Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ Ευρυτανίας, τοποθετείται για τις τιμές στην ενέργεια αλλά και για την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Ευρυτανίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Ακριβώς πριν ένα χρόνο, 1 Αυγούστου 2021, ένα μεγάλο συλλαλητήριο φορέων, σωματείων, επιτροπών αγώνα και εκατοντάδων λαού τράνταζε το Καρπενήσι. Ήταν η κορύφωση και το επιστέγασμα των αγώνων των κατοίκων αυτού του τόπου ενάντια στην λεηλασία των βουνών μας προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων της ενέργειας.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε, βάθυνε η ενεργειακή φτώχια και πολλαπλασιάστηκε η τιμή του ρεύματος και των καυσίμων λόγω της παραπέρα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Στο όνομα της “πράσινης μετάβασης” περάσαμε στην απολιγνιτοποίηση, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στο χρηματιστήριο ενέργειας και στην  “ρήτρα αναπροσαρμογής”. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ήρθε να επιδεινώσει το πρόβλημα, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση, κάτω από το βάρος των λαϊκών αντιδράσεων προχωράει σε ελιγμούς χωρίς όμως να ξεφεύγει καθόλου από την πολιτική πριμοδότησης των κερδών των μονοπωλίων: 

-αναστέλλει δήθεν την ρήτρα αναπροσαρμογής, ενσωματώνοντας τις αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας, χρηματοδοτώντας (μόνο για τον Αύγουστο) με πάνω από ένα δις τους παρόχους. Ένα δις, μόνο για ένα μήνα, από τον προϋπολογισμό, την ώρα που επιμένει ότι η μείωση -έστω- του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα τινάξει στον αέρα τα δημόσια οικονομικά, Φαίνεται ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν πρόβλημα μόνο όταν είναι να στηριχτεί ο λαός. Όταν είναι να πριμοδοτηθούν τα αρπακτικά δεν υπάρχει πρόβλημα…

-μετά τα …600άρια που αποδείχτηκαν …20άρια, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι με επιδόματα θωρακίζει δήθεν το λαϊκό εισόδημα, την ώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με 12% και εξανεμίζει τα διάφορα «pass» μέσα σε λίγες μέρες;. Την ίδια στιγμή, ακόμα  …αναζητούνται τα κέρδη των παρόχων ενέργειας για να …φορολογηθούν.

Σε αντίστοιχους ελιγμούς προχωράνε και στην περιοχή μας:

-ματαιώθηκε από ό,τι φαίνεται οριστικά το σχέδιο για φωτοβολταϊκά στους βοσκότοπους της Βαλαώρας, αλλά ταυτόχρονα προχωράει το σχέδιο για πλωτά φωτοβολταϊκά στην Λίμνη Κρεμαστών

-αναστέλλονται κάποιες επενδύσεις στα Άγραφα (εξ ου και τους πήρε ο πόνος για τα δήθεν «απάτητα’ βουνά), αλλά ταυτόχρονα προχωράνε οι Ανεμογεννητριες στο Τύμπανο (των Αγράφων), με καταστολή και συλλήψεις αγωνιστών.

-Ναι μεν δεν προχώρησαν φέτος τα έργα της ΤΕΡΝΑ στη Σαράνταινα, αλλά κατατίθεται νέος φάκελος για δεκάδες ανεμογεννήτριες στην ίδια περιοχή.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αγρότες, νέοι και νέες,

Όπου αναπτύσσονται λαϊκοί αγώνες έχουν αποτελέσματα. Οι παραπάνω ελιγμοί της κυβέρνησης το αποδεικνύουν.

Ακόμα περισσότερο το αποδεικνύουν οι αγώνες των εργατών της COSCO και της E-food που απέσπασαν συλλογικές συμβάσεις, οι αγώνες των οικοδόμων που κατάφεραν αυξήσεις, ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ που παλεύουν να κρατηθούν στην δουλειά και τα σπίτια τους εδώ και 30 μήνες.

Όμως, οι αγώνες πρέπει να γενικευθούν, να μαζικοποιηθούν να αποκτήσουν υψηλότερο βαθμό οργάνωσης και ανώτερα χαρακτηριστικά, όπως αντοχή και κυρίως στόχευση του πραγματικού αιτίου που είναι το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης που λεηλατεί τον κοινωνικό πλούτο και γεννά την φτώχεια και τον πόλεμο.

Τέρμα οι αυταπάτες ότι ψηφίζοντας τον ένα ή τον άλλο μονομάχο του δικομματισμού, ή τα συμπληρώματά τους υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί η ζωή της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της.

Τέρμα οι αυταπάτες ότι οι “τοπικοί παράγοντες” θα “μεσολαβήσουν” για το καλό του λαού και του τόπου. Τόσα χρόνια ήταν και παραμένουν συνεπείς εκφραστές της εφαρμοζόμενης πολιτικής, όποια κυβέρνηση κι αν πέρασε. Αλληλοσυγχαίρονται, αλληλοβραβεύονται και χαριετίζονται με  διαφόρους μεγαλοσχήμονες, από ΓΓ υπουργείων μέχρι τον πρέσβη των ΗΠΑ, που τόσο μας λατρεύει… «Ο μήνας έχει εννιά» γι’ αυτούς , την ώρα που ο λαός υποφέρει, καίγεται το καλοκαίρι, κρυώνει τον χειμώνα, δεν βρίσκει νοσοκομείο για να γιατρευτεί…

Τέρμα οι αυταπάτες. Να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης όλου του λαϊκού κινήματος οι προτάσεις του ΚΚΕ:

— Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – όπως ο λιγνίτης – κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων

— Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

— Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

— Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

— Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG.

— Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος.

— Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της αλληλεγγύης. Για να μη βρεθεί κανένα λαϊκό σπίτι στο σκοτάδι, να υψωθεί τείχος προστασίας των οικογενειών που το επόμενο διάστημα δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες χρεώσεις.

«Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής»: Κάνοντας πράξη ξανά το σύνθημα αυτό, μπορούν οι εργαζόμενοι να πάρουν κουράγιο, να μπουν πιο μαχητικά στην πάλη, να δυναμώσει η συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού».