“Μήδεια” βαφτίστηκε πριν ακόμη εμφανιστεί το κύμα της κακοκαιρίας της προηγούμενης εβδομάδας που ταλαιπώρησε πολλές περιοχές της χώρας, αφήνοντας πίσω της και τρεις νεκρούς. Όσον αφορά στο αφήγημα περί ”πρωτόγνωρου φαινομένου” που ακούγονταν συνεχώς από τα στόματα των κυβερνώντων καταρρίφθηκε πανηγυρικά. Και φυσικά όχι από κανένα άλλο, παρά από τους ίδιους ερευνητές της υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η κακοκαιρία “Αριάδνη” στις 5-11/-1- 2017 είχε επηρεάσει με χιονοπτώσεις τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ η “Μήδεια” επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή. Το ύψος του χιονιού στην Αττική στις 16-2-2021 ήταν εφάμιλλο της κακοκαιρίας στις 17-18/-2-2008 και αυτό της 4-6/1-2002, αναφέρουν οι ίδιοι επιστήμονες. Αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, που επεχείρησε να καλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες με αβάσιμες δικαιολογίες. Χαρακτηριστικά του χάους που προκάλεσε η παντελής απουσία του “επιτελικού κράτους” είναι η καταπόνηση 250.000 και παραπάνω νοικοκυριών στα βορειανατολικά προάστια της Αττικής, που έμειναν 4 ολόκληρες ημέρες χωρίς νερό και ρεύμα.

Επίσης χαρακτηριστική και για γέλια ήταν η προσπάθεια των γνωστών “παπαγάλων” των ιδιωτικών καναλιών, να στηρίξουν και να συγκαλύψουν τους υπεύθυνους κυβερνητικούς παράγοντες με γελοία σχόλια και εικόνες που παρουσίαζαν. Τι να πρωτογράψει κανείς ! Το εκχιονιστικό δανεικό μηχάνημα από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο Δήμο Αθηναίων, που βάλθηκε να ξεχιονίσει το πεζοδρόμιο μπροστά  από το ”da capo” στο Κολωνάκι; (Mega).Ενώ στην Εύβοια πέθαιναν άνθρωποι αποκλεισμένοι από τα χιόνια χωρίς ρεύμα και ιατρική περίθαλψη. Τον κωμικοτραγικό ρεπόρτερ που περπατούσε στα γόνατα για να δείξει το τεράστιο ύψος του χιονιού και ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου; (ΑΝΤ-1). Ο λαλίστατος χρόνια τώρα σε πρωϊνάδικο (ΣΚΑΪ), γνωστός δημοσιογράφος, δήλωνε πρωί πρωί την Δευτέρα : “Πολύ καλά έκανε ο κ.Χρυσοχοίδης και έκλεισε προληπτικά την Ε.Ο.Αθηνών-Λαμίας”! Ενώ στις 6-1-2017 που είχε κλείσει για 6 ώρες η ίδια Εθνική οδός, με άλλη κυβέρνηση βέβαια, ο ίδιος από την ίδια θέση ωρυόταν: -“Μα είναι δυνατόν να κλείσει η Εθνική Οδός; Οι αρμόδιοι τι κάνουν” ! Φυσικά και θα έπρεπε κάποιοι να προφυλάξουν τον μεγαλοεργολάβο διαχειριστή της Ε.Ο. από το προβλεπόμενο μεγάλο πρόστιμο αν έκλεινε η οδός για πάνω από δυο ώρες.

Οι νεκροί, ο αποκλεισμός ορεινών περιοχών και τα χιλιάδες νοικοκυριά στην Αττική χωρίς ρεύμα και νερό, συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό μετά την χιονόπτωση που κράτησε μόλις μιάμιση ημέρα. Άκρως εξοργιστική, που έδειξε την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού είναι η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και τον ΔΕΔΗΕ για το ποιος έχει την ευθύνη για το κόψιμο των δένδρων που προκάλεσαν βλάβες στο δίκτυο. Στην κυβέρνηση μπέρδεψαν τα βόρεια προάστια με άλλες φτωχογειτονιές του λεκανοπεδίου. Η απόφαση να πληρώσουν οι παθόντες από την χιονόπτωση μειωμένο λογαριασμό κατά 10% εξόργισε ακόμα περισσότερο τους πλούσιους προνομιούχους των βορείων προαστίων, που δεν τους ενδιαφέρει να κερδίσουν 50 ή 60 ευρώ. Η επικοινωνιακή πολιτική αποδείχτηκε “πατάτα”. Αντί για διάγγελμα, όπως συνηθίζει ο Πρωθυπουργός, προτίμησε αυτή τη φορά να μιλήσει στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Τα μηνύματα που έστειλε είχαν αποδέκτες υπουργούς και διάφορους μεγαλοσχήμονες κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι δικαιολογίες των μεγάλων “ταλέντων” που ρήμαξαν την ΔΕΗ είναι ανυπόστατες.

Η απόδοση ευθυνών για το πρωτοφανές μπάχαλο θα παραπεμφθεί ως συνήθως στις καλένδες. Μα πως να γίνει, αφού για όλα “φταίνε τα δένδρα” με τα “παπαγαλάκια” συνεχώς  να τιτιβίζουν.  

                                                             Κώστας Μπουμπουρής

                                                   Αστυν.Δ/ντής ε.α-Συγγραφέας

                                                        (k.boubouris@yahoo.gr)