Σοκαριστικά είναι τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την δράση των κατηγορούμενων σε Γηροκομείο της Κρήτης, όπου εδώ και 12 χρόνια, όπως φαίνεται, δεν δίσταζε να οδηγεί στο θάνατο ηλικιωμένουςπου ήταν σε μονάδα φροντίδας με σκοπό τα μέλη της να τους αρπάζουν τα χρήματά τους. Παράλληλα τα όσα αποκαλύπτονται για τα βασανιστήρια που βίωναν οι ηλικιωμένοι συγκλονίζουν. Μετά από εντολή του εισαγγελέα, οι αρχές ασφαλείας στην Κρήτη άρχισαν προκαταρκτική έρευνα και συνολικά 37 άτομα που εργάζονταν στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων θα έρθουν αντιμέτωπα με την Δικαιοσύνη, ενώ επτά άτομα συνελήφθησαν.

Με αφορμή την τραγική αυτή υπόθεση ο Ευρυτανικός Παλμός επικοινώνησε με τον Διοικητή του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, Λάππα Κ. Κλεομένη, ο οποίος τοποθετήθηκε επί του θέματος. Αναφέρει ο κ. Λάππας:

«Στο Θεραπευτήριο δεν περιμέναμε κάποιο γεγονός για να αναλάβουμε δράση προκειμένου να προστατέψουμε όχι μόνο τους περιθαλπόμενους αλλά και τους εργαζόμενους από κακοποιητικές συμπεριφορές. Πριν ενάμιση χρόνο περίπου αναλάβαμε πρωτοβουλία ως Διοίκηση, κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε εν τη γενέσει τους προβλήματα που σχετίζονται με διάφορες μορφές βίας ή κακοποίησης μεταξύ εργαζομένων ή μεταξύ εργαζομένων και περιθαλπομένων όπως: παραμέληση (Παθητική βία), μικροβιαιότητα, εκφοβιστική συμπεριφορά, ακόμα και μορφές ανεπιθύμητης ψυχολογικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικής φύσης.

Κατά την άποψή μου, η απασχόληση στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δεν πρέπει να θεωρείται επάγγελμα αλλά λειτούργημα. Όποιος δεν το αποδέχεται αυτό, δεν θα καταφέρει να είναι ευτυχισμένος ως εργαζόμενος σε μία δομή Κοινωνικής Πρόνοιας.

Τέλος επιτρέψτε μου να αναφέρω πως τα παραπάνω δεν αποτελούν για εμάς στόχο αλλά «κόκκινη γραμμή». Κύριος στόχος μας είναι η συνεχής παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς του περιθαλπόμενους και η βελτίωση της κατάστασης της υγείας τους σε ποσοστά από 15-20 % όπου αυτό καθίσταται δυνατό. Αδιάψευστος μάρτυρας της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται, τα αρχεία που τηρούνται και οι μαρτυρίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των συγγενών των περιθαλπομένων με τους οποίους υπάρχει άριστη συνεργασία και τακτική επικοινωνία».