Τα αδέσποτα για μια ακόμη φορά βρίσκονται στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά οι αδέσποτες γάτες που πολλαπλασιάζονται με πολύ γρήγορο ρυθμό με αποτέλεσμα να προκαλούν προβλήματα σε πολλά χωριά του δήμου Καρπενησίου.

Σε ερώτηση του Ευρυτανικού Παλμού ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του Δήμου Καρπενησίου σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα  αλλά και τι γίνεται σε περιπτώσεις κατοίκων του νομού που δεν δύνανται να παρέχουν περίθαλψη σε αδέσποτα που βρίσκονται στις αυλές τους (περίπτωση κατοίκου Ανιάδας με είκοσι γάτες), ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Σβερώνης απάντησε:

“Ο δήμος κανονικά είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή και την ιατρική περίθαλψή των αδέσποτων ζώων και έπειτα τα “επιστρέφει” στο φυσικό τους περιβάλλον. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στον Δήμο Καρπενησίου να το κάνει αυτό, ο τελευταίος φροντίζει με εξωτερικό συνεργάτη να γίνει μία σύμβαση, μέσω της οποίας εκείνος αναλαμβάνει να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, ο Δήμος, σε κάποιες περιπτώσεις, προσφέρει υπηρεσίες σε κάποιες οικογένειες, περιορισμένες βέβαια, εκεί που υπάρχει ανάγκη, για να συντηρούνται τα αδέσποτα.

Σε σχέση με τη συγκεκριμένη περίπτωση στην Ανιάδα, ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη, δηλαδή να προβεί στη στείρωση ενός συγκεκριμένου αριθμού ζώων, αλλά μόλις εκείνα στειρωθούν, εμβολιαστούν και αποκτήσουν την ειδική σήμανση, θα περάσουν στην ιδιοκτησία του και ο ίδιος θα είναι υπεύθυνος και υπόλογος για οτιδήποτε συμβεί. Ο ίδιος μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας.”