Θυσία μέχρι τέλους

1063

Υπερσύγχρονο ασθενοφόρο αξίας 65.000 ευρώ δώρισε στο ΕΚΑΒ του Μεσολογγίου η ηλικιωμένη Ευρυτάνισσα, κα Αθηνά Παπαχρήστου.

Από τη μια πλευρά, η συνταξιούχος αγρότισσα, που αφού ταλαιπωρήθηκε για χρόνια, αποφάσισε να κάνει μια τεράστια προσφορά στο τοπικό νοσοκομείο με όσες οικονομίες είχε αλλά πουλώντας κι ένα χωράφι της για να συμπληρωθεί το ποσό.

Προσέγγισε τη διοικήτρια του νοσοκομείου πριν περίπου ενάμισι χρόνο και της ανακοίνωσε την επιθυμία της. «Θέλω να σας αγοράσω ένα νοσοκομειακό», είχε πει, αλλά μόνο υπό όρους. Ήθελε αυτό το ασθενοφόρο να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες του νοσοκομείου Μεσολογγίου και πως θα της κορνάρει κάθε φορά, που θα βρίσκεται το όχημα έξω από το σπίτι της. «Το έχω υποσχεθεί στον άντρα μου που έφυγε. Θέλω να μπορούν να έχουν οι Μεσολογγίτες ένα ασθενοφόρο, που να είναι πάντα εδώ και να βοηθάει τους ταλαίπωρους και τους φτωχούς», είπε η ηλικιωμένη.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την κυρία Αθηνά και την ευχαρίστησε για την τεράστια και συγκινητική της προσφορά στον τόπο της…

Και σαν να μην έφτανε αυτή η πολύ συγκινητική – κατά τα άλλα – είδηση, διαβάζω χθες και την αντίστοιχη στα tanea.gr για το ηλικιωμένο ζευγάρι Σωτηρία και Παναγιώτη Αραμπατζή από την Μάνη Διδυμοτείχου, που ξενιτεύτηκαν το 1966 για μια καλύτερη ζωή και που τα τελευταία χρόνια έχουν επιστρέψει στην πατρίδα. Η μετανάστευση στο εξωτερικό τους έδωσε τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και τώρα -στα γεράματα πια- να το διαθέσουν στο νοσοκομείο της πόλης τους, μία απόφαση που κάποτε υπήρξε ως όνειρο και που τελικά υλοποιήθηκε.

Σήμερα, εκείνη κοντά στα 86 έχοντας προβλήματα υγείας περνάει αρκετές ώρες στο κρεβάτι – εκείνος, παρά τα 90 του χρόνια, ακμαίος δίπλα της να τη φροντίζει. Σε μια κοινή ζωή 60 χρόνων περίπου αγαπημένοι, αφού πέρασαν μερικές δεκάδες χρόνια ζωής στη Γερμανία, επέστρεψαν στην πατρίδα για το υπόλοιπο της ζωής τους. Τα χρόνια εκεί δεν ήταν εύκολα, πολύ δουλειά σε εργοστάσιο πλεκτών και σε αυτοκινητοβιομηχανία για τον κύριο Παναγιώτη, στη σοκολατοποιΐα για την κυρία Σωτηρία. Όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και γύρισαν πίσω.

Η δωρεά περιλάμβανε το αυτοκίνητο για τη μεταφορά ΑμεΑ, που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο, με την ένδειξη «ΔΩΡΕΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ» τέθηκε στην υπηρεσία του Νοσοκομείου και ειδικότερα του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Ορεστιάδας, αναβαθμίζοντας εντυπωσιακά τη λειτουργία του και ανακουφίζοντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και το ιατρικό μηχάνημα (Υστεροσκόπιο) τοποθετήθηκε στη Μαιευτική/Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου και τώρα αποτελεί βασικό ιατρικό εργαλείο του Νοσοκομείου

Επίσης, αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν σε κατάλληλες θέσεις, όπου ήταν απαραίτητο και αναγκαίο, 20 κλιματιστικά, 17 Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, και 5 εκτυπωτές, διευκολύνοντας πάρα πολύ τη λειτουργία του Νοσοκομείου, αφού τα κλιματιστικά έδωσαν λύσεις στις δύσκολες συνθήκες εργασίας των γιατρών, κυρίως των χειρουργών, αλλά και των άλλων υγειονομικών και βελτίωσαν και το περιβάλλον νοσηλείας των ασθενών, ενώ οι Η/Υ βοηθούν πλέον τους γιατρούς να προσαρμοστούν στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των Νοσοκομείων προς όφελος όλων και κυρίως των ασθενών. Βελτιώνεται ήδη ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων που ανήκει στο Νοσοκομείο μας, βελτιώνοντας παράλληλα και την εν γένει εικόνα του Νοσοκομείου με παράλληλα κι άλλες παρεμβάσεις.

Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις τέτοιες κινήσεις και μάλιστα από ανθρώπους φτωχούς που μόχθησαν μια ζωή με σκληρή δουλειά και στερήσεις. Από ανθρώπους που ξέρουν καλά πώς είναι να περιμένεις το ασθενοφόρο και να μην έρχεται ποτέ, γιατί δεν υπήρχε, γιατί ήταν σε άλλο περιστατικό ή γιατί χάλασε. Συγκλονιστικές οι συνεντεύξεις και των τριών αυτών απλών ανθρώπων. Πώς να ένιωσαν άραγε όταν ο πρωθυπουργός της χώρας αλλά και άλλοι τοπικοί πολιτικοί που έχουν την ευθύνη για την κατάντια της Υγείας στη χώρα μας και στα συγκεκριμένα μέρη, τολμούν να τους συγχαίρουν…