Αλωνιστή και Αλωνάρη λένε τον μήνα Ιούλιο, λόγω των γεωργικών ασχολιών (αλώνισμα σιτηρών) και Αη Λιάτη, που είναι η γιορτή του Προφήτη Ηλία με τα έθιμα του αλωνισμού. Μήνα με τα μελτέμια και τα “κυνικά καύματα” τον ένοιωθαν οι Αρχαίοι.

Όμως για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό μετά τον φοβερό εμφύλιο, αυτός ο μήνας έχει συσσωρεύσει πολλά και συνταρακτικά γεγονότα που σημάδεψαν ποικιλοτρόπως την ζωή του τόπου. Λόγω όμως του περιορισμένου χώρου της στήλης  επιγραμματικά σχεδόν μπορεί να αναφερθούν τα γεγονότα και με το βλέμμα του τύπου, που ανέκαθεν λειτουργούσε και λειτουργεί, ως κυρίαρχο όργανο έκφρασης και πόλος συσπείρωσης των αντιτιθέμενων πλευρών για την κάθε εποχή.

Ο καυτός Ιούλης του 1965 με τα “Ιουλιανά” και τους “αποστάτες” άνοιξε  ένα μακρύ και πολυκύμαντο κεφάλαιο πολιτικής αστάθειας που οδήγησε αργότερα στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος με την επιβολή της εφτάχρονης δικτατορίας στις 21 του Απρίλη 1967. Τα “Ιουλιανά” ξεκίνησαν με την παραίτηση της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιούλη 1965 και συνεχίστηκαν για 70 μέρες με την εναλλαγή τριών δοτών Πρωθυπουργών με τους “αποστάτες” δίπλα τους. Οι κυριότεροι εξ αυτών βουλευτές, που ορκίστηκαν και υπουργοί τότε με τις ευλογίες των Ανακτόρων ήταν ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, ο Σπύρος  Κωστόπουλος, ο Ιωάννης Τούμπας και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Εννιά χρόνια αργότερα στις 20 Ιούλη 1974 άρχισε η τουρκική εισβολή “Αττίλας” στην Κύπρο, αφού είχε προηγηθεί το πραξικόπημα κατά του Εθνάρχου Μακαρίου στην Κύπρο με την υποκίνηση της Χούντας των Αθηνών. Τα αποτελέσματα οικτρά για την Κύπρο και την Ελλάδα. Με την τουρκική εισβολή είχαμε 120.000 εκτοπισμένους Ελληνοκύπριους από τα καταληφθέντα μέρη, 20.000 παρέμειναν εγκλωβισμένοι, 3.000 Ελληνοκύπριοι σκοτώθηκαν με αρκετές εκατοντάδες αγνοουμένων. Στις 24 του ίδιου μήνα 1974 έπεσε η Χούντα και αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Αρκετά χρόνια αργότερα, στις 22 Ιούλη 2018 είχαμε την πιο φονική πυρκαγιά στα ελληνικά χρονικά, στο Μάτι Αττικής με 102 νεκρούς.

Ο φετινός θερμός Ιούλης μας επεφύλαξε μια από τις μεγαλύτερες δυσάρεστες εκπλήξεις και τραγωδίες όχι μόνο  για τον Ελληνοχριστιανισμό  μα και  για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Η Αγιά Σοφιά, η Μεγάλη Εκκλησία του χριστιανισμού, που με την άλωση της Πόλης έγινε ισλαμικό τέμενος και από το 1934 είχε κηρυχτεί  ως μουσείο, στις 24 του μήνα ξανά “τζαμιοποιήθηκε” με απόφαση του ανεκδιήγητου Ερντογάν. Παρά το κύμα των αντιδράσεων από την διεθνή κοινότητα ο απρόβλεπτος Σουλτάνος, έκανε το δικό του , αν και γνωρίζει ότι απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από την Δύση. Ας ευχηθούμε τα μη χειρότερα, γιατί ότι ανακοινώνει ο Τούρκος πρόεδρος το επιχειρεί…όσο παράλογο κι αν είναι…!

Κώστας Μπουμπουρής

Αστυν. Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

  (k.boubouris@yahoo.gr)