ΚΕΔΕ & ΕΝΠΕ να στηρίξουν έμπρακτα τον ορεινό Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας!

2296

Γράφει ο: Δημήτρης Παπακώστας

Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας 1999-2019.

(Δήμαρχος Αχελωου 1999-2006)

Αποκλείστηκαν χωριά του ορεινού Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας Στερεάς Ελλάδας μετά από κατολίσθηση στον επαρχιακό χωματόδρομο Καρπενησίου- Τριδενδρο/ Βραγγιανά (προσοχή: Ευρυτανίας ,όχι τα Βραγκιανα Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας)& Τροβάτο.

Ο ορεινός Δήμος Αγράφων Ευρυτανίας είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, που το κεντρικό επαρχιακό του οδικό δίκτυο, δηλ ευθύνης της κυβέρνησης kai της εκεί Περιφέρειας, δεν έχει ασφαλτοτάπητα και παραμένει με χωματόδρομους των αρχών του 20ου αιώνα. Δεν τιμά κανέναν Αυτοδιοικητικό, πολιτικό, διαχρονικά τους κυβερνώντες, η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση.

Παρήλθαν πέντε (5) Ευρωπαϊκά πακέτα, από το 1985, πάνω από οκτώ (8) κυβερνήσεις, δέκα (10) Νομάρχες ή Περιφερειάρχες και άλλοι τόσοι Δήμαρχοι και ακόμα δεκάδες χιλιόμετρα κεντρικού οδικού δικτύου ,παραμένουν λασπόδρομοι.

Επειδή ως γείτονες και οι Θεσσαλοί Αγραφιώτες, έχουμε βιώσει όμοια προβλήματα και βάσανα, τις δεκαετίες 1970-2000,όταν η Ορεινή Αργιθέα – η καρδιά των Αγράφων- των 20 Κοινοτήτων είχε 90% χωματόδρομους, σε κεντρικό Νομαρχιακό οδικό δίκτυο και σε Δημοτικό. Επειδή με σκληρούς αγώνες ,με επικοινωνιακές καμπάνιες την εποχή της  δημιουργικής Καποδιστριακής  Αυτοδιοίκησης (1999-2010),με το τότε σύνθημα: ” Δήμος Αχελώου- ο μοναδικός στην Ευρώπη χωρίς …. εκατοστό ασφάλτου”, πετύχαμε με Ενότητα και μαχητικότητα ,να αποκτήσει ολόκληρη η περιοχή Αχελώου και ο Δήμος Αργιθέας Καρδίτσας σε ποσοστό 90% ασφαλτοστρωμένους κεντρικούς δρόμους και δημοτικούς (βελτίωση θεαματική, πρωτόγνωρη) και να παλεύουμε σήμερα για τις ” ουρές”, για λίγα χιλιόμετρα, που είναι λίαν σημαντικά καθότι συνδέσουν Καρδίτσα και Θεσσαλία με Ευρυτανία -Αιτωλοακαρνανία- Τρίκαλα- Άρτα.

Με αγαστή συνεργασία με Υπουργείο Υποδομών δημοπρατήθηκε και υπογράφηκε σύμβαση εγκατάστασης του ανάδοχου Χρ.Κατσιαβά στο τμήμα” Διασταύρωση Σπηλιάς-Λίμνη Στεφανιάδας”

Αναμένουμε δημοπράτηση επόμενου τμήματος έως Αετοχώρι- Β. Μάραθο(15 Χλμ)*

-Βλέποντας τον οδικό αποκλεισμό έξι χωριών της ορεινής Ευρυτανίας ,θυμηθήκαμε τα δικά μας πέτρινα χρόνια :

1.Αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε πλήρη συμπαράσταση και συμπάθεια στους αδελφούς Αγραφιώτες

2.Καλούμε την κυβέρνηση, την περιφερειακή αρχή Στερεάς, την ΕΝΠΕ/ ΚΕΔΕ να στηρίξουν έμπρακτα και ΕΔΩ και ΤΩΡΑ τα ορεινά Αγραφιώτικα χωριά με άμεση χρηματοδότηση , δημοπράτηση, εκτέλεση έργων Ασφάλτου, κατ’ εξαίρεση και με κατεπείγουσα διαδικασία.

3.Οι χρόνιες ολιγωρίες προσβάλλουν βασικά δικαιώματα και παραβιάζουν Ευρωπαϊκές Συνθήκες, που ορίζουν ρητά για υποχρέωση των Κυβερνώντων και των οργάνων της ΕΕ για στήριξη ορεινών προβληματικών περιοχών, για κοινωνική και εδαφική συνοχή σε όλη την Επικράτεια κάθε χώρας- μέλους.

Με λιγότερα από 0, 5% των κρατικών φόρων ,που εισπράττει ετήσια η Κυβέρνηση, οι  κεντρικοί δρόμοι  στα Άγραφα Ευρυτανίας θα έπαυαν να είναι λασπόδρομοι/χωματόδρομοι.

4.Ώρα για σύγχρονους ασφαλείς δρόμους  σε όλη την Ευρωπαϊκή Ελλάδα!Ζητείται…. ευαισθησία και δίκαιη κατανομή εθνικών & ευρωπαϊκών πόρων! Το 2019 παντού ασφαλτοστρωμένοι κεντρικοί δρόμοι.