‘‘Καλό Παράδεισο’’ Μιχάλη Σταφυλά

2387

Μετά τον θάνατο του Ευρυτάνα λογοτέχνη Μιχάλη Σταφυλά, συντοπίτες, συνάδελφοι και φίλοι του, εξέφρασαν με επιστολές και συλλυπητήρια μηνύματα τη λύπη τους για την απώλειά του. 

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Δήμου Καρπενησίου

‘‘Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μιχάλη Σταφυλά Υπήρξε άνθρωπος με μεγάλη προσφορά  στον κόσμο των γραμμάτων ως συγγραφέας, λογοτέχνης, ποιητής και εκδότης, βραβευμένος και από την Ακαδημία Αθηνών’’.

Συλλυπητήρια επιστολή απέστειλε και ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αχαΐας προς την οικογένεια Σταφυλά

‘‘Με ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Μιχάλη Σταφυλά. Ο εκλιπών υπήρξε χαρισματική φυσιογνωμία, διακεκριμένου λογίου των Ευρυτανικών και Νεοελληνικών Γραμμάτων, πανελλήνιας ακτινοβολίας. Έχει κληροδοτήσει σε όλους μας ολοζώντανα την προσωπική του πορεία ως παρακαταθήκη,  η οποία χαρακτηρίζεται από την υπέρβαση, τον ακούραστο μόχθο, την αρετή και την αγάπη στον τόπο μας και την ιστορία μας. Η Ευρυτανία μας απώλεσε έναν μεγάλο λόγιο.

Εκ μέρους του Συλλόγου Ευρυτάνων Αχαΐας και του Διοικητικού Συμβουλίου επιθυμούμε να εκφράσουμε προς εσάς, τους οικείους του, τα θερμότατα συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μας στη δύσκολη αυτή στιγμή για την οικογένειά σας.

Καλό Παράδεισο στον Μιχάλη Σταφυλά! Είμαστε βέβαιοι πως το έργο του αποτελεί φωτεινό σπόρο που θα γονιμοποιήσει νέες μελέτες επί των πεδίων ενδιαφερόντων και έρευνάς του’’.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων

‘‘Έφυγε από τη ζωή ο Ρουμελιώτης λογοτέχνης, συγγραφέας και εκδότης Μιχάλης Σταφυλάς σε ηλικία 98 ετών. Ένας άνθρωπος που αγαπούσε τη ζωή και αγωνίστηκε για πανανθρώπινες αξίες. Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων τον τίμησε στις 10 Οκτωβίου 2016 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Ο Μιχάλης Σταφυλάς, αν και είχε αποκτήσει πολλές τιμητικές διακρίσεις και είχε βραβευτεί το 2002 από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του, συγκινήθηκε ιδιαίτερα, γιατί αυτή η εκδήλωση ήταν ταυτόχρονα μια γιορτή για την επέτειο των 80 χρόνων από την πρώτη του δημοσίευση. Ήταν δεκαεξάχρονος μαθητής γυμνασίου στο Καρπενήσι όταν έστειλε άρθρο του στην καθημερινή εφημερίδα της Αθήνας «Πατρίς», το οποίο δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδο στις 19 Ιουλίου 1936 και θεωρήθηκε επαναστατικό από τη δικτατορία του Μεταξά.  Από τότε ξεκίνησε και η δημιουργική του πορεία στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Ως την τελευταία του πνοή όχι μόνο έγραφε, αλλά επιμελούνταν σχεδόν μόνος του το περιοδικό «Πνευματική ζωή». Συνοδοιπόρος του πάντα στη ζωή αλλά και στις λογοτεχνικές αναζητήσεις η κ. Θέμις Σταφυλά στην οποία εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας καθώς και στις δύο κόρες, τα εγγόνια και τις δισέγγονές του’’.

Ψήφισμα Πανευρυτανικής Ένωσης αμέσως μετά το θάνατο του Μιχάλη Σταφυλά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανευρυτανικής Ένωσης μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Μιχάλη Σταφυλά, Διευθυντή του περιοδικού μας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ», του «πρύτανη» των ευρυτανικών γραμμάτων, του ακαταπόνητου ερευνητή, μελετητή και σμιλευτή του έντεχνου γραπτού λόγου, και εκλεκτού μέλους της ευρυτανικής οικογένειας, συνεδρίασε εκτάκτως στις 22 Μαϊου 2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00΄ και αποφάσισε ο μ ό φ ω ν α τα εξής:

  •  Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς την οικογένειά του εκλιπόντος.
  • Να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία, που θα γίνει στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Καλλιθέας.
  • Εξουσιοδοτεί για την εκφώνηση επικήδειου λόγου ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής κ. Ηλίας Ντζιώρας.
  • Αντί στεφάνου να διατεθεί χρηματικό ποσό για κοινωνικούς σκοπούς.
  • Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στον Ευρυτανικό και ευρύτερο τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.