Εντυπωσιακές φωτογραφίας του Γαλαξία μας από τις κορυφογραμμές των Αγράφων, με τον φακό του φωτογράφου Κωνσταντίνου Βασιλακάκου, μας ταξιδεύουν σε μια άλλη διάσταση της ομορφιάς των βουνών μας. Ο φωτογράφος έχει ιδιαίτερη αγάπη στις βουνοκορυφές και έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη τεχνική για να απαθανατίσει τα φωτεινά ουράνια σώματα του ουρανού μας. Ο ίδιος παράλληλα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα νυχτερινής φωτογραφίας για όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει τις τεχνικές φωτογράφισης.

Τα μαθήματα χωρίζονται σε 5 ενότητες: Γαλαξίας (Milky Way), Αστρικά ίχνη (Startrails), Time-lapse με Γαλαξία (Milky Way), Starlapse (Startrails time-lapse) και Stacking. Τα μαθήματα μπορούν να πραγματοποιηθούν όλο τον χρόνο και γίνονται και διαδικτυακά με skype και teamviewer. Η διάρκεια του κάθε μαθήματος θα είναι τόση ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να είναι σε θέση να φωτογραφίσει τον νυχτερινό ουρανό σε όποια συνθήκη και κατάσταση βρεθεί και να ‘αιχμαλωτίσει’ το σύμπαν.

Σε μια από τις τελευταίες λήψεις του φωτογράφου στην κορυφογραμμή των Αγράφων, η απαθανάτιση του Γαλαξία μας, είναι συγκλονιστική και μοιάζει με ‘κόψη του παραδείσου’, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Κωνσταντίνος Βασιλακάκος σε ανάρτησή του και σχολιάζει χαρακτηριστικά: ‘‘Ήμουν στο Τσμί. Ήθελα να βρω καινούργια μέρη για να φωτογραφίσω τον Γαλαξία και παράλληλα να δώσω μια άλλη διάσταση στη τέχνη μου. Κατέληξα σε αυτό το σημείο όπου και σας είχα δείξει σε προηγούμενη φωτογραφία. Ο Γαλαξίας περνούσε πάνω από το βουνό Ντεληδήμι (2163μ) και ήταν κάθετος. Από την άλλη πλευρά το φυσικό τοίχος που δημιουργούσε η οροσειρά των Αγράφων με έκανε να νιώθω σαν να είμαι πάνω στα τοίχοι από ένα κάστρο.

Άρχισα να φωτογραφίζω τον Γαλαξία με κάποιες δυσκολίες λόγω του ότι είχε χαλάσει το εξωτερικό ιντερβαλόμετρο που είχα. Τα κατάφερα βέβαια, έστω και έτσι. Σκέψεις όπως η αλλοίωση των Αγράφων λόγω των ανεμογεννητριών που θέλουν να βάλουν καθώς και της φωτορύπανσης από το χωριό Τροβάτο λόγω 2 δυνατών προβολέων που έφεγγαν εριστικά πάνω στη κορυφή ήταν μέσα στο μυαλό μου. Σκεπτόμενος όλα αυτά από την μια στεναχωριόμουν και από την άλλη λυπόμουν για το γεγονός ότι το περισσότερο ποσοστό του πλανήτη δεν έχει ιδέα τι πάει να πει να είσαι στα βουνά και να βλέπεις το Γαλαξία.

Επί 7 χρόνια έχω λιώσει τα γόνατα μου από το ανέβα-κατέβα στις κορυφές. Έχω λερώσει τα ρούχα μου με αστρόσκονη, χώματα, χιόνι, αγκάθια και κεδροβελόνες. Έχω βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις και κάποιες φορές θα έφευγα για τα αστέρια. Πότε όμως δεν άλλαξα γνώμη. Ίσα ίσα που όσο πιο πολύ κινδύνευα ή ταλαιπωρούμουν στα βουνά τόσο πιο πολύ τα ερωτευόμουν. Πως να μην θες να είσαι εκεί έξω, στα αστέρια και να βλέπεις το σύμπαν; Θέλω να πω, έχουμε γεννηθεί από τα αστεράκια. Ήμαστε αστρικά υλικά που ερωτεύονται και αγαπούν και παρόλαυτα αποτυγχάνουμε στο να έρθουμε σε επαφή με το σύμπαν’’.

Μαθήματα φωτογραφίας: http://bit.ly/Mathimata_Fotografias

#Save_Agrafa #Save_Greek_Mountains

φωτογαφία Κωνσταντίνος Βασιλακάκος