Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία με τις απολύσεις 10 εργαζομένων

Ερημώνει το κέντρο

Μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει, τα τελευταία 24ωρα, η είδηση ότι το κατάστημα της γνωστής αλυσίδας MY MARKET στο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου θα μπει σε αναστολή εργασίας στα τέλη Μαΐου, με τις αντιδράσεις να είναι τεράστιες στην τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, η περιφερειακή διοίκηση των My Market, πριν από τρεις ημέρες κάλεσε τους εργαζομένους της και τους ανακοίνωσε ότι το παλαιότερο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην οδό Αθανασίου Καρπενησιώτη, δηλαδή στην καρδιά της πόλης του Καρπενησίου, θα αναστείλει τη λειτουργία του στα τέλη του μήνα που διανύουμε. Για το λόγο αυτό προέβη σε απολύσεις 11 εργαζομένων.

Σοκ για τις 11 απολύσεις

Το νέο αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην τοπική κοινωνία που βλέπει 11 εργαζομένους να βρίσκονται ξαφνικά χωρίς δουλειά και τις οικογένειές τους χωρίς εισόδημα, μάλιστα σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει ήδη ‘χτυπήσει’ όλα τα νοικοκυριά.

Το γεγονός όμως που έχει θορυβήσει περισσότερο τους εργαζομένους στο συγκεκριμένο Όμιλο, είναι ότι οι απολύσεις δεν αφορούσαν μόνο τους εργαζομένους στο κατάστημα που κλείνει αλλά και στο κατάστημα που λειτουργεί στην είσοδο της πόλης. Σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζομένους απολύθηκαν άτομα με προϋπηρεσία πάνω από 25 χρόνια, ενώ νεότεροι διατήρησαν τη θέση τους, χωρίς να τους διευκρινίσει η διοίκηση τα κριτήρια με τα οποία αξιολόγησαν τους υπαλλήλους, ώστε να αποφασίσουν ποιοι θα μείνουν και ποιοι όχι.

Ερημώνει το κέντρο

Το κλείσιμο του συγκεκριμένου καταστήματος που είναι εδώ και δεκαετίες λίγα μέτρα κάτω από την κεντρική πλατεία Καρπενησίου, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την απόλυτη ερήμωση του κέντρου της πόλης, που συχνά θυμίζει πόλη – φάντασμα, τώρα πια. Είναι ορατός ο κίνδυνος σιγά σιγά να κλείσουν και τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικού εμπορίου στο συγκεκριμένο δρόμο, τα οποία εδώ και καιρό φυτοζωούν και η Αθ. Καρπενησιώτη να ακολουθήσει την ερήμωση που πραγματοποιήθηκε στη Ζηνοπούλου τα τελευταία χρόνια.

Οι ευθύνες

Ανάστατοι οι Καρπενησιώτες για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη αναζητούν τις ευθύνες για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Τα αναπάντητα ερωτήματα πολλά. Γιατί η ίδια η επιχείρηση δεν προχώρησε σε καλύτερη διαχείριση εδώ και χρόνια ώστε να μειώσει τα κόστη του συγκεκριμένου καταστήματος; Γιατί δεν σταμάτησε τη λειτουργία τμήματος μαναβικής και κρεοπωλείου και να μειώσει τα κόστη, αφού σε λίγα μόλις μέτρα από το κατάστημα στην Αθ. Καρπενησιώτη λειτουργούν πολλά κρεοπωλεία και μανάβικα της πόλης; Γιατί δεν παρεμβαίνουν οι αρχές του τόπου που τόσο πολύ διαφημίζουν το Καρπενήσι σαν ‘τόπο ζωής’ και να κάνουν κάποιου είδους συμφωνία με την επιχείρηση; Γιατί δεν πίεσαν να μένει το κατάστημα ανοιχτό και Κυριακές και αργίες ώστε να εξυπηρετεί τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη κυρίως σε τριήμερα, Σαββατοκύριακα και αργίες;

Οι αντιδράσεις

Τεράστιο είναι το κύμα των αντιδράσεων τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα τόσο από τους ίδιους τους απολυμένους του σούπερ μάρκετ, από πολίτες που δεν θέλουν να βλέπουν άλλο ένα κατάστημα να κλείνει και από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Ευρυτανίας, το ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας και την Κομματική Ομάδα Ευρυτανίας του ΚΚΕ. Μέχρι στιγμής καμία αντίδραση δεν υπήρξε από το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή Καρπενησίου, από το Δημοτικό Συμβούλιο και την μείζονα αντιπολίτευση, από τον Αντιπεριφερειάρχη και το Βουλευτή του νομού.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ευρυτανίας καταγγέλλει

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Ευρυτανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «καταγγέλλει την απόφαση της εταιρείας ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, για απόλυση περισσότερων από 10 συναδέλφων από το υποκατάστημα της με διακριτικό τίτλο ‘’My Market’’ που εδρεύει στο Καρπενήσι. Η συγκεκριμένη εταιρεία όπως ενημερωθήκαμε από μέλη μας, τους ανακοίνωσε σήμερα ‘’προφορικά’’ για την πρόθεση της να κλείσει το συγκεκριμένο κατάστημα, να απολύσει τους εν λόγω συναδέλφους, καθώς και για τη μεταφορά του εναπομένοντος προσωπικού στο άλλο υποκατάστημα της πόλης, το πολύ μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Η εταιρεία ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, οδηγεί στην ανεργία:  Συναδέλφους που στη πλειοψηφία τους εργάζονται για αρκετά έτη,· εξυπηρετώντας τα συμφέροντα αυτής,  Συναδέλφους που παρέμειναν στον τόπο τους παρά τις καθημερινές· δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, είτε σε προσωπικό είτε σε οικογενειακό επίπεδο. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Ευρυτανίας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στους εν λόγω συναδέλφους για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους».

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευρυτανίας αναφέρει για το κλείσιμο του καταστήματος:

«Πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά μέσα ότι κλείνει το μοναδικό στο κέντρο της πόλης κατάστημα τροφίμων (supermarket).

Στους καιρούς του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, της πλήρους ασυδοσίας, του περιορισμού των δικαιωμάτων και της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών όλα είναι δυνατά.

Οι συνέπειες του κλεισίματος είναι πολλές και σημαντικές.

Πρώτο από όλα και σημαντικότερο, οι εργαζόμενοί του που θα μείνουν άνεργοι σε μια  δύσκολη εποχή σε ένα περιβάλλον με τεράστια ποσοστά ανεργίας, υποαπασχόλησης και ετεροαπασχόλησης σε ολόκληρο το νομό που φθίνει συνεχώς.

Σημαντικές συνέπειες  στην αγορά του κέντρου της πόλης με συνεχή υποβάθμισή της. Η νέα αναδιάρθρωσή της θα σημάνει μείωση επισκεψιμότητας της κεντρικής αγοράς και μακροπρόθεσμα την πλήρη αποδιάρθρωσή της.

Αυτό βέβαια είναι συνέχεια της πληθυσμιακής αποψίλωσης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, εξ αιτίας της αναποτελεσματικότητας της πολιτικής που εφάρμοσαν οι τοπικοί παράγοντες. Μιας πολιτικής χωρίς όραμα και ανάπτυξη.

Μείωση λοιπόν του πληθυσμού σε συνδυασμό με την φτώχεια και την ακρίβεια που πλήττει την ελληνική κοινωνία, κυρίως λόγω κυβερνητικών επιλογών, επέφερε και μείωση της κατανάλωσης.

Παράλληλα οι κάτοικοι της πόλης είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται ανά πάσα στιγμή για τις προμήθειές τους, supermarket  έξω από τον κύριο ιστό της πόλης με αναγκαστική χρήση αυτοκινήτου που στις δύσκολες εποχές μας σημαίνει επί πλέον κόστος.

Εκφάζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και θα στηρίξουμε  κάθε ενέργεια που διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Απευθυνόμαστε προς όλους τους φορείς και θεσμικούς  παράγοντες του νομού να αναλάβουν άμεση δράση στην κατεύθυνση της διασφάλισης δικαιωμάτων & θέσεων εργασίας  αλλά και των επιπτώσεων στην τοπική αγορά του όλου εγχειρήματος».

Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ δηλώνει τη συμπαράστασή της στους απολυμένους και αναφέρει:

«Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του My Market στην οδό Καρπενησιώτη

Όχι στο κλείσιμο-όχι στις απολύσεις

Όπως έγινε ευρέως γνωστό, η εργοδοσία του ομίλου My Market ανακοίνωσε στους εργαζόμενους το κλείσιμο του καταστήματος στην οδό Αθανασίου Καρπενησιώτη, ενώ έχουν ήδη κοινοποιηθεί απολύσεις σε πάνω από δέκα εργαζόμενους.

Είναι γνωστή η τακτική της μεγαλοεργοδοσίας, ειδικά στον χώρο του εμπορίου, να κλείνει και να συγχωνεύει καταστήματα για να αυξάνει τα κέρδη της, κέρδη που ήδη έχουν απογειωθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας και μετά.

Η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παραδοθούν αμαχητί, ούτε να «τσιμπήσουν» στις φρούδες ελπίδες που διακινούν διάφορα «παπαγαλάκια», στις υποσχέσεις για «μεσολαβήσεις», και άλλα πολλά ψέματα από τα οποία έχουμε κυριολεκτικά χορτάσει.

Οι εργαζόμενοι, ειδικά στο εμπόριο, πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν:

-να μην κλείσει το συγκεκριμένο κατάστημα

-καμιά απόλυση

-ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς.

Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους και θα στηρίξει κάθε κίνησή τους που θα αποσκοπεί στη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους και των δικαιωμάτων τους.

Καλούμε όλους τους φορείς, τα σωματεία, τους Ευρυτάνες και τις Ευρυτάνισσες να κάνουν το ίδιο».