Τι απαντά ο Δήμος Αγράφων

Για ελλιπή σίτιση στις Εστίες Κερασοχωρίου και Γρανίτσας αναφέρει σε κείμενό του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αγράφων, Θεόδωρος Μπαμπαλής. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών για την κατάσταση που επικρατεί στις μαθητικές εστίες του Δήμου μας, καθώς τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχει σίτιση όπως προβλέπεται!

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν προσφέρεται κανονικό γεύμα στην μαθητική εστία Γρανίτσας και την τελευταία εβδομάδα και στην μαθητική εστία Κερασοχωρίου!

Στους μαθητές δίνουν ένα απλό σάντουιτς και όχι κανονικό γεύμα όπως προβλέπεται, με ευθύνη του Δήμου Αγράφων, στον οποίο ανήκουν οι εστίες! Κατόπιν επικοινωνίας με προμηθευτές των μαθητικών εστιών, διαπιστώσαμε πως είναι απλήρωτοι και δεν έχει γίνει η προβλεπόμενη διαδικασία (Διαγωνισμός) για την προμήθεια τροφίμων στις εστίες!

Στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2023 και στον κωδικό: 0619.003, υπάρχει η χρηματοδότηση:   ΚΑΠ για λοιπούς σκοπούς  —  Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, δηλαδή οι μαθητικές εστίες, ύψους:  195.000 ευρώ!

Αντίστοιχο ποσό υπήρχε και στον προϋπολογισμό του 2022, οπότε είναι αδικαιολόγητη αυτή η κατάσταση!

Υποβάλλαμε γραπτό αίτημα στο Δήμο Αγράφων την 03.02.2023 με αριθμό πρωτοκόλλου 824, με το οποίο ζητήσαμε στοιχεία και διευκρινήσεις, καθώς και τις προβλεπόμενες ενέργειες για την άμεση διευθέτηση του θέματος!

Πρόκειται για αδικαιολόγητη και απαράδεκτη κατάσταση, η οποία προσβάλει το Δήμο και τους Δημότες μας και μας γυρίζει πίσω σε άλλες  “χρυσές εποχές”  (2010 — 2014), τότε που οι μαθητές, έφερναν παγούρια με πετρέλαιο από το σπίτι για να ζεσταθούν στα σχολεία του Δήμου Αγράφων!

ΚΡΙΜΑ!»

Τι απαντά ο Δήμος Αγράφων

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του κ. Μπαμπαλή με το ζήτημα της σίτισης στις μαθητικές εστίες που έθιξε, η δημοτική αρχή απαντά τα εξής:

«1ον: Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι υπηρεσίες του δήμου μας προβήκαν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες (μέσω ανάθεσης σε προμηθευτές) για την κάλυψη της δωρεάν σίτισης μαθητών και εκπαιδευτικών των Μαθητικών Εστιών Γρανίτσας και Κερασοχωρίου. Η σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ Δήμου και προμηθευτών των τροφίμων είχε διάρκεια μέχρι τέλους Δεκεμβρίου. Ειρήσθω εν τω παρόδω, προς γνώσιν σας αλλά και προς γνώσιν και των δημοτών μας, η εξάντληση των διαθέσιμων τροφίμων δια της συναφθείσας σύμβασης έγινε πιο γρήγορα την φετινή χρονιά συγκριτικά με τις προηγούμενες, καθώς ο αριθμός των εκπαιδευτικών που σιτίζεται στις Μαθητικές Εστίες είναι αρκετά μεγάλος και φτάνει να ξεπερνάει αυτόν των μαθητών. Λόγω της λήξης της σύμβασης και της εξάντλησης των διαθέσιμων τροφίμων και επειδή εκκρεμούσε η έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Αγράφων για το έτος 2023, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες δέσμευσης των απαιτούμενων ποσών και εν συνεχεία της ανάθεσης της προμήθειας τροφίμων στις Μαθητικές Εστίες Γρανίτσας και Κερασοχωρίου.

2ον: Στον προϋπολογισμό του Δήμου Αγράφων για το 2023 είναι εγγεγραμμένες και διαθέσιμες όλες οι σχετικές πιστώσεις από το Εθνικό ίδρυμα νεότητας που αφορούν στην σίτιση και καθαριότητα των ΜΕ και εντός των επόμενων ημερών το ζήτημα της σίτισης των μαθητών και των εκπαιδευτικών θα διευθετηθεί και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

3ον: Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν ενημερωθεί μέσω των υπαλλήλων των Μαθητικών Εστιών ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα (2-3 εβδομάδων) θα παρέχεται σάντουιτς και όχι κανονικό γεύμα, οπότε τα περί αναστάτωσης, έντονων αντιδράσεων και διαμαρτυριών που αναφέρονται στην ανακοίνωση σας είναι επιεικώς αδικαιολόγητα.

4ον: Οι προμηθευτές των τροφίμων έχουν πληρωθεί κανονικά για το αναλογούν ποσό της συγκεκριμένης συναφθείσας σύμβασης και τυχόν υπόλοιπα χρηματικά ποσά του Δήμου απέναντί τους είναι από παρελθόντα έτη και ήδη δρομολογούνται διαδικασίες για την αποπληρωμή τους.

5ον: Ξεχάσατε να αναφερθείτε στο γεγονός ότι μέσα από συγκροτημένες προσπάθειες και ενέργειες της παρούσης δημοτικής αρχής από την φετινή σχολική χρονιά και για πρώτη φορά και σε συνεργασία με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μέσω προγραμματικής σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία, θα παρέχεται δωρεάν γεύμα ή σάντουιτς και χυμός σε καθημερινή βάση σε όλους τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων του Δήμου μας.  Μοναδική εκκρεμότητα αποτελεί το δημοτικό σχολείο Ραπτοπούλου, καθώς σταμάτησε να υλοποιείται το πρόγραμμα σίτισης στο οποίο είχε ενταχθεί το συγκεκριμένο σχολείο, αλλά σύντομα θα βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης και αυτής της εκκρεμότητας.

Τέλος, τα περί επιστροφής σε “χρυσές εποχές” του 2010- 2014 που κάνετε λόγο στην ανακοίνωσή σας, τα αφήνουμε στην κρίση και στην μνήμη των δημοτών μας!!»