους Κουμή, Κανελλοπούλου, Καλτεζά και τόσους άλλους, ένα ακόμα θύμα στο μακάβριο κατάλογο της εγκληματικής δράσης των αστυνομικών δυνάμεων. Παρά τα κραυγαλέα και αδιάσειστα ντοκουμέντα, όλες τις μαρτυρίες και τις καταθέσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να κουκουλώσουν το έγκλημα. 11 χρόνια μετά την αρχική καταδίκη σε ισόβια το κράτος και τα δικαστήρια έριξαν τελικά στα “μαλακά” το δολοφόνο του νεαρού Αλέξη, αποφυλακίζοντάς τον. Η δικαστική αυτή απόφαση αποτελεί μέγιστη ύβρη, μνημείο υποκρισίας για τη τάχα ανεξάρτητη δικαιοσύνη, που δεν διστάζει να σκυλεύει τα θύματα της αστυνομικής βίας.

Τότε χιλιάδες μαθητές, νεολαίοι, άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν στους δρόμους, το Δεκέμβρη του 2008, εκφράζοντας την οργή τους για το γεγονός. Με αφορμή αυτό ξεδιπλώθηκε η αντίστασή τους για τα εργασιακά, εκπαιδευτικά και δημοκρατικά δικαιώματα που λεηλατούνταν το ένα μετά το άλλο, για ένα μέλλον που φαινόταν όλο και περισσότερο να υποθηκεύεται.

Σήμερα, πάνω στις συνθήκες της πανδημίας, η πολιτική της καταστολής και της τρομοκρατίας είναι παρούσα όσο ποτέ. Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζοντας την πολιτική της σιδηράς πυγμής, εξαπολύει μια άνευ προηγούμενου τρομοκρατία απέναντι στο λαό και τη νεολαία. Με πρόσχημα τις “έκτακτες συνθήκες” χτίζει ένα καθεστώς ανελέητης αστυνομοκρατίας, διώξεων, συλλήψεων και προστίμων. Επιβάλλει ακραία αντιδημοκρατικά και χουντικά μέτρα, με απαγορεύσεις διαδηλώσεων, καταπατώντας ακόμα και τα θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα. Καταδικάζει το λαό στη φτώχεια και την ανεργία. Η νέα γενιά καταβυθίζεται στην αμορφωσιά, εγκλωβισμένη στην απάτη της “τηλεκπαίδευσης”. Οι μαθητικές κινητοποιήσεις και τα δίκαια αιτήματα μαθητών και εκπαιδευτικών αντιμετωπίζονται με βία και καταστολή.

Μέσα σ’ αυτά τα 12 χρόνια που πέρασαν, το πανεκπαιδευτικό κίνημα, ο λαός και η νεολαία κρατούν ζωντανή τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στον διαρκή αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου, την δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενάντια στην δεξιά πολιτική της τρομοκρατίας και της καταστολής.