Όλα όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην οποία παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης. Πολλά και σημαντικά ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους συμβούλους με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου να τονίζει την ανάγκη να καταβληθεί στους Δήμους μέχρι τα μέσα Αυγούστου η δεύτερη δόση της έκτακτης χρηματοδότησης για την των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Τα απορρίμματα και οι νέες συμβάσεις

Αρνητική ήταν η στάση, τόσο του προέδρου της ΚΕΔΕ, όσο και των μελών του Δ.Σ. για τις θέσεις μελών της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας,  που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, ως προς την αρμοδιότητα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και τον ρόλο των Περιφερειών στη δημιουργία και λειτουργία Διαβαθμικών Συνδέσμων. Επισημάνθηκε ότι ο Β’ βαθμός δεν έχει ρόλο στη διαχείριση απορριμμάτων, κάτι που αποτελεί διαχρονικά αρμοδιότητα των Δήμων. Επίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι έχει και ρόλο και λόγο, τόσο στη διαμόρφωση του εθνικού και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων, όσο και στην κατασκευή και λειτουργία των νέων μονάδων επεξεργασίας σε όλη τη χώρα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αποδίδει αποτελέσματα. Όσον αφορά τις νέες συμβάσεις προσωπικού, μετά από επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ  ΚΕΔΕ και Υπουργείου Εσωτερικών, εκδόθηκε εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία,  μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου όπου λήγει το εξάμηνο των εκτάκτων μέτρων λόγω κορωνοϊού, οι Δήμοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε νέες συμβάσεις για έκτακτο προσωπικό διάρκειας έως 4 μηνών. Όσοι Δήμοι εξακολουθούν να  έχουν αυξημένες ανάγκες, μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν το ίδιο προσωπικό, προχωρώντας στη σύναψη νέων συμβάσεων.

Η αναστολή πληρωμών τοκοχρεωλυσίων

Θετική ήταν η πρόθεση του Υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο αλλά και του προέδρου του Ταμείου κ. Δ. Σταμάτη, για την επέκταση που είχε ζητήσει η ΚΕΔΕ της τρίμηνης αναστολής πληρωμής των τοκοχρεολυσίων των Δήμων στο ΤΠΔ, για άλλους τρεις μήνες, καθώς και την αναπροσαρμογή των επιτοκίων δανεισμού των παλιών δανείων σύμφωνα με τα νέα, μειωμένα επιτόκια της αγοράς, όπως επίσης και την αποπληρωμή των δόσεων για τους 3+3 μήνες της αναστολής, στο τέλος του δανείου. Ακόμη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θεώρησε σημαντικό να αποσαφηνίσει ότι τα 200 εκ. με τα οποία θα καλυφθούν ληξιπρόθεσμες οφειλών των Δήμων, δεν προέρχονται από τους ΚΑΠ αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στη ΔΕΘ το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ Τέλος, αποφασίστηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη να γίνει το επόμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και των εγκαινίων του περιπτέρου της εκεί. Λίγες εβδομάδες μετά, και συγκεκριμένα στο διάστημα 1 – 3 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, θα διεξαχθεί το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, παράλληλα με την έκθεση τεχνολογίας  Beyond. Το συνέδριο θα γίνει στο Βελλίδειο, όπου με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τον κορωνοϊό, μπορούν να φιλοξενηθούν 800 Δήμαρχοι και Σύνεδροι, ενώ στους άλλους χώρους της ΔΕΘ θα γίνουν οι παράλληλες εκδηλώσεις. Το συνέδριο θα είναι διαδραστικό μέσω ειδικής πλατφόρμας ερωτήσεων/απαντήσεων και προώθησης θεμάτων για διάλογο, ενώ θα γίνει προσπάθεια να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση χαρτιού και πλαστικού