ΧΩΡΙΣ Εμβολιαστικά Κέντρα τα Άγραφα

Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ζητά ο Καρδαμπίκης για τον εμβολιασμό των κατοίκων

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί υγειονομιών

Τα παράπονα των ιδιωτών ιατρών

Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021 έφθασαν στην Ευρυτανία τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής κατέφθασαν 120 εμβόλια στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου σε ειδικό φορτηγάκι συνοδεία της αστυνομίας. Οι πρώτοι υγειονομικοί, ιατροί και προσωπικό του νοσοκομείου που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον, οι οποίοι ήταν ενενήντα τέσσερις (94) στον αριθμό εμβολιάστηκαν. Ένας από αυτούς που εμβολιάστηκαν πρώτοι ήταν ο νοσηλευτής Παναγιώτης Αρμάγος, ενώ σε αυτήν την πρώτη φάση του εμβολιασμού θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που εργάζονται και στα Κέντρα Υγείας του νομού μέχρι τη Δευτέρα, ώστε να μην παρέλθει ο χρόνος διατήρησης των εμβολίων. Το θετικό είναι ότι τα κρούσματα στην Ευρυτανία έχουν εδώ και δέκα ημέρες μηδενίσει, ενώ εξιτήριο έλαβε και ο τελευταίος ασθενής που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Παρ’ όλα αυτά οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν, γιατί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ευρυτανία χρεώνονται 4 νέα κρούσματα.

Τι δηλώνει ο Διοικητής του ΓΝ Καρπενησίου Δημήτρης Καρατσίκης

Ύστερα από επικοινωνία μας με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Δημήτριο Καρατσίκη σχετικά με τους εμβολιασμούς ανέφερε τα εξής: «Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η πρώτη δόση των 120 εμβολίων που μας ήρθαν. Από τους αρχικά δηλώσαντες οι 18 μετάνιωσαν και δεν ήθελαν να υποβληθούν σε εμβολιασμό. Υπήρξε όμως εφεδρική λίστα και έτσι βρήκαμε αντικαταστάτες. Παράλληλα αυτή την εβδομάδα θα έρθουν και άλλα 25 εμβόλια, τα οποία όμως σύμφωνα με σχετική απόφαση θα δοθούν σε όσους επιθυμούν  από  τους νεοπροσληφθέντες νοσηλευτές του Νοσοκομείου μας, που ήρθαν για δύο χρόνια με πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του covid-19.  Στη συνέχεια τα υπόλοιπα θα δοθούν σε ιδιώτες γιατρούς, επτά (7) εκ των οποίων επιθυμούν να εμβολιαστούν ή σε άτομο από το προσωπικό του Νοσοκομείου μας, που θα θελήσει να εμβολιαστεί ή σε κάποια άτομα από το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας. Συγκεκριμένα,42 άτομα από το προσωπικού του ΘΧΠ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εμβολιαστούν».

Ο προγραμματισμός των εμβολίων

Να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου άνοιξε και η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι πολίτες, ώστε να εμβολιαστούν. Αρχικά θα εκτιμάται ο αριθμός των ενδιαφερομένων, ώστε να αποστέλλεται και ο ανάλογος αριθμός των εμβολίων, καθ’ ότι η δράση τους διατηρείται για ορισμένες ημέρες σε κατάλληλα ψυγεία.

Όπως ανακοινώνει ο Δήμος Καρπενησίου, οι δημότες άνω των 85 ετών μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους κατά του Covid 19 με τους κάτωθι τρόπους:

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα αρχίσουν να λαμβάνουν στα κινητά τους sms με τα απαραίτητα στοιχεία για τον εμβολιασμό τους ( κωδικό εμβολιασμού, ημέρα, ώρα και τόπο για το ραντεβού).

Με επίσκεψη σε φαρμακείο ή στο ΚΕΠ της περιοχής τους με επίδειξη της ταυτότητάς τους και του ΑΜΚΑ τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας gov.gr έχουν πραγματοποιηθεί 44.086 εμβολιασμοί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021.

Τα παράπονα

Παράπονα εκφράστηκαν από ιδιώτες ιατρούς, όπως ο κ. Αθανάσιος Τσακανίκας σε συνέντευξη που παραχώρηση στο starΚεντρικής Ελλάδος, ο οποίος θεώρησε ως «αστοχία» της Επιτροπής Εμβολιασμού να μην συμπεριλάβει και τους ιδιώτες ιατρούς στους πρώτους εμβολιασμούς. Τόνισε ότι πολλοί ιδιώτες ιατροί συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου, εξετάζοντας οι ίδιοι ασθενείς με κορωνοϊό και παρακολουθώντας τους μέχρι την ανάρρωσή τους.

Ενίσχυση Περιφέρειας με προσωπικό για τον covid-19

Παρά το γεγονός ότι η Ευρυτανία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία φαίνεται να αποτελεί πλέον καθαρό νομό από κρούσματα του κορωνοϊού, η Αντιπεριφέρεια προχώρησε στην πρόσληψη δύο ατόμων που θα έχουν ως αντικείμενο την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Οι προσλήψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ύστερα από διαγωνισμό της Γενικής Πολιτικής Προστασίας για πρόσληψη 192 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας οκτώ (8) μηνών. Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός ανέφερε το εξής στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η ομάδα για την αντιμετώπιση του COVID-19 στην Περιφέρεια μεγάλωσε. Καλωσορίζουμε τα 2 νέα μέλη και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε υποστηρικτικά  στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στον ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στην κοινότητα. Τηρούμε τα μέτρα, μένουμε ασφαλείς.»

Ο εμβολιασμός στα Άγραφα

Χωρίς Εμβολιαστικά Κέντρα είναι ο Δήμος Αγράφων, παρόλο που στην έκτακτη συνάντηση των φορέων με το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Σερέτη στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, πριν από λίγες εβδομάδες, με θέμα την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου, που ανέδειξε με ρεπορτάζ του ο Ευρυτανικός Παλμός, αλλά και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού κατά του covid19, είχε τονιστεί ότι θα υπάρχουν 2 Εμβολιαστικά Κέντρα στο Δήμο Αγράφων.

Τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων και στα Άγραφα ζητά ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών σε πολλές περιοχές της χώρας μας, μεταξύ αυτών και το Καρπενήσι. Όπως αναφέρει ο κ. Καρδαμπίκης σε σχετική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα εμβολιαστικά κέντρα που ανακοινώθηκαν για την Στερεά Ελλάδα αρχικά εντάθηκαν τέσσερα Κέντρα Υγείας και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, αλλά ούτε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας. Ο κ. Καρδαμπίκης ήρθε αμέσως σε επικοινωνία με τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας θεσσαλίας- Στερεάς κ. Φώτη Σερέτη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει το αυτονόητο και θα οριστεί  εμβολιαστικό κέντρο στο Δήμο Αγράφων. Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Αγράφων, ο γηραιότερος Δήμος της Ευρώπης διαθέτει δυσπρόσιτα χωριά, ως αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η μεταφορά των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στο Καρπενήσι προκειμένου να εμβολιαστούν.

Με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να γίνεται ο εμβολιασμός στα Άγραφα

Επιστολή προς τον ΕΟΔΥ απέστειλε την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, ζητώντας κινητές μονάδες εμβολιασμών για τους δημότες του Δήμου Αγράφων.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Δήμος Αγράφων είναι από τους γηραιότερους πληθυσμιακά δήμους της χώρας. Πρόκειται για ένα Δήμο εξαιρετικά δυσπρόσιτο, απομονωμένο από τα αστικά κέντρα, με κακοτράχαλους δρόμους και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον περισσότερο καιρό στην περιοχή δυσχεραίνουν επιπροσθέτως την κατάσταση.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ένας ασθενής για να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο (Καρπενησίου) και να επιστρέψει αγγίζει τις τέσσερεις ώρες ή και περισσότερο!

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως, ότι η χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ζει σε μια νέα πραγματικότητα. Γνωρίζουμε ότι το σύστημα Υγείας είναι ήδη επιβαρυμένο και προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να ανταπεξέλθει σε όσα καθημερινά προκύπτουν.

Με αφορμή τους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν ήδη και στη χώρα μας, θα θέλαμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο κινητών μονάδων εμβολιασμών. Θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για τους δημότες μας- που στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία με προβλήματα υγείας- να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο χωρίς να χρειάζεται να διανύσουν πολύωρες και χιλιομετρικά μεγάλες αποστάσεις.

Ελπίζουμε στην ευαισθησία σας και σας ευχαριστούμε για τον αγώνα που δίνετε για να είμαστε όλοι ασφαλείς.»

Ο κ. Παναγιώτης Αρμάγος, πρώτος υγειονομικός που εμβολιάστηκε στο Καρπενήσι, στον Ευρυτανικό Παλμό:

Μια υπέροχη μέρα ξημέρωσε και για την Ευρυτανία, καθώς αχτίδες ηλίου φαίνεται να διαπέρασαν τα μαύρα σύννεφα που είχαν πλακώσει την ψυχή και τις σκέψεις μας. Ήταν οι αχτίδες της ελπίδας για ένα νέο ξεκίνημα με τους πρώτους εμβολιασμούς που άρχισαν στο ΓΝ Καρπενησίου. Είναι μόνο η αρχή για να πάρουμε πίσω όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα και τα χάσαμε. Αισθάνθηκα πραγματικά πιο αισιόδοξος μετά από καιρό. Η κούραση και η απογοήτευση για τους ανθρώπους που χάθηκαν έγινε ελπίδα και βεβαιότητα ότι τελικά μπορούμε όλοι μαζί με πίστη και πειθαρχία να βγαίνουμε νικητές και σιγά σιγά να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα εκτιμώντας τα απλά και όμορφα πράγματα στη ζωής μας. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα και που μπορούν να χαθούν έτσι ξαφνικά κι αναπάντεχα. Χωρίς καμία επιφύλαξη, με εμπιστοσύνη στην επιστήμη και πίστη στο Θεό δέχτηκα να εμβολιαστώ πρώτος για να συμβάλλω έτσι στην εξάλειψη κάθε αμφιβολίας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Λίγες μέρες μετά και νιώθω θαυμάσια!