Συνολικός προϋπολογισμός 40.000 ευρώ

Αίτημα ένταξης σχετικά με την Πρόσκληση και της 1ης τροποποίησης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των Δήμων» με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» συνολικού προϋπολογισμού 40.000 € κατέθεσε ο Δήμος Αγράφων, ενώ παράλληλα απέστειλε βεβαίωση προς το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την εξασφάλιση των απαιτούμενων προδιαγραφών για τη δημιουργία του. Η Οικονομική Επιτροπή αποδέχεται τους όρους της Πρόσκλησης και εγκρίνει τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα µε την κατάθεση πρότασης µε τίτλο «Εξοπλισμός Περίθαλψης και Υπηρεσία Στειρώσεων Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς στο Δήμο Αγράφων» συνολικού προϋπολογισμού 28.040,52€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Αναλυτικότερα, η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και τον εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης. Βασικοί στόχοι είναι η δημιουργία και η βελτίωση των εν λόγω υποδομών με σκοπό την αδειοδότησή τους και τη νόμιμη λειτουργία τους καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την προστασία αυτών σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Ο Δήμος Αγράφων, προκειμένου να επιταχύνει άμεσα την ανάπτυξη υποδομών περισυλλογής και φροντίδας αδέσποτων ζώων, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της ανωτέρω πρόσκλησης του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», ώστε να προμηθευτεί το σχετικό εξοπλισμό. Στο πλαίσιο της ανωτέρω πρότασης μπορεί να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για την προμήθεια οχήματος περισυλλογής και μεταφοράς αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου, την προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης περίθαλψης και φροντίδας αδέσποτων ζώων και την υπηρεσία στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Με την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων θα αντιμετωπιστούν κρούσματα επιθέσεων σε ανθρώπους και τυχόν μετάδοσης νοσημάτων, καθώς επίσης θα αποφευχθούν περιστατικά θανάτωσης ζώων από ασυνείδητους.

Τι περιλαμβάνει ο εξοπλισμός

Ο εν λόγω εξοπλισμός περιλαμβάνει την προμήθεια κατάλληλων αναγνωστών σήμανσης ζώων συντροφιάς καθώς και την προμήθεια λοιπού πάγιου εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για τη συμμόρφωση των Δήμων με τις υποχρεώσεις τους. Επίσης προβλέπεται η προμήθεια ειδών για την περισυλλογή και φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς κατά την μεταφορά  και παραμονή τους στο καταφύγιο. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Αγράφων πρόκειται να προβεί στην προμήθεια κλουβιών μεταφοράς σκυλιών και γατών (αναδιπλούμενα και μη), περιλαίμια, στηθόλουρα φίμωτρα και λοιπό εξοπλισμό για την περισυλλογή των αδέσποτων, ταΐστρες και ποτίστρες για το καταφύγιο καθώς και ιατρικό εξοπλισμό για την παροχή πρώτων βοηθειών (λαβίδες, νυστέρια, κουτί εργαλείων κτλ). Σχετικά με την υπηρεσία στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς καλύπτεται κάθε είδους δαπάνη που αφορά στη στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ειδικότερα, χρηματοδοτείται η χειρουργική επέμβαση από ιδιώτη κτηνίατρο, καθώς και τα φάρμακα τα οποία θα χορηγηθούν στο αδέσποτο ζώο κατά τη νοσηλεία του (αντιβίωση, παυσίπονα κτλ). Κύριοι στόχοι της συγκεκριμένης Πράξης είναι: Περισυλλογή αδέσποτων ζώων. Περίθαλψη αδέσποτων ζώων. Δημιουργία μητρώου αδέσποτων ζώων στο Δήμο. Δυνατότητα ανεύρεσης οικογενειών υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. Πρόληψη ατυχημάτων από αδέσποτα ζώα και άμεση επικοινωνία εθελοντών και υπαλλήλων του Δήμου και πολιτών για ζητήματα που αφορούν τα αδέσποτα στο Δήμο.

Σκοπιμότητα και αναγκαιότητα

Οι στειρώσεις αποτελούν κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα για τη διαχείριση και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και αποτελούν υποχρέωση των Δήμων σύμφωνα με το νόμο ν. 4830/2021. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο οι δήμοι να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα τακτικής παρακολούθησης, εξέτασης και στείρωσης με βάση ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης ώστε να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η επιτυχία και η μακροβιότητα του έργου. Η μείωση του αριθμού των ζώων που ζουν στο δρόμο είναι άμεση προτεραιότητα για τον Δήμο. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν παράλληλα να περιοριστούν και να ελεγχθούν φαινόμενα όπως οι ασθένειες, τα τροχαία ατυχήματα, η κακοποίηση, τα επιθετικά ζώα κ.α. βελτιστοποιώντας έτσι τόσο την ποιότητα ζωής των ζώων όσο και των δημοτών. Υλοποιώντας με συνέπεια το έργο αυτό και σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αναδοχής / υιοθεσίας είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο ελάχιστος ο αριθμός αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Καθώς ο Δήμος Αγράφων δε διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό-εξοπλισμό, για την υλοποίηση του έργου κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με ιδιώτη κτηνίατρο ο οποίος θα διαθέσει τον εξοπλισμό και θα παρέχει τις υπηρεσίες του, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι προβλεπόμενες στειρώσεις και να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Για όλα τα αδέσποτα ζώα στα οποία θα παρασχεθούν κτηνιατρικές υπηρεσίες, θα δημιουργείται ατομική καρτέλα στην οποία θα περιλαμβάνεται:  • Φωτογραφία του αδέσποτου ζώου  • Περιγραφικά στοιχεία [το είδος, το φύλλο, τη φυλή, το μέγεθος, την ημερομηνία περισυλλογής, την τοποθεσία περισυλλογής και το είδος των εμβολιασμών, την ημερομηνία αποπαρασίτωσης, την ημερομηνία στείρωσης, το όνομα του κτηνιάτρου που πραγματοποίησε την στείρωση, τον προορισμό του ζώου]• Αυτοκόλλητη σήμανση των αντιλυσσικών εμβολίων • Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης.